10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоМеланж6-ти юли - Световен ден на целувката

6-ти юли – Световен ден на целувката

-- Реклама --

14 дни от живота ни отиват в целуване

Текст Нора Динчева

kissНа 6 юли се отбелязва Световният ден на целувката – датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г.  В чест на празника в различните крайща на света се организират състезания по продължителност на целуването. Сегашният рекорд е 30 часа целувки през прекъсване!

Природата на целувката е все още неразгадана, но опредлено вдъхновява с любопитните факти свързани с нея.


Според специалистите в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни.  Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Целувка дори нормализира киселинността в устата – т.е. след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Чудесни новини –  не е необходимо да спазвате каквито и да било диети, а  и бюджета си може да стимулирате като спестите от зъболекар.

И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Няма сведения в Древен Египет да е била използвана целувката като форма на общуване. Според една от легендите  целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Римляните са се целували един друг по очите в знак на приветствие (обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла.) В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника. Ескимосите (в условията на арктически студ) вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял. „Епохата на целувките“ в Англия и голяма част от Европа приключва 17 век, когато е заменена от други куртоазни жестове като поклони и сваляне на шапка. Основна роля за това има не толкова църквата, колкото чумната епидемия в Лондон по това време. В щата Индиана в САЩ действа закон, който забранява „на мъжа с мустаци да целува човешко същество“. В щата Кънектикът  е забранено жените да бъдат целувани в неделя, a в  Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

Първата целувка в киното – между актьорите Мей Ървин и Джон Райс в немия филм „Целувката“ от 1896 г. – предизвиква публичен скандал.

Целувката между Хъмфри Богарт и Ингрид Бергмн във филма „Казабланка“ и до днес се счита за една от най-перфектните целувки в киното.

В началото на 2014 г. Татя Пилиева, режисьор, със своя кратък филм “Първата целувка” успява да завладее интернет пространството. Нейният социален експеримент покзва как напълно непознати се срещат, ситуацията е неловка, но след първия допир до целувката те сякаш се сливат в едно.

 

Екипът на “Melange Bulgaren” ви пожелава едно горещо лято изпълнено с повече и истински целувки! Ако са споделени още по-добре.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации