6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво трябва да знаем, когато пътуваме

Какво трябва да знаем, когато пътуваме

-- Реклама --

Независимо дали пътуват с влак, автобус, кораб или самолет, пътниците имат определени права, които трябва да знаят

patuwaneЧесто по време на празници или при лошо време се случва полетът да бъде отменен, влакът да закъснее, да има дублиране на местата в автобуса. Какво можем да направим в такива случаи? В сайта на Европейската комисия са изложени подробно всички правила и европейски регулации, свързани с документи, пари и такси , права на пътниците, правила за безопасност. Дадени са и необходимите формуляри за жалби, видовете обезщетение, препратки към европейските и национални отговорни органи.

Ето какви са правата ни като пътници с различните видове транспорт.

Пътуване с влак

Когато си купувате билет за влак, не може да изискват от вас да заплатите по-висока цена заради националността си или мястото, от което купувате билета.

Вашите права при пътуване с влак по принцип се отнасят до всички международния пътувания в границите на ЕС.

Европейските страни могат да решават дали тези правила да се прилагат и за вътрешните превози (градски, крайградски, регионални и т.н.) и международните превози, които започват или завършват извън ЕС.

1. Отмяна или закъснение

Ако влакът ви бъде отменен или закъснее, винаги имате право на подходяща информация за това, което се случва, докато чакате.

Ако ви съобщят, че ще пристигнете в крайната си дестинация със закъснение от най-малко 1 час, имате право:

  • да се откажете от пътуването и да поискате незабавно да ви върнат сумата, която сте заплатили за билета (в зависимост от обстоятелствата пълната сума или сумата за частта от пътуването, която не сте извършили).Възможно е също така да имате право на връщане до вашето първоначално място на заминаване, ако закъснението ви възпрепятства да изпълните целта на своето пътуване, или
  • на превоз до вашата крайна дестинация при първа възможност (или на по-късна дата по ваш избор). Това включва използването на алтернативен транспорт, когато влакът е блокиран и превозите по линията са преустановени.
  • на храна и напитки (пропорционално на времето на чакане)
  • на настаняване в хотел – ако се наложи да останете за през нощта.

Ако решите да продължите пътуването си по същия маршрут или да приемете алтернативен транспорт до вашата дестинация, възможно е да имате право наобезщетение в размер на:

  • 25% от цената на билета, ако закъснението е между 1 и 2 часа;
  • 50% от цената на билета, ако закъснението е над 2 часа.

Няма да получите обезщетение, ако:

  • сте бил информиран за закъснението, преди да си купите билета;

Ако смятате, че правата ви са били нарушени, можете да подадете жалба до железопътната компания, която трябва да ви отговори в срок от 1 месец.

Ако нейният отговор не ви удовлетворява, можете да се свържете с компетентния орган във вашата страна.

2. Изгубени или повредени багажни пратки

Ако вашата багажна пратка бъде изгубена или повредена по време на вашето пътуване, имате право на обезщетение, освен ако тя е била недобре опакована, негодна за превоз или от особен характер.

Размер на обезщетението

  • До 1 300 евро на единица багаж – ако можете да докажете стойността на неговото съдържание.
  • 330 евро на единица багаж, ако не можете да докажете неговата стойност.

Ако пътник загине или получи нараняване при злополука с влак, той (или лицата на негова издръжка) имат право на обезщетение за изгубен или повреденбагаж (ръчен багаж или багажна пратка) в размер до 1500 евро.

3. Наранявания и смърт

Ако пътник получи нараняване или загине при злополука с влак, той (или лицата на негова издръжка) има право на обезщетение с авансово плащане в срок от 15 дни от злополуката за покриване на неговите непосредствени нужди (или на нуждите на лицата на негова издръжка).

В случай на смърт авансовото плащане е в размер на най-малко 21 000 евро на пътник.

Пътуване със самолет

Не може да изискват от вас да заплатите по-висока цена за билет заради националността ви или мястото, от което купувате билета.

Пътниците имат права в случай на закъсненияотменени полети и дублиране на места, поради които не можете да се качите на борда на самолета…

…и важат, ако:

  • отпътувате от което и да е летище в ЕС, или
  • пристигате в ЕС с превозвач, регистриран в Съюза или в Исландия, Норвегия или Швейцария.

1. Връщане на платената сума или алтернативен транспорт

Ако ви е отказано качване на борда, вашият полет е отменен или има дублиране на места, имате право на:

  • превоз до вашата крайна дестинация чрез използването на сравним алтернативен транспорт или
  • възстановяване на парите за билета и, когато е уместно, безплатно връщане до вашето първоначално място на заминаване.

Големи закъснения – ако полетът ви има закъснение от 5 часа или повече, също имате право да ви възстановят платената за билета сума, но ако изберете този вариант, авиокомпанията не е длъжна да осигури по-нататъшното ви пътуване или да ви оказва помощ.

Авиокомпанията трябва да ви уведоми за вашите права и причините, поради които ви е отказан достъп на борда, полетът е отменен или има голямо закъснение (над 2 часа, но закъснението може да е до 4 часа при полети на разстояние над 3500 км).

2. Храна и нощувки

Възможно е също така да имате право на храна и напитки, комуникации (например безплатно телефонно обаждане) и, ако е необходимо, нощувки в хотел в зависимост от разстоянието на полета и продължителността на закъснението.

3. Обезщетение

В допълнение, ако ви откажат качване на борда, ако полетът ви е отменен или пристигнете с повече от 3 часа закъснение в посочената във вашия билет крайна дестинация, може да имате право на обезщетение от 250 до 600 евро в зависимост от разстоянието, на което летите.

В рамките на ЕС

  • 1500 км или по-малко – 250 евро
  • над 1500 км – 400 евро

Между летище в ЕС и летище извън ЕС

  • 1500 км или по-малко – 250 евро
  • 1500 – 3500 км – 400 евро
  • над 3500 км – 600 евро

Ако превозвачът ви е предложил алтернативен полет със сходно разписание, обезщетението може да бъде намалено с 50 %.

При отменен полет няма да получите обезщетение, ако:

  • отмяната се дължи на извънредни обстоятелстванапример лошо време, или
  • сте бил информиран 2 седмици преди датата на полета по разписание, или
  • са ви предложили алтернатива за същия маршрут с подобно на първоначалното разписание.

При отмяна на полет поради извънредни обстоятелства е възможно да нямата право на обезщетение, но превозвачът трябва да ви предложи избор между:

  • връщане на платената за билета сума (цялата или за частта, която не сте използвали)
  • алтернативен транспорт до вашата крайна дестинация възможно най-скоро
  • промяна на резервацията за по-късна дата по ваш избор (ако има свободни места).

Дори при извънредни обстоятелства авиокомпаниите трябва да ви осигуряват помощ, когато е необходимо, докато чакате за алтернативен транспорт.

Връщане на платената сума или обезщетение може да се поиска с изпращане на специален формуляр на ЕС за жалба до съответната авиокомпания. Винаги пазете едно копие и за себе си!

4. Изгубени или повредени багажни пратки

Регистриран багаж

Ако вашият регистриран багаж е изгубен, повреден или закъснее, може да имате право на обезщетение от авиокомпанията в размер до около 1220 евро.

Изключение – ако повредата е в следствие на присъщ на багажа дефект.

Ръчен багаж (включително лични вещи)

Превозвачът е отговорен, ако носи вина за повредата.

Трябва да подадете искане за обезщетение в рамките на 7 дни от получаването на багажа (или 21 дни, ако сте получили багажа си със закъснение).

Ако желаете да използвате други правни средства, трябва да го сторите в рамките на 2 години от датата на пристигане на багажа ви.

Ако пътувате със скъпи вещи, възможно е – срещу такса – да получите право на обезщетение по-голямо от 1223 евро, като подадете предварително специална декларация до авиокомпанията най-късно, когато се регистрирате за полет. В такива случаи обаче е най-добре да си направите пътническа застраховка.

Не съществува стандартен формуляр за специалната декларация. Авиокомпаниите сами решават какъв да е той.

Резервиране онлайн – ясно посочване на цените

Когато резервирате полет онлайн, общата цена на билета, включително всички задължителни елементи като данъци и такси, трябва да бъде видима от самото начало, за да можете да сравнявате цените между авиокомпаниите и да правите информиран избор.

Освен окончателната цена най-малко следната информация трябва да бъде ясно посочена: цена за превоз, данъци, летищни такси, други такси (например за сигурност или гориво) или допълнителни такси.

Всички незадължителни добавки трябва да бъдат ясно посочени и предложени само въз основа на избор.

Пътуване с автобус

avtobusКогато си купувате билет за автобус, не може да изискват от вас да заплатите по-висока цена заради националността си или в зависимост от мястото, от което купувате билета.

Другите ви права като пътуващ с автобус основно важат за редовни услуги за автобусен превоз на дълги разстояния (над 250 км), започващи или завършващи в страна от ЕС. Някои от тези права важат също и за всички редовни услуги.

Страните от ЕС могат да решат да освободят изцяло вътрешни редовни услуги и услуги, при които голяма част от маршрута – включително спиране по разписание – се намира извън Съюза.

1. Отмяна или закъснение

Ако дадено пътуване бъде отменено или закъснее, винаги имате право наподходяща и навременна информация за това, което се случва, докато чакате.

Ако услуга за превоз на дълго разстояние (над 250 км), за която сте направили резервация, бъде отменена или отпътуването се забави с повече от 2 часа, ще ви бъде дадена възможност за избор:

  • да ви бъде възстановена сумата за билета и ако е необходимо да ви се осигури безплатно връщане до мястото, от което е започнало вашето пътуване – например ако отмяната или закъснението ви възпрепятстват да изпълните целта на вашето пътуване;
  • да бъдете превозен при сходни условия до вашата крайна дестинация при първа възможност и без допълнителни разходи.

Ако не ви бъдат предложени тези възможности за избор, по-късно можете да подадете жалба и да поискате възстановяване на платената за билета сума плюс обезщетение в размер от 50 % от стойността на билета.

Ако вашето пътуване на дълго разстояние (над 250 км) продължава по разписание повече от 3 часа, а отпътуването е забавено с повече от 90 минути или е отменено, имате право на:

  • храна и напитки – пропорционално на времето на чакане
  • настаняване (ако трябва да пренощувате) – до 2 нощувки, като максималната цена е 80 евро на нощувка. Превозвачите не са длъжни да заплащат настаняването, ако закъснението е причинено от лоши метеорологични условия или природни бедствия.

2. Злополуки – обезщетение и помощ

Ако получите нараняване при злополука с автобус при пътуване на дълго разстояние (над 250 км), имате право на обезщетение. В случай на смърт обезщетението може да бъде поискано от вашите роднини.

Ще имате право на обезщетение от автобусната компания и ако вашият багажили други ваши принадлежности бъдат изгубени или повредени при злополука с автобус при пътуване на дълго разстояние.

При необходимост превозвачът трябва да предостави също така незабавна помощ: първа помощ, храна, дрехи, транспорт и настаняване.

3. Жалби

Ако смятате, че правата ви не са спазени, можете да се оплачете на превозвачав рамките на 3 месеца. Превозвачът трябва да реагира в срок от 1 месец и да ви даде окончателен отговор 3 месеца след получаване на жалбата.

Ако неговият отговор не ви удовлетворява, можете да се свържете със съответния национален правоприлагащ орган.

Пътуване с кораб

korabНе може да изискват от вас да заплатите по-висока цена за билет заради националността ви или в зависимост от мястото, от което купувате билета.

Второ, имате права и в случай, че нещо се обърка. Те се отнасят до закъснения и отмяна на пътуване, поради които не можете да се качите на борда…

…и важат, ако:

  • напускате пристанище в ЕС с който и да е превозвач;
  • пристигате в пристанище в ЕС с който и да е превозвач.

Тези правила не се отнасят до:

  • кораби, които могат да превозват по-малко от 13 пътници;
  • кораби, които имат екипаж от максимум 3 души;
  • кораби, пътуващи на разстояние по-малко от 500 метра в едната посока;
  • повечето видове исторически кораби;
  • кораби за екскурзионни и туристически цели – ако на тях няма възможности за настаняване или ако престоят ви на борда не надхвърля 2 нощи.

1. Отмяна или закъснение

Ако дадено пътуване бъде отменено или закъснее, винаги имате право наподходяща и навременна информация за това, което се случва, докато чакате.

Ако услугата е отменена или отпътуването закъснява с повече от 90 минути, ще ви бъде даден избор:

  • да ви бъде възстановена сумата за билета и ако е необходимо да ви се осигури безплатно връщане до мястото, откъдето е започнало вашето пътуване – например ако заради забавянето не можете да изпълните целта на пътуването си;
  • да бъдете превозен при сходни условия до вашата крайна дестинация при първа възможност и без допълнителни разходи.

Ако отпътуването ви се забави с повече от 90 минути, в повечето случаи имате право на:

  • храна и напитки – пропорционално на времето на чакане;
  • настаняване в хотел – ако се наложи да останете през нощта.

Ако пристигането ви в дестинацията е забавено с повече от 1 час, имате право на обезщетение. В зависимост от продължителността на закъснението, обезщетението е в размер на 25 % или 50 % от цената на билета.

Няма да получите обезщетение, ако закъснението е причинено от лоши метеорологични условия или природни бедствия.

Жалби

Ако смятате, че правата ви не са спазени, можете да се оплачете на превозвачав рамките на 2 месеца. Превозвачът трябва да реагира в срок от 1 месец и да ви даде окончателен отговор 2 месеца след получаване на жалбата.

2. Морски произшествия

Ако получите нараняване при морско произшествие, имате право на обезщетение от превозвача или неговия застраховател. В случай на смъртобезщетението може да бъде поискано от вашите наследници.

Вие имате право на обезщетение от превозвача и ако вашият багаж, превозни средства или други принадлежности бъдат изгубени или повредени при морско произшествие.

Ако страдате от намалена подвижност, обезщетението за загуба или повреда на инвалидна количка или друго подобно оборудване ще покрие пълните разходи по замяната или поправката.

Имате право на авансово плащане от превозвача за покриване на неотложни нужди в случай на нараняване или смърт, причинена от:

  • корабокрушение
  • преобръщане
  • сблъсък
  • засядане на кораба
  • експлозия или пожар на кораба
  • повреда на кораба

Жалби

Можете да подадете иск за обезщетение за загуби или щети, претърпени по време на морско произшествие, в съда в:

  • страната, в която се намира седалището или постоянният адрес на превозвача или
  • страната, в която се намира мястото на отпътуване или дестинацията, или
  • страната, в която живеете постоянно – ако превозвачът има представителство там и подлежи на юрисдикцията на тази страна, или
  • страната, в която е сключен договорът за пътуване – ако превозвачът има представителство там и подлежи на юрисдикцията на тази страна.

Ако вашият багаж бъде изгубен или повреден, трябва да информирате писмено превозвача си. В идеалния случай това трябва да стане до момента, когато напускате кораба, или когато багажът ви бъде върнат. Трябва да информирате превозвача най-късно в срок от 15 дни от слизането от кораба или връщането на багажа, в противен случай губите правото си на обезщетение.

По принцип трябва да подадете иска си в съда в рамките на 2 години от датата на произшествието, въпреки че точният начален момент на този период може да варира в зависимост от характера на загубата или повредата.

И няколко практични съвета от личен опит:

– запознайте се внимателно с правата си, влезте в сайта на съответната авиокомпания и прочетете внимателно правилата (най-често се откриват трудно и са изписани с дребен шрифт);

– бъдете настоятелни, покажете на служителите, че знаете правата си и държите на тях

– свалете си приложението за мобилни телефони (виж по-долу), за да имате информация подръка по всяко време

– запасете се с търпение и не се отказвайте да търсите правата си

И още важни неща, свързани с пътуването:

1. Пътници с намалена подвижност

2. Пътуване с животни или растения

3. Алкохол, тютюневи изделия, пари в брой

Нека Вашите пътнически права бъдат винаги под ръка – специално приложение за мобилни телефони

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации