10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДер Щандарт: Борба за власт в България засяга голяма банка

Дер Щандарт: Борба за власт в България засяга голяма банка

-- Реклама --

Войната на българската политическа сцена между Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев през погледа на австрийски журналист

Peewski„Бившите бизнес партньори Василев и Пеевски спорят за кредите“. С това подзаглавие авторитетният австрийски вестник „Дер Щандарт“ за пореден път разглежда сложните корпоративни схеми в България. Според изданието битката между големите предприемачи започва да застрашава финансовата стабилност на балканската държава.

Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, един от най-влиятелните инвеститори в страната, в петък е била принудена да поиска закрила от Националната банка, след като медийна кампания от страна на бившия му бизнес партньор и изявления на разследващите прокурори са довели до теглене на капитал”, обяснява ситуацията журналистът Маркус Бернат. Позовавайки се на наблюдатели в София, той смята, че целта на икономическите и политически противници на Василев е да сринат четвъртата по големина банка в България.

Според изданието в основата на конфликта стои искане от страна на Пеевски за нови кредите без да са погасени старите. Говори се за сума от 130 млн. евро. Но явно не само те са довели до ескалиране на ситуацията. „Василев и Пеевски явно са се стремили да получат поръчка за изграждането на газопровода “Южен поток” през България. Сега Василев обвинява бившия си партньор, че е манипулирал процедурата по възлагането на поръчката. Пеевски е действал чрез подставени лица и си е осигурил дялови участия в строителните фирми, на които действително в края на май заедно с руската “Стройтрансгаз” им е било възложено строителството на газопровода в България. По този повод Европейската комисия откри процедура, а в момента проектът е замразен.”, коментира Маркус Бернат.

„Само ден, след като Василев беше отказал кредити на Пеевски, започна следствие за някакви лоши кредити на банката“, заключава „Дер Щандарт“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации