10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отново е домакин на кръг от Формула 1

Австрия отново е домакин на кръг от Формула 1

-- Реклама --

От 20 до 22 юни на пистата „Ред Бул Ринг“ ще видим най-бързите пилоти в света

© Philip Platzer/Red Bull Content Pool
© Philip Platzer/Red Bull Content Pool

Както Меланж Булгарен съобщи,  в края на тази седмица Австрия отново ще бъде домакин на кръг от Формула 1. Официално това стана ясно през юли миналата година, когато милионерът и собственик на компанията за енергийни напитки „Ред Бул“ Дитрих Матешиц постигна споразумение с изпълнителния директор на Формула 1 Бърни Екълстоун осмият кръг от шампионата да се проведе на пистата край Шпилберг.

Последното състезание на тази писта през 2003 г. все още се помни от феновете с голямата победа на Михаел Шумахер с отбора на Ферари. Днес Ред Бул отправя предизвикателство и се заканва да отбележи първата в историята на тима победа у дома.

Очаква се събитието да привлече хиляди почитатели на бързите коли и да даде мощно рамо на местната икономика. Според Международния институт за Централна Европа във Виена целогодишните приходи за региона ще бъдат около 74,5 млн. евро, а само през уикенда, в който ще се проведе състезанието, от нощувки и други видове съпътстващи услуги ще бъде реализиран оборот от 34 млн. евро. Около подготовката на голямото събитие са отворени нови 500 работни места, от които в дългосрочен план ще останат едва 60.

Пистата край Шпилберг е отворена през 1969 г. и през август 1970 г. за първи път е домакин на кръг от Формула 1. Между 1987 и 1997 година дейността й замира и мястото се използва за оперни концерти на открито или като учебна и тренировъчна база на ÖAMTC. От 1997 до 2003 г. официален спонсор е австрийският Телеком и пистата е наречена А1. Матешиц купува трасето през 2004 г. Въпреки редица проблеми с екологичните организации, през 2008 г. той получава разрешение от Екологичната комисия и инвестира в строителни и ремонтни работи близо 200 млн. евро. Днес „Ред Бул Ринг“от техническа гледна точка е чисто ново трасе. Пистата е съставена от осем или девет завоя и е дълга 4.326 км. Това я прави третата най-къса в шампионата след „Монте Карло“ и „Интерлагос“.

_____________

Още по темата:

Формула 1 отново в Австрия

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации