18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРепублика Рейнпрехсдорф: Фестивал на ангажираните съкварталци

Република Рейнпрехсдорф: Фестивал на ангажираните съкварталци

-- Реклама --

Група „Пендари“ с участие във фестивал на щастието в пети район на Виена

Текст Нора Динчева

reinprechtsdorfЗа втора поредна година българската фолкорна група “Пендари” ще вземе участие в  летния фестивал на Райнпрехсдорф, улица в  квартал Маргаретен (5 Bezirk) във Виена. Под мотото “Glück für alle statt Wettlokale” площадът „Седем фонтана“ (Siebenbrunnenplatz -5 Bezirk) ще събере различни музикални и културни групи от 13:00 до 22:00 ч. на 13 юни, петък.

Програмата на фестивала е разнообразна и  обхваща много работилници и мероприятия за малки и големи – куклен театър (Kasperltheater), битпазар, спортни занимания, подаряване на цветя, много музика и танци.

Никой няма да остане гладен, защото за участниците и публиката ще готвят SloAkitchen, една словенско-австрийскa кулинарна инициатива, която се базира на pop up-готвенето. Щрудел със сладки череши, словенски вина и работилница за правене на щрудел ще бъдат само малка част от кулинарните изненади.

Очаква се изпълнението на българската група да започне около 17 часа.

фолклорна група "Пендари"
фолклорна група „Пендари“

История на фестивала

Когато и последната книжарница на улица Рейнпрехсдорф е затворена и на нейно място се отваря поредното кафене за залагане и хазартни игри, хората от този “Grätzl” решават да вземат нещата в свои ръце.

programmТе сформират сдружението “Република Рейнпрехсдорф”, чиято основна задача е да определят сами облика на своята улица и да се грижат заедно за традициите и развитието на всеки един член в това определено общество.

Една от първите цели на сдружението е създаването на шкаф за книги, където всеки може да остава и да взема книга напълно безплатно.

Скоро привържениците на тази градска част се увеличават и печелят симпатиите и на хора от други части на града, както и вниманието на медиите и институциите. Днес инициативата, която е независима, сформира всяка година в края на юни и полудневен празник, където съкварталците могат заедно да се посмеят и повеселят.

Речник

Grätzl– е австрийска дума, която се използва за обозначаване на част от квартал. Идентичността на един “Grätzl “ се определя от специфичен начин на мислене на жителите на тази част. Това понятие се е наложило от факта, че в миналото Виена е била съставена от ралични малки селища, които постепенно едно по едно почват да се приобщават към Виена, каквато я познаваме днес.

Pop up kochen– кухни на колела, обикновено това са малки превозни средства ,тип мини камион, с кухненско оборудване, които се предвижват от място на място и предлагат здравословна кухня, приготвена в момента пред очите на клиента.

За повече информация тук

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации