12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия"Космически гласове от България" с два концерта в Австрия

„Космически гласове от България“ с два концерта в Австрия

-- Реклама --

Световноизвестният женски хор ще зарадва австрийската публика във Виена и Пуркерсдорф


choir1Репертоарът на „Космически гласове от България” е музикална палитра от ярки български народни песни – емблематични за хоровото изкуство, произведения на утвърдени творчески личности и млади аранжори, автентичен и обработен български фолклор, църковно-славянски песнопения, съвременни произведения, както и театрална и филмова музика.

За хора

„Космически гласове от България” е професионален женски народен хор, основан през пролетта на 1994 г. от продуцента Емил Минев (1949-2012).

От създаването му до днес, този музикален проект грее сред най-ярките представители на българското изкуство на световната културна сцена. Хорът се превърна в традиция, съхранявана от поколения творци и изпълнители. Традиция, която приобщава българския фолклор и неговия характерен звук към безкрайното разнообразие от музикални стилове и тенденции. След смъртта на продуцента Минев, проектът се развива от дъщеря му Елена Минева–Пиерло, както и от делегирания продуцент Стоян Желев.

Хорът е сформиран от певици, владеещи стиловото многообразие и звучност на народното пеене от всички краища на България. Това са едни от най-добрите солисти и изпълнители в страната. Специалното внимание и грижи, отделени на избора и работата с талантливите гласове, изгражда качеството на художествения продукт на състава и оформя характерната му звучност.

Cosmic voices 1

„Космически гласове от България” е с богата творческа история. Хорът е осъществил многобройни участия в музикални фестивали и филмови продукции :

–        Празници на изкуствата „Аполония” – Созопол, България;

–        Джаз фестивал – Сплит, Хърватска;

–        Фестивал „Духът на България” – Торонто, Канада;

–        Световен фолклорен фестивал – Пекин, Китай;

–        Фестивал „VOICE MANIA” – Виена, Австрия;

–        22 международен фестивал „Gaude Mater” – Чеснокова, Полша;

–        Филм на реж. Димитър Шарков, реализиран от БНТ;

–        Филм на реж. Уляна Матева, реализиран от БНТ;

–        Филм на английския композитор Хауард Гуудал, посветен на хоровото изкуство по света, излъчван по английския Канал 4.

Репертоарът на „Космически гласове от България” е музикална палитра от ярки български народни песни – емблематични за хоровото изкуство, произведения на утвърдени творчески личности и млади аранжори, автентичен и обработен български фолклор, църковно-славянски песнопения, съвременни произведения, както и театрална и филмова музика.

Хор „Космически гласове от България” изнася концерти на международни културни форуми във Франция , Германия, Италия, Холандия , Испания, Белгия, Израел, Япония, Индия и др.

През годините съставът трупа опит и самочувствие благодарение и на работата си с редица изтъкнати артисти и композитори. Сред тях са: Ваня Монева (първи диригент на хора), Красимир Кюркчийски, проф. Александър Текелиев, акад. Николай Кауфман, проф. Стефан Драгостинов, Кристиян Колонович, Икуко Кавай, Теодосий Спасов, Надка Караджова, Стояна Лалова, Павлина Горчева, Бойка Присадова, Янка Танева, Лиляна Галевка, Цветанка Варимезова, оперните прими Веселина Кацарова и Ина Кънчева.

Албуми

Първия албум на „Космически гласове от България” – „The Choice” е издаден през 1994г. Той поставя началото на много други записи на състава:

–        „Jewish Song” – 1996

–        „Sweet Separation” – 1998 по текст на индийския мислител Чайтаня Махапрубху и музика на хърватина Дарко Станойковски;

–        „Малка Мома” – 2001 по музика на Теодосий Спасов

–        Orthodox Chant – 2001

–        Sweet Separation – 2006

–        „Bulgarian soul” с оперната прима Веселина Кацарова – 2002, дискът печели наградата за албум на годината на Алегро виваче на БНР

–        The European Anthems – 2005

–        Bulgarian Choral folk songs Vol.1 – 2006

–        Bulgarian Choral folk songs Vol.2 – 2006

–        Slavonic Orthodox Chant (live) – 2012

–        Записи за анимационен филм с музика на японската композиторка Йоко Кано

–        Записи за филмова музика на английския композитор Доминик Колинс

–        Запис на музиката към филмa „НОМАД” – композитор Карло Сильото

 

Музиката на „Космически гласове от България” е достъпна във водещите онлайн магазини.

Днес обновеният състав на „Космически гласове от България” с диригент Надежда Иванова олицетворява свежестта на вечно младата българска народна песен. Вдъхновени от необятното многообразие на българската култура и черпейки от силната енергия, съпътстваща всяко ново начало, те преобразяват изпълненията си в емоционално пътешествие, експресия на духа и претворяване на най-съкровените чувства и мисли на нашите предци. Звуковото богатство и мелодичност носят изключително удоволствие и се превръщат в незабравимо преживяване. Любовта към изкуството и фолклора, високият професионализъм и изключителното себеотдаване на изпълнителите съхраняват и популяризират българското народно творчество, едно неизчерпаемо и безценно световно културно наследство.

Концерти в Австрия

Концертът във Виена ще се проведе на 11.04.2014 г. в катедрала Votiv от 19:30 ч.

Билетите са в две категории, съответно А – 20 евро и B – 15 евро, могат да бъдат поръчани на office@kvzmusic.com, или отhttp://www.oeticket.com/de/tickets/die-stimmen-des-balkans-wien-votivkirche-356883/event.html .

Билети могат да бъдат закупени и непосредствено преди концертите на касите пред катедралите!

Концертът е с продължителност около 50 минути, а програмата включва църковно – славянски песнопения, както и обработен български фолклор.

Концертът в Пуркерсдорф ще се състои на 12.04.2014 г. отново с начален час 19:30 ч. Билетите са с цена 15 евро и могат да се закупят от office@kvzmusic.com или от http://www.oeticket.com/de/tickets/orthodoxe-lieder-und-folklore-acappella-purkersdorf-pfarre-356770/event.html#event-details

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации