18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Новите стари сгради

Виена: Новите стари сгради

-- Реклама --

Старите сгради в австрийската столица оживяват с нов облик и предназначение

по материали на КомПрес

Софиензеле
Софиензеле

Красиви и ценни стари сгради на историческа Виена се преобличат и оживяват в съвремието: хлебопекарна фабрика става център за изкуство, пешеходен подлез приютява клуб ресторант, запустели магазинчета са превъращат в хотел.

Туристическият магнит Виена привлича вниманието с богатството на изкуство и култура и много исторически забележителности. Историята на града в изключителна степен се отразява в архитектурата, а множество обекти са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Така възниква предизвикателството да се запази историческото наследство като се допусне развитие на центъра на модерния град и архитектурата се насочи към бъдещето. Изобретателният подход на виенчани e променил функцията на няколко сгради в духа на новото време.

Зофиензеле имат интересно минало. На тяхното място в трети район на Виена през 18-ти век се е намирала руска парна баня, а след това закрит басейн с името Зофиенбад (Баня “София”). По-късно банята се използвала като зала за танци и концерти. Последвали различни преустройства и сградата меняла предназначението си от оперетна сцена и лекторска зала до звукозаписно студио. След сериозен пожар през 2001 г. тежко пострадалата постройка остава неизползваема. До 2013 г. Днес Зофиензеле са многофункционална сграда, в която съжителстват жилищна част, конферентни и изложбени зали, ресторант, фитнес и хотел.

Модерният комплекс Зофиензеле © Bernhard Schramm
Модерният комплекс Зофиензеле
© Bernhard Schramm

Най-голямата хлебопекарна фабрика на Европа навремето се намирала във Виена. В тухлените постройки на фабриката “Анкер” в 10-ти виенски район, първите от които издигнати през далечната 1891 г., днес не се носи ухание на топъл хляб, а се твори и показва изкуство. В санираните исторически помещения през 2009 г. са настанени множество институции за съвременно изкуство с ателиета и галерии. Престижната виенска галерия “Ернст Хилгер” (www.hilger.at) освен с централната си галерия Хилгер Модерн Контемпорари се е настанила и в две стопански постройки тук с поделенията си Хилгер БРОТКунстхале и Хилгер НЕКСТ. Фотографията пък е цантрална тема за други две галерии – ОстЛихт и Анценбергер.

Фабриката за хляб „Анкер“ © AnnA BlaU
Фабриката за хляб „Анкер“
© AnnA BlaU

Концепцията за хотел на мястото на стари търговски обекти е на виенското архитектурно трио Колмайр, Лутер, Кнап. На мястото на работилничките на партерните етажи в 4-ти район днес са стаите на хотел Urbanauts, където гостите влизат не през фоайе, а директно от улицата. Разполагането им в различни сгради създава един децентрализиран хотел, чието обслужване е изнесено в различни обекти. Закуската се предлага в някогашното кафене, турският хамам отсреща е превърнат във фитнес, а барчето зад ъгъла сега е хотелско лоби.

Стая в хотел Urbanauts © Julian Mullan
Стая в хотел Urbanauts
© Julian Mullan

През 50-те години на миналия век във връзка с нарастващия трафик по виенската Рингщрасе са построени пет пешеходни подлеза. С времето философията на транспортното планиране се променя и гражданите отново могат да пресичат на нивото на булеварда. Така два от старите подлези са преустроени в подземни клубове: през 2003 г. врати отваря дискотеката “Пасаж”, а през 2011 г. клиенти посреща и клуб ресторантът с музика на живо “Албертина Пасаж”.

Барът в клуб ресторант „Албертина Пасаж“ © soehne & partner / Fotograf Severin Wurnig
Барът в клуб ресторант „Албертина Пасаж“
© soehne & partner / Fotograf Severin Wurnig

Най-големият аквариум на Австрия, Домът на морето, се намира във Виена, в бивша зенитна кула от времето на Втората световна война. Там в басейн с обем 300 000 литра плуват акули и морски костенурки. От есента на 2013 г. на 10-тия етаж на кулата в огромен воден резервоар са настанени и акули чук. В другите аквариуми са представени предимно средиземноморски и тропически сладководни и морски обитатели.

Copy_Hertha_Hurnaus (600 x 400)

От бившите конюшни на кайзера е създаден един от най-големите културни ареали в света – Кварталът на музеите. Открит през 2001 г. той обхваща не само от нови постройки с интересна архитектура като музеите Леополд и Мумок (Музей за модерно изкуство на фондация Лудвиг), но и стари барокови сгради, които с течение на времето започнали да се използват като музейни зали. На площ от 60 000 кв. метра Кварталът на музеите обединява най-различни дялове на изкуството, ресторанти, кафенета и магазини. Благодарение на разнообразните заведения за хранене този културен оазис се превърна в едно от най-предпочитаните места за срещи във Виена.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации