14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Магазини в контейнери

Виена: Магазини в контейнери

-- Реклама --

Товарни контейнери ще се превърнат в модерен шопинг център

план на търговския център снимка mostlilikely
план на търговския център
снимка mostlilikely

До скоро Виена бе позната предимно с Хофбург, Шонбрун, катедралата „Св.Стефан“ и други исторически забележителности. В последните години в града се появиха сгради, които постепенно променят имиджа му и се превръщат в негова нова емблема. Те са модерни, високи, построени по най-високите стандарти за енергийноефективно и зелено строителство. Достатъчно е да си припомним за небостъргача DC Tower или новия корпус на Виенския икономически университет.

Австрийската столица става все по-отворена и към авангардни идеи. През юни във втори район ще отвори врати един необичаен търговски център. Той ще носи името “Stadtbiotop”, ще бъде изграден изцяло от контейнери и ще „живее” точно една година.

Алтернативно и мобилно

В последната година известният като Viertel Zwei бизнес ареал между стадиона „Ернст Хапел”, панаирания център Messe Wien и новия корпус на Икономическия университет се разрастна и се превърна в притегателно място за младите и креативни жители и гости на столицата. Затова и от фирмата инвеститор – Boxircus,  са убедени, че новият комплекс, изграден от контейнери, ще се впише идеално в тази среда.

15 товарни контейнера ще оформят нестандартния шопинг център, който ще бъде разположен на площ от 1 000 кв.м.  В него освен магазини, ще има още кафенета, ресторанти и зона за отдих. Изграждането му трябва да започне през май и ще приключи малко преди началото на Световното първенство по футбол през юни. Договорите за наем на помещенията вече са подписани, споделя пред австрийския сайт zoomsquare водещият проекта Клеменс Хроматка. В зависимост от големината и екстрите на контейнерите наемите ще варират между 350 и 2 000 евро на месец.

Целта на проекта “Stadtbiotop” е, шопинг центърът да бъде място за изява на алтернативни дизайнери, чийто модели не могат да бъдат намерени в останалите молове. Посетители и клиенти трябва да идват в “Stadtbiotop” заради различната градска атмосфера, създадена от креативния и нестандартен дух на младите творци.

Най-интересният момент е, че цялото съоръжение ще съществува точно една година. След това ще бъде демонтирано, а дали ще бъде изградено на ново място, ще зависи от реакцията на хората. При успех, 31-годишният предприемач Хроматка ще търси възможности за международно разрастване  на проекта.

Студент-общежитие-контейнер

И докато идеята за проект за търговски център от контейенери идва от Лондон, то от Берлин идва планът за изграждане на алтернативни студенстки общежития.

студентска стая в комплекса "Frankie&Johnny" снимка eba51.de
студентска стая в комплекса „Frankie&Johnny“
снимка eba51.de

Там инвеститорът Йорг Дуске изгради малък студентски комплекс наречен „Frankie&Johnny”, който бе пуснат в експлоатация през януари 2014 г. За пет месеца 1656 тона стомана под формата на специално подсилени контейнери са подредени, подобно на блокчета тетрис от едноименната компютърна игра, в стройни конструкции и са здраво свързани помежду си. Три отделни корпуса оформят целия ансамбъл, съдържащ 308 различни по размер жилища. Стоманените кубове са превърнати в удобни и функционални стаи и апартаменти, обзаведени модерно с всичко необходимо за един студент.

Обитатели имат възможност да избират между три вида жилища – самостоятелна стая с баня и кухня от 26 кв.м, 52 кв.м. помещение за двама души, или трима души да си поделят 78 кв.м. Наемът, включващ всички допълнителни разходи, варира между 352 и 1 000 евро.

Инвеститорите все още търсят подходящо място, където да издигнат подобен комплекс във Виена. Засега предпочитанията клонят към Донауинзел. Така от есента на 2014 г. вторият по големина в немскоезичния свят студенстки град може да се сдобие със студентски общежития в контейнери.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации