7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКристина Цветанова и Слави Славев, бизнес консултант: Нашият таблет ще отвори нов...

Кристина Цветанова и Слави Славев, бизнес консултант: Нашият таблет ще отвори нов свят за незрящите хора

-- Реклама --

Прототипът на първия в света таблет за слепи хора, разработван от българи, ще бъде готов до края на годината

Интервю Елица Ценова

Кристина Цветанова и Слави Славев представят първия прототип на таблета за незрящи

Кристина Цветанова и Слави Славев бяха любезни да разкажат специално за читателите на Меланж Булгарен повече подробности за работата си върху първия в света таблет за слепи хора.

Как се роди идеята да създадете таблет за незрящи хора?

Кристина: Докато учех магистратура в Техническия университет в София, срещнах малка групичка хора, която се движеше винаги заедно. Разбрах, че една част от тях са слепи, а други  с увредено зрение.

Дълго време се притеснявах да ги заговоря. Не знаех какво да им кажа, как да застана до тях. Чудех се как изобщо успяваха да учат като не могат да използват компютри и други съвременни технологии. Та те бяха лишени от цял един свят, който ние, зрящите, ползваме непрекъснато! На практика има устройва за незрящи, но те са много скъпи – струват над 5 хиляди евро. Споделих със Слави за срещите ми с тези хора и започнахме да мислим как да  улесним живота им. Постепенно разбрахме, че е възможно да се направи таблет, който използва брайловия шрифт и има всички останали функции на обикновените таблети.

Слави: Решихме, че тази идея може да се реализира по-лесно в чужбина, където ще имаме повече достъп до финансиране и до международните пазари. Така преди две години се озовахме във Виена.

Кристина Цветанова и Слави Славев след спечелване на Social Impact Award във Виена

 

Защо избрахте Виена?

Слави: Привлечени стандартът и качеството на живот в този град. Той е по-малък от други европейски столици, което означава, че предлага възможности за по-бързо развитие. Тук има много програми и подкрепа за start up фирми, от които ние имаме нужда.

Кристина: Дойдохме без да познаваме никого във Виена, без да имаме осигурена квартира или работа. Но ние сме много упорити и за две години успяхме да се интегрираме добре в средата. Работихме за големи компании, но вече решихме да се съсредоточим върху нашия проект Green Vision.

Кога повярвахте, че идеята ви за таблет за незрящи може наистина да се реализира?

Кристина: В началото на 2014 г. вече имахме представа, че идеята може да се осъществи, но друго си е някой отстрани да ти каже, че това, което разработваш има огромен потенциал. Това се случи на едно събитие, на което ни убедиха, че ако искаме повече хора да разберат за Green Vision и да намерим подходящи инвеститори, трябва да участваме в Social Impact Awards 2014.

Слави: Тогава започнахме истински да развиваме идеята. Имаше страшно много работа и безсънни нощи. Намерихме техническо решение и сега хардуерът и софтуерът са в процес на патентоване.

Social Impact Awards 2014 беше първата награда, която спечелихме и тя ни даде голям стимул за развитие и работа. След това  бяхме наградени на официална церемония в двореца „Хофбург“ за най-голяма  иновация за 2014, финансирана от фондация TUN-Fonds Award 2014 на Т-Mobile.В последните месеци печел им всички конкурси, в които участваме. Това е доказателство, че проектът ни е с голямо значение за обществото.

На какъв етап от реализацията на крайния продукт сте сега?

Кристина: Концепцията вече е напълно изчистена и ясна. Сега сме на етап създаване на 100% работещ таблет. Вярваме, че до края на годината ще можем да излезем с алфа прототип.

Слави: В момента търсим и инвеститори, които да финансират следващите стъпки по масово производво. Създаваме контакти и събираме предложения, кандидатстваме по различни програми. Ако съберем повече средства, ще можем да представим прототип с повече функционалности и така по-лесно да убедим бъдещите си партньори да инвестират в продукта.

С какво разработваният от Вас таблет за незрящи се отличава от съществуващите към момента устройства?

 Слави: Нашият таблет няма механични елементи, които да създават брайловите символи на екрана. Докато съществуващите досега устройства предлагат по максимум 2 реда текст и са механични, нашето достига до цяла страница текст и предлага възможност за четене и писане едновременно. Това го прави наистина революционен продукт.

Друго голямо предимство на нашето устройство е, че ще бъде леко, мобилно и лесно за употреба.

Кристина: Не случайно нашият проект се казва Green Vision. Таблетът ни ще бъде произведен по най-високите екологични стандарти. Той ще работи с изцяло ново поколение батерии, а корпусът му ще бъде изграден от алуминии, който на 60% подлежи на рециклиране.

Кристина Цветанова по време на тестове на таблета с незрящи хора

 

Кой беше най-трудният за Вас момент в реализацията на проекта Green Vision?

Кристина: Истинската работа по проекта започна в Австрия. Най-трудният момент беше създаването на обратна връзка със слепи хора тук. Беше ни нужно да знаем тяхното мнение и препоръки, а не знаехме как да стигнем до тях. Страшно неловко е да спреш такъв човек на улицата, да го заговориш и да го убедиш да те изслуша. А и все пак сме чужденци, което не улеснява комуникацията. Освен това, те не могат да видят видеата и чертежите, с които представяме по принцип таблета. Тогава братът на Слави – Станислав подготви всички модели и ги пуснахме на 3D принтер и така вече имахме нещо, което може да се пипне.

Един ден пътувахме с колата и както обикновено си говорехме за таблета. На една спирка видях млад човек да слиза внимателно от трамвая, помагайки си с бялата пръчка. Накарах Слави да спре и отидохме при него. Така се запознахме с Герхард, ученик последен клас в гимназията, много умно и открито момче. Той веднага хареса идеята и проекта, даде ни ценни препоръки и съвети. Вече установихме връзка и с Организацията на слепите хора в Австрия и можем да разчитаме на тяхната помощ и оценка.

 

Къде мислите да произвеждате таблета и колко ще струва той?

Слави: Все още обмисляме къде и под каква форма точно да започнем производството. При всички случаи ще бъде в някоя от вискотехнологичните държави, които имат експертен опит в това. Ние се стремим да постигнем цена, значително по-ниска от всичко предлагано на пазара към момента. Все още е трудно да се каже колко точно ще струва таблетът,

С какво този таблет ще промени живота на незрящите хора?

Слави: Получаваме много положителни оценки от тях. Те са убедени, че новото устройство ще им помогне да бъдат по-активни и комуникативни, тъй като ще имат лесен и бърз достъп до огромна база данни, качена на устройството. Освен това, както вече казахме, то не е само четец, а разполага и с възможност за писане.

Кристина: По данни на Световната здравна организация в света има 39,8 млн. слепи хора и 285,3 млн. със силно затруднено зрение. В Европа около 30 млн. човека страдат от проблеми със зрението, които се отразяват сериозно на качеството им на живот. Много често тези хора са социално изолирани, не участват в социалния живот на общността, в която живеят и страдат от комолекс за малоценност. Новото устройство може не само да подобри значително качеството им на живот, но и да им даде нови възможности за развитие и професионална реализация.

В нашия проект ние сме заложили идеята да оставим такива безплатни устройства в големите библиотеки, където незрящите хора да могат да ги ползват, и ако са доволни, евентуално да си поръчат.

GreenVISION6

Визитка:

Кристина Цветанова (25 год.) е родена в Шумен. След като завършва успешно Немската езикова гимназия в родния си град  продължава образованието си в Техническия университет в София. Там се дипломира с два златни медала като след бакалавърската степен по индустриален мениджмънт,  продължава с магистратура по индустриален инженеринг. Работила е за големи интернационални компании като Нокия, Майкрософт, Кока Кола Хеленик България.

Слави Славев (25 год.) е от Русе. Има две бакалавърски степени от Софийски университет „Климент Охридски” – по информатика и фирмено управление. В момента учи бизнес информатика в Техническия университет във Виена. Работил е като в големи международни компании.

Те са убедени, че докато е млад, човек трябва да поема рискове, да пробва, да бъде инициативен и активен. Затова и с много ентусиазъм и енергия работят върху своя проект, чийто краен резултат ще бъде производството на  иновативно мобилно устройство за незрящи хора.

Третият член на екипа е Станислав Славев (18 год.) Той отговаря за  индустриалния дизайн и проектирането на новия продукт.

Проектът Green Vision вече е спечелил няколко престижни международни награди: Social Impact Award Winner 2014, TUN-Fonds Innovation Prize 2014 на T-Mobile, Entrepreneurship Avenue Winner 2014, Start-up Live Vienna#9 Winner.

снимки: личен архив на Кристина Цветанова и Слави Славев

______________

Още по темата:

Да подкрепим българските участници в Social Impact Award 2014

Българи спечелиха наградата Social Impact Award 2014 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации