10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългария„Физика на тъгата” на Георги Господинов е с нова литературна номинация

„Физика на тъгата” на Георги Господинов е с нова литературна номинация

-- Реклама --

Писателят ще се състезава за най-голямата италианска литературна награда  

текст Нора Динчева

Fisica-della-malinconia
Физика на тъгата

Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата”  е в петорката на първото европейско издание на най-престижното литературно отличие в Италия – наградата  „Стрега”. Тя се слави с голям авторитет в литературните среди още от първото й издание през 1947 г.  Със  „Стрега” могат да се похвалят такива имена като Чезаре Павезе – 1950, Алберто Моравия – 1952, Умберто Еко – 1981, Паоло Джордано – 2008.

Тази година  заедно с Господинов за отличието ще се състезават Жером Феррам (Франция), Маркос Жиралт Торенте (Испания), Роса Ликсом (Финландия) и Ойген Руге (Германия), както съобщи българският Институт за култура в Рим.

На 1-ви  юли петимата кандидати ще участват в среща на закриването на Международния литературен фестивал в Рим. Победителят ще бъде излъчен на специална церемония на 3 юли, когато ще бъде връчена и наградата. Условията за участие в конкурса е авторът  да бъде преведен и издаден вече  в Италия и да има също така спечелени отличия в родната си страна.

Преди няколко месеца „Физика на тъгата“ оглави списъка на най-добрите книги през 2013 г. на италианския сайт bookrepublic.it. Книгата на Господинов е преведена от Джузепе Дел Агата и издаден от „Воланд“ в Италия.

 „Физика на тъгата“ е роман за емпатията, която можем да открием в нас и около нас. История на минотавъра като лабиринт на Аза. Фрагменти от история и мит. За възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството.

Припомняме, че на 3-ти февруари 2014 г. официално излезе немскоезичното издание на романа на Георги ГосподиновФизика на тъгата”. Преводът е дело на Александър Зицман. Писателят представи книгата си пред австрийската публика в Грац (24 февруари), Виена (11 март) и Залцбург (24 март).

В класацията на австрийското радио и телевизия ORF „Физика на тъгата“  бе обявена за едно от 10-те най-добри четива за месец март в Австрия.

________________

Още по темата:

„Физика на тъгата“ е сред 10-те най-добри книги за месец март в Австрия

Интервю: Георги Господинов: Литературата създава вкус и емпатия

Илия Троянов и Георги Господинов очароваха публиката във Виена

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации