6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияIV Международен фестивал и Международен конкурс за цигулари

IV Международен фестивал и Международен конкурс за цигулари

-- Реклама --

violine_1IV Международен фестивал и Международен конкурс за цигулари
„Проф. Емил Камиларов”
София
22 октомври – 30 октомври 2014 г.

За  четвърта поредна година ще се проведе Международния фестивал, в рамките на който се провежда международния конкурс за млади цигулари на името на най-големия български цигулар Емил Камиларов, наричан в цял свят „Паганини булгаро” след присъждането му през 1961г. на голямата награда на конкурса „Паганини” в Генуа, Италия. Трябва да се отбележи, че и досега Емил Камиларов остава единственият българин, получил тази награда.

През същата 1961 година също в Генуа се учредява и награда  на името на Христофор Колумб, роден в Генуа. Наградата се дава за най-големи постижения в техниката и културата. Първи получават престижния приз космонавтът Юрий Гагарин, който същата година излита в Космоса,   и българинът Емил Камиларов –„Паганини булгаро”.

Фестивалът и конкурсът, който тази година се организира за четвърти път, намери широк отзвук сред млади цигулари, които идват и участват на свои разноски от всички краища на света – Европа, далечна Азия и Латинска Америка, респектирани от името на легендарния ни цигулар Емил Камиларов. Всяка  година се разширява географската карта на участниците. На първият конкурс имаше участници от България, Германия, но и от Китай, които прекосиха два континента на свои разноски, за да участват. През 2012 година участваха млади цигулари от Южна Корея, България, Унгария и Венецуела. През 2013 година, освен от България, пристигнаха участници от Австрия и за първи път от Япония. Това показва, че името на Камиларов е известно и почитано в целия свят.

Важно е да се отбележи също, че всяка година пада възрастта на участниците в конкурса. През 2012 година 8-годишната Ю Джи Шим от Южна Корея събра овациите на журито и публиката  с великолепните си изпълнения. Тава ни накара да променим регламента  на конкурса, като включим и трета възрастова група за най-малките. През 2013 година се яви и още по-малка участничка – само на 7-години от Австрия.

Всички представители на тези страни, когато се върнат у дома си, в различни интервюта, радио и телевизионни предавания и в автобиографиите си подчертават своето задоволство от участието си в конкурса. Те разказват и колко вълнуващо са прекарали своите няколко дни в София. Разбира се , много е важно ние да говорим колко сме добри, но още по- важно е, когато хора от други страни дават тази оценка на София, столицата на България. Тази оченка е невероятно ценна за подпомагането на кандитатурата на София за културна столица на Европа през 2019 година.

Накрая бихме искали да отбележим, че сме невероятно благодарни на хората, които подкрепят нашия фестивал и биха го подкрепили отново за четвърта поредна година, това е една добре реклама както за нас така и за тях. Тяхното лого ще бъде включено във всички рекламни материали свързани с конкура!

Конкурсът ще се проведе във Централен Военен Клуб в гр. София от 22.10.2014 до 30.10.2014г.

 

РЕГЛАМЕНТ:

I   група – навършили 14 годишна възраст и по-малки към датата на започването на  конкурса.

II   група – от 15 годишна възраст, но не по-възрастни от 30 години към  датата на  започването на  конкурса.

ПРОГРАМА:

I  група

  1. Свободно избрано произведение до 30 минути;
  2. Част от соната или партита за соло цигулка от Бах;
  3. Свободно избран концерт.

II  група

Първи тур

  1. Й.С. Бах – Първа и Втора част от соната за соло цигулка или „Шакона” от „Партита” № 2;
  2. В. А. Моцарт –  Концерт за цигулка  № 3, 4 или 5;
  3. Н. Паганини –  един от 24-те капризи за соло цигулка.

Втори тур

  1. Част от соната за цигулка и пиано по избор на участника между Моцарт, Бетховен, Шуберт, Шуман, Прокофиев, Владигеров, Пипков, Ненков, Стоянов, Хаджиев, Франк и др.
  2. Виртуозна пиеса от Паганини /без каприз/, Ернст, Виенявски, Сарасате, Сен-Санс, Шосон, Изаи, Равел, Чайковски и др.

Трети тур

  1. Концерт по избор на участника  / една или повече част / от Брух, Менделсон, Лало, Бетховен, Брамс, , Прокофиев, Сибелуис, Паганини, Бритън, Барбер, Владигеров и др.

Програмата ще бъде изпълнена със съпровода на Държавен оркестър. Същият ще участва и на заключителния концерт.

ЖУРИ

Участниците се оценяват от авторитетно международно жури.

Журито работи по правилник, приет и утвърден от Организационния комитет, като има право да не присъжда всички награди. Решенията на журито са окончателни.

НАГРАДИ

I група

I   награда – 300 лв. и диплом
II   награда – 200 лв. и диплом
III  награда – 100 лв. и диплом

II  група

I награда – звание „Лауреат”, 800 лв. и диплом
II награда – звание „Лауреат”, 600 лв. и диплом
III награда – звание „Лауреат”, 500 лв. и диплом

Специални награди:

– За най-добро изпълнение на  произведение от Ларсон – концертино за цигулка и оркестър 2-ра и 3-та част. Специална  награда от Посолството на Швеция в гр. София. Произведението ще се изпълнява от I група след задължителната програма.

Във връзка със 100-годишнината от рождението на проф. Суружон – специална награда за изпълнението на един от капризите от сборника “Виртуозни капризи” за цигулка – редакция на проф.Суружон. Произведението ще се изпълнява от II група след задължителната програма.

Изпълненията на  двете произведенията за специалните награди не са задължителни .

Нотите на произведенията за специалните награди ще бъдат изпратени на участниците, които са приети за участие в конкурса, на посочен от тях  e-mail адрес.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

I група – 50 лв.
II  група – 100 лв.

Таксата ще се заплаща по банков път. Банковата сметка ще бъде изпратена на посочения  email адрес от формуляра за участие.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Документите могат да се подават на български, руски или английски език.

  1. Заявка за участие по образец – изпращат се на ел. поща на конкурса;
  2. Ксерокопие от акт за раждане или лична карта /паспорт/;
  3. Автобиография;
  4. Две снимки 4/6 см;
  5. Документ за платена такса. ( Таксата се внася само от кандидатите получили одобрение за участие в конкурса ).

Кандидатите, които са одобрени за участие в конкурса, ще бъдат уведомени писмено.

Документи за участие се изпращат най-късно до 15 септември 2014 г.  на  адрес:

email: festival.emilkamilarov@mail.bg  за секретариата на Международния фестивал и международния конкурс за цигулари „Проф. Емил Камиларов”.

GSM (+359) 896 78 77 07 – г-жа Илиева  – само в работни дни

Телефон за информация след 15 септември 2014 г. – (+359) 886 78 39 90

Участниците сами поемат разноските си за пътуване, дневни, настаняване, застраховки за себе си и за придружаващите ги лица. За всички участници  е осигурено настаняване на преференциална цена в хотел „Славянска беседа”, разположен на около 300 метра от залата на конкурса.

Организационният комитет си запазва правото за промени в регламента.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации