10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Домати, малини и билки на Карлсплац

Виена: Домати, малини и билки на Карлсплац

-- Реклама --

Могат ли да се отглеждат плодове и зеленчуци в центъра на града?

Karlsgarten3Карлсплац се намира в центъра на австрийската столица. Освен с красивата църква и прохладния парк, той се свързва и с натоварения трафик, който го обгражда. Въпреки това или пък точно заради това, група ентусиазирани виенчани са избрали празното пространство до Кунст Форум, за да направят малка експериментална биоградина. Ако минавате редовно от там, сигурно сте забелязали големите дървени саксии и пейките от палета.

На площ от 2 000 кв.м в големи кашпи са засадени 50 различни сорта плодове, зеленчуци, билки и зърнени култури.

Urban farming

Проектът „Карловата градина” има две основни цели. От една страна е желанието да се стимулира градското градинарство (Urban farming), а от друга страна това е място за научни експерименти, които трябва да изследват възможностите за намаляване влиянието на вредните газове. Засега договорът за ползване на заделеното пространство е с продължителност пет години.

Основен двигател за реализирането на идеята е създаденото гражданско сдружение „Карлова градина”, което се грижи за цялостната организация и поддържане на мястото. Финансирането идва от частни дарения и спонсори, които са активни участници в инициативата. А тя се подкрепя от отдел „Околна среда” към община Виена, районното кметство на пети район, екологични организации и научни звена.

Karlsgarten1

Отличителна черта на новата градина са дървените палети. Те са артистично използвани не само като саксии за цветя и билки, но и за изработването на различни по размер и форма пейки. В дъното на парка е построена и дървената къщичка за пчели и охлюви. Дванадесет големи дървени кашпи са строени в две редици, други са разпръснати из градината. Това деление има своята логика – една част от засадените растения участват в научен експеримент, останалите са на разположение на гражданите, които искат да се грижат за тях.

Научен експеримент

Целта на градината е не само да разпространява идеята за градското градинарство, но и да бъде експериментално поле за няколко научни изследвания. В следващите месеци учени от Института по инженерна биология и поддържане на ландшафта към Университета за почвени култури във Виена ще изследват как растат плодовете и зеленчуците в близост до автомобилния поток и как най-добре могат да бъдат защитени от финия и едър прах и шума.  Вече са засадени допълнителни храсти, които да поглъщат част от вредните частички и е започнало тестването на различни субстанции.

Karlsgarten2

Място за всички

Сдружението „Карлова градина” вече е планирало редица инициативи, с които да популяризира дейността си – уоркшопове, дискусии, практически занятия по градинарство, обмяна на опит. Членовете му с ентусиазъм посрещат групи деца от детски градини и училища, защото са убедени, че връзката с природата трябва да се изгражда от ранна детска възраст и че градските деца също трябва да знаят как растат и се развиват различните растения.

__________________

Още по темата:

Моята малка градска леха

Малката градина на градския човек

Виена насърчава вертикалното озеленяване

Многото градини на Тулн

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации