17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗаха Хадид проектира библиотеката на Виенския университет по икономика и бизнес. Българска...

Заха Хадид проектира библиотеката на Виенския университет по икономика и бизнес. Българска фирма я облече в стъкло.

-- Реклама --

Всички конструкции, които съдържат стъкло по фасадата и покрива, са изцяло конструирани от българското проектантско бюро „Прототип”ЕООД

 

снимка: Кристоф Вагнер
снимка: Кристоф Вагнер

През октомври 2013 г. Виенският университет по икономика и бизнес (WU) се сдоби с нов кампус. Пет сгради оформят уникален архитектурен комплекс, въплъщаващ идеята за образованието и изследователската дейност като път към бъдещето и успеха. Разположен във втори район на австрийската столица, в близост до известния парк Пратер, той се превърна в любима дестинация на почитателите на модерната архитектура.

Известни архитекти от Испания, Англия, Германия, Япония и Австрия са участвали в създаването на футуристичния кампус. Всяка сграда има своя собствена физиономия, съвършено различна от останалите  и все пак вписваща се в общия облик.

Строителните работи по мащабния проект на стойност 492 млн. евро отнемат 3 години.

Университетът в цифри

На обща площ от 90 000 кв.м. са разположени петте сгради, които покриват 35 000 кв.м или площ по-голяма от дванадесет големи футболни игрища. В тях има 4 000 стаи, 90 аудитории и помещения за семинари с общо 5 000 места, 3 000 студентски места за подготвка, поставки за 1 000 велосипеда и 250 дървета. Освен класическите лекционни зали и кабинети за преподавателите, в сградите има няколко ресторанта, хлебарница, супермаркет, книжарница, детска градина и спортен център.

Новият университетски комплекс поема 21 885 студенти от цял свят. Чужденците са 6 101 като най-многобройни са германските студенти. Българите, учещи икономика във Виена, формират втората по размер чуждестранна общност. Те са 485 човека, следвани от представители на Турция – 324, Румъния – 308, Словакия – 286.

В административните сгради работят 1 500 служители, които се грижат за целия учебен процес.

снимка: aasarchitecture.com
снимка: aasarchitecture.com

Космическа библиотека

Център на новия кампус и най-отличителна със своя дизайн е сградата на библиотеката и учебния център. Около нея са групирани и останалите административни и учебни постройки.

Архитект на библиотечния и учебен център е  една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и първата жена печелила престижната награда за архитектура „Прицкер” през 2004 г., както и британската „Стърлинг” в две последователни години (2010 и 2011) – Заха Хадид. Името на родената в Багдад, но завършила образованието си в Лондон архитектка, се свързва с  някои от най-модерни и провокативни проекти по света.

Центърът е изграден от две взаимносързани обемни части, издържани в различни цветове. Така обществено-достъпните пространства, решени в черна фасадна облицовка, визуално се разграничават от от административните площи, чиято фасада е облицована в бяло.

Сградата впечатлява с характерните за Хадид категорични линии и склуптурна естетика. Острите форми на външния обем рязко контрастират с плавните извивки на вътрешните пространства. Те са издържани изцяло в бяло и създават усещането за космически кораб.

снимка: aasarchitecture.com
снимка: aasarchitecture.com

Сградата на библиотечния и учебен център е с дължина 136 метра и е разположена на 28 000 кв.м. В нея се помещават библиотека, аула, работни пространства, учебни зали, офиси, звена за учебни услуги, книжарница, места за културни и социални събития, кафене. Пренасянето на книгите от старата в новата библиотека е отнело няколко месеца, а камионите са направили 220 курса между двете сгради.

Българско участие

Това, което малцина обаче знаят за тази уникална сграда е, че обвивката  й– стъклените фасади и покривното остъкляване, е проектирано изцяло в България от българското проектантско бюро „Прототип”ЕООД. Създадено през 1996 г. то разработва и произвежда иновативни продукти и специфични решения за маталообработващата индустрия, проектира и изчислява сложни стоманени, алуминиеви и стъклени конструкции, доставя комплексни компоненти и стоманени детайли. Фирмата е участвала е в изграждането на обекти по цял свят – Англия, Холандия, САЩ, Обединени арабски емирства, Канада, Германия, Австрия, Швейцария.

снимка: aasarchitecture.com
снимка: aasarchitecture.com

„Всички конструкции, които съдържат стъкло по фасадата и покрива са изцяло конструирани и изчислявани от нас.” – разказа специално за Меланж Булгарен Христо Генчев, управител на „Прототип”ЕООД. Фирмата е работила като подизпълнител на австрийския консорциум GIG, който е произвел и монтирал конструкцията. След повече от 15 години в тази индустрия „Прототип“ЕООД се е наложило като най-голямото проектантско бюро за фасади в Европа, с което работят почти всички значими производители. 50 000 човекочаса или 1,5 години работа са били необходими на екипа на архитект Генчев, за да изпълнят поръчката за библиотеката и учебния център на Виенския икономически университет. Сега с гордост можем да кажем, че всички стоманено-стъклени и алумниево-стъклени части на фасадата и покрива, тоест цялото външно стъкло, всички носещи елементи и обшивки са дело на българи. Те са измислени, проектирани, изчислявани от български инженери. И в този случай, противно на разпространената практика, интелектуалното задание е изпълнено в България, а физическата изработка на елементите е направена в Австрия.

Христо Генчев, който е завършил архитектура в Техническия университет във Виена, споделя, че  работата със Zaha Hadid Architects е била много лека. „Когато хората знаят какво искат, нещата са лесни”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации