4.6 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВаканция: Къде в Европа децата почиват най-дълго

Ваканция: Къде в Европа децата почиват най-дълго

-- Реклама --

С 9 свободни седмици през лятото Австрия е по средата на европейската класация

FerienПо колко седмици се почива в Европа? Отговорът на този въпрос за част от държавите зависи от съответната провинция, в която се намира училището, както и от това в кой клас са учениците.

Данните на агенцията за образование Eurydice показват, че ваканцията в Южна Европа и балтийските държави е най-дълга.

В Турция и Латвия учениците се радват на цели 13 седмици свобода. В Италия, Естония и Литва ваканцията е между 12 и 13 седмици. С една по-малко е почивката на учащите в Португалия, Малта и Румъния.

България е един от малкото примери за степенуване на почивката в зависимост от класа. Най-малките ученици имат на разположение близо 4 месеца, по-големите пък са свободни два месеца и половина. Те имат една седмица повече от своите австрийски съученици, чиято ваканция е девет седмици.

В Австрия, подобно на Германия, ваканцията не започва и свършва по едно и също време за учениците от цялата страна. От 28 юни до 30 август ще почиват провинциите Бургенланд, Долна Австрия и Виена. За останалите ваканцията тази година ще бъде от 5 юли до 6 септември. По този начин се избягва натоварването на пътищата и курортите по едно и също време.

С девет седмици почивка разполагат още децата в  Белгия, Чехия, Полша и Словакия. По-малко време за отдих имат във Франция, Люксембург и Норвегия – 8 седмици.

По-дълга ваканция от австрийците имат испанчетата (11 до 12 седмици), хървати, унгарци, македонци и черногорци (11 седмици), както и финландци (10 до 11 седмици), шведи и словенци (10 седмици).

Във Великобритания обаче лятната почивка е значително по-малко – само 6 седмици. Толкова е и в Дания и Лихтенщайн.

______________

Още по темата:

Лято: Деца в университета

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации