14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарското училище „Никола Вапцаров” в Грац празнува мартенските празници

Българското училище „Никола Вапцаров” в Грац празнува мартенските празници

-- Реклама --

„Нека помним и пазим българското!“ е девизът на училището

текст Десислава Опел

Graz-mart-tarjestvoС двучасова програма децата от българското училище в Грац отбелязаха наведнъж всички мартенски празници. В съботния следобед те посрещнаха Баба Марта, честваха Освобождението на България и поздравиха всички майки с техния празник.

Повече от 60 човека се събраха на богатото и емоционално тържество, за да се насладят на музикалните и театрални умения както на децата, така и на техните родители.

Многото изненади и сърдечни аплодисменти на публиката поддържаха градуса на настроението. Всички участници бяха облечени в специално поръчани фолклорни ризи, които заедно с подготвените сценични декори, допълнително създаваха празнична атмосфера.

Тържеството започна с тракийска ръченица, представена от професионалните танцьори Мирислава, Иви и Георги, живеещи в Грац. Мирислава преподава безплатно народни танци на родителите. Така в съботния ден, докато чакат своите питомци да свършат с поредния урок в българското училище, майките и татковците разучават хора и ръченица.

Graz-mart-praznik

Рециталът за мама и песничките за Баба Марта, изпълнени от най-малките ученици, трогнаха публиката. Децата изпяха няколко сложни песни като „Най-добрата дума” на Росица Кирилова, „Катерино, моме”, „Лиляно, моме”, „Капитан Петко войвода”. Всички изпълнения бяха под съпровод на гъдулка от Пламена Ванкова, преподавател по музика в училището. Под нейно ръководство още две деца вече откриват тайните на народния инструмент.

Голямата изненада за децата бе идването на Баба Марта, която раздаде мартенички и с внимание изслуша стихчетата и песните, подготвени за нея.

Graz-mart-martenichki

С много желание и ентусиазъм от деца и учители бяха подговтили двете театрални постановки. Малките малчугани представиха „Дядовата ръкавичка” като всички маски и сценичния декор за пиесата бяха изработени от учителката по български език и литература Красиана Лазарова.

Graz-mart-rakavitsa

По-големите ученици предадоха легендата за мартеницата, която свързва белия и червения конец с хан Аспарух и неговата сестра. Героичното минало на българския народ бе припомнено с пиесата за хан Кубрат и синовете му. Отново се уверихме, че само когато сме сплотени и единни можем да бъдем силни.

Graz-mart-hanKubrat

 

Тази година специално за австрийските ни гости бяхме подготвили и превод на немски на представените пиеси. Така те успяха да се запознаят с българските традиции и история и останаха възхитени от видяното.

След като 27-те ученици показаха какво са научили в часовете за извънкласна дейност, бе време да се изяват и родителите. С много ентусиазъм и старание те изиграха ситно шопско хоро.

Graz-mart-roditeli

Още една прекрасна изненада очакваше гостите и децата в края на тържеството – изпълнение на живо на латиноамерикански танци.

Graz-mart-Milena

Специални гости на мартенското тържество на българското училище в Грац бе г-жа Милена Узунова, завеждащ Консулска служба в българското посолство във Виена и отец Тенчо Веселинов. Цветните букети за тях и за преподавателите бяха подготвени и връчени от председателя на Българо-австрийското дружество в Грац г-н Сава Дълбоков.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации