6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияDie Wäscheleine: “На Простора”- втори шанс за всички детски дрешки

Die Wäscheleine: “На Простора”- втори шанс за всички детски дрешки

-- Реклама --

В края на миналата година стартира онлайн магазин за покупко-продажба на детски дрехи, които са все още в прекрасно състояние и си  търсят нов собственик.

Текст Нора Динчева

 waeschleine logoКонтейнерите за стари дрехи в Австрия не са рядкост, напротив има по няколко такива едва ли не на всяка улица. Магазини с приятно подредени витрини, които предлагат вече носени дрехи също сa често срещани. Прави впечатление организираността, с която дори спонтанното чувство да дариш нещо е някак си по принуда. Успокоява ме мисълта, че след като има организация вероятно торбата с дрехите ще стигне до някое от бедните семейства в Африка, и тъй като живем във век на технологичен бум, още утре  ще мога да видя по телевизията жена в село на хиляди километри от мен, носеща шарената ми пола от миналото лято.

Но благотворителността е маска, зад която организирано се извършва бизнес и то  години наред. Пътят на “полата” няма нищо общо с моята наивност. Това, което много хора, които даряват на асоциации като Хумана или пазаруват от тях, не знаят е, че например през 2009 г. организацията релизира оборот от 3,5 мил. евро, от които само 166.000 хиляди евро са предоставени за благотворителни проекти в “Третия свят.” Това са 4,7% от цялата сума. “Останалото се разпределя за съответните разходи, като персонал, транспорт, логистика и режийни“,  твърди Хениг Мюрх, касиер на сдружението.( източник списание DATUM – Seiten der Zeit:Kleider machen Leute, 21.08.2013)

Добре дошли в света на старите дрехи, където цените са неочаквано скъпи, бизнесът е гарантирано печеливш, а средствата за креативни и полезни начинания в нуждаещите  се страни са силно съкратени. Миналогодишната ми лятна пола  не само, че не стига до въображаемата африканска жена, а след дълъг и уморителен път на сортиране през Италия или Словакия, се връща отново в Австрия, където е продадена на стойност близка до първоначалната й цена.

Много по-ангажирано и свързано с преки резултати е даряването  в реално време и за реални хора. Затова ви представяме един алтернативен начин, с който да дадем втори шанс на полата от миналото лято!

Какво е Die Wäscheleine?

Проект на Мария Хохенауер, който залага на няколко конкретни цели:

Пазаруване

Мария осъзнава, че доста млади семейства нямат възможност да си позволяват нови дрехи за децата си. Пазаруването от своя страна доставя удоволствие и наслада, която Мария с огромно желание се стреми да предостави чрез онлайн платформата си. Може да са вече използвани неща, но те са грижливо сортирани и разпредлени по големина и пол.

Стойност

“Моето бебе“, както сама се изразява Мария за проекта си, “не е магазин за дрехи втора употреба.“ Тук не се печелят пари от продажбата на дрехи, а идеята е да се определи стойността на всяка една от тях, макар и вече да не са нови. Мария отпива от кафето си и продължава. “Аз не слагам цени “, всеки един клиент трябва сам да дефинира за момента колко би могла да струва дадената з а продажба от него дреха. Така абсолютно осъзнато отделяме време, сортираме, перем, гладим и изпращаме. И ето  дрехите получават втори шанс за живот!

preise

Даряване

Разбира се, не всяка рокличка или ританка намира свой нов дом. След опредлено време те биват върнати на първоначалния собственик или дарени  на  нуждаещи се семейста. Без посредник и  без хуманитарни фирми дрехите, които остават непродадени чрез онлайн магазина, биват лично дарени от Мария. “Толкова хубаво ми стана, когато разбрах, че една от майките, на която бях дарила опредeлено количество дрехи, е кръстила дъщеря си Мария“, споделя нашата домакиня. Дарението има смисъл само ако бъде насочено към конкретно нуждаещи се.

Околна среда

Не на последно място, проектът “ На Простора “ е орентиран чрез повторното използване на дрехи и към осъзнатото опазване на околната среда. Друг екологичен аспект е използването на картони за многократна употреба. Те са произведени в България и служат за изпращане на закупените стоки от сайта. Като цяло Мария се стреми да привлече повече екологично ориентирани семейства.

wie funktionirt

 

 

 

Как работи  DieWäscheleine?

Ако искате да участвате в проекта, е необходимо преди всичко да имате желание и малко свободно време. Изберете дрехи в добро състояние, които са  предварително изпрани и ги изпратете на DieWäscheleine. Определете им цени! Там  те ще бъдат изгладени, сортирани и оценени по качество. Следва откриване на личен профил в сайта и нещата се завъртат. Всеки може да продава или купува в зависимост от нуждите и предпочитанията си. Мария не се стреми да печели от този проект, но покрива разходите си за онлайн платформата като взима  процент от цената за продажба.

Визитка

Maria HohenauerМария Хохенауер е родена в България. Завършва Икономическия университет във Виена и работи за Реве груп.

Шегува се много, поддържа малка зеленчукова градинка в двора си, купува си мляко в стъклени бутилки и обожава да се забавлява със сина си. Футболен фен е!

 

 

Ако искате да бъдете част от проекта и да оставите или купите дрешки, ето и адреса:

Die Wäscheleine

Mag. Maria Hohenauer
Österreich
A-1230 Wien
Maurer Lange Gasse 125/1

Online Plattform für Ein- und Verkauf von Kinderbekleidung
Tel: +43 680 / 50 155 08

E-Mail: info@die-waescheleine.at

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации