5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБутикова сладкарница Rori’s: За тортите с любов и вдъхновение

Бутикова сладкарница Rori’s: За тортите с любов и вдъхновение

-- Реклама --

Целият екип на сладкарницата е убеден, че шоколадът е езикът на любовта и приготвя куп изненади за деня на влюбените

rori's1Заради златния прашец посипан върху плътния шоколад сладкишът носи поетичното име „Позлатена нощ”. Пълен с нежен мус, в чиято сърцевина се разтапят малини, той притежава способността да събужда спомени. Към миналото връща и тъмният шоколад, съчетан с тръпчивия вкус на пистации в тортичката носталгично наречена „Когато ме обичаше в Париж”. Затова пък богатият и сочен ягодов чийзкейк изпълва с мечти и енергия. Еклерите, преливащи от пухкав крем, канелените курабийки и  ягодите с бял шоколад събуждат пролетно настроение, а свежата лимонова тарта носи дъх на лято.

Толкова много емоции и вкусове на едно място могат да се срещнат само в малката бутикова сладакарница „Rori’s” на Пилграмгасе 11 в 5-ти район на Виена.

Сладкият свят на “Rori’s”

Бледосини стени, бели столове, полички, отрупани с чаши и порцеланови купи в пастелни цветове, пана с десени на платове, купчини книги и списания. Въздухът е изпълнен с аромат на горещ шоколад, ванилия и домашен уют. Стенният часовник успокоително е спрял.

roribunt2

„Концепцията за интериора на сладкарницата е изцяло моя идея”, не без гордост споделя Рошел Бойчев-Сариков или накратко Рори, който се занимава основно с управлението й. Не се е ровил в книги и списания за дизайн, а се е доверил изцяло на вътрешното си усещане за цветове и хармония. „За мен беше важно да няма конкретен мотив и нищо да не тежи и разсейва гостите ни”. Не е търсил и конкретен стил, затова и посетителите сами намират прилики. За някои артистичният салон е намигване към провансалските къщи на Южна Франция, други откриват мотиви от английската чаена традиция, трети пък се пренасят към многообразието на Ню Йорк.

Рошел Бойчев-Сариков
Рошел Бойчев-Сариков

 

Еклектиката на култури не е чужда на самия Рошел, който е израсъл във Виена в семейство на българка и руски евреин, учил е във френски лицей и говори свободно пет езика (немски, английски, френски, български и руски). За него най-важното нещо е гостите да чувстват удобно и да си тръгват усмихнати. А затова допринасят и хората от екипа, които поздравяват на различни езици. Затова колко приятно и вкусно е при „Rori’s” свидетелстват и многобройните статии и коментари в местни и международни вестници и списания.

 

Артистично сладкарство

И ако младият мъж, който учи „Управление на хотелиерството” в Международния универсиетет във Виена, отговаря за по-деловата част на бизнеса, с рецептите и тънкостите на сладкарството се занимава майка му.

Богат и сочен ягодовият чийзкейк е сред най-харесваните сладкиши в сладкарницата
Богат и сочен ягодовият чийзкейк е сред най-харесваните сладкиши в сладкарницата

Златка Бойчева е добре позната на голяма част от българската общност не само като преводач, но и като създател и двигател на Българския театър във Виена. Артистичната й дарба обаче се вихри не само на сцената. „Винаги съм си мечтала да имам малка сладкарничка, в която да продаваме сладкиши, но не познатите ни торти, а нещо по-елегантни и различно.”

Че шоколадът в тази сладкарница е не просто материал за торти, а цяла философия, си личи и от надписите по стените.
Че шоколадът в тази сладкарница е не просто материал за торти, а цяла философия, си личи и от надписите по стените.

На тънкости в занаята се е учила от френски майстори, но и до днес не спира да експериментира. Ако хареса рецепта, все намира начин да внесе нова съставка или нов аромат, но установи ли точния вкус – държи да се запази. За нея истинската торта трябва да бъде елегантна, да бъде игра на вкусове и цветове и да съчетава шоколад и плодове.

Шоколадова поезия

tartaletaЗлатка Бойчева е щастлива, че никой досега не е останал безразличен към сладкарските й творения. „Набюдавала съм хората, които минават покрай витрината. Независимо дали влизат при нас или не, те се спират, заглеждат се в сладкишите и тогава на лицата им се изписват различни емоции – някои се усмихват, други се замислят.”

 

 

И Рошел, и Златка са убедени, че шоколадът събуждат емоции, спомени и чувства. Не е задължително да са положителни, „защото страстта може да бъде и разрушителна”, разсъждава Рори, но винаги засягат хората и ги променят.

Толкова вкусно – чак да се влюбиш..

st.valentineЗа празника на влюбените „Св.Валентин” екипът на „Rori’s” е подготвил куп вкусни изненади. Курабийки във формата на сърца, специални торти и ръчно изработени захарни рози са част от деликатесите, които ще зарадват празнуващите. Артистично опаковани те са красив подарък за любимия човек.

„Този празник е доста комерсиален, но пък е простим повод да си хапнем малко повечко шоколад”, шегува се Рори. Той бяга от кича и не предвижда крещяща украса от сърца и амурчета, защото е убеден, че „красив букет свежи цветя ще създаде много повече настроение”. Ще се радва, ако влюбените двойки се отбият да се почерпят в сладкарницата му. Единственото му опасение е да не се стигне до ревност, ако някой се влюби отново. Този път в някое шоколадово изкушение.

При Rori's може да се поръчат всякакъв размер и вид торти за различни празнични поводи
При Rori’s може да се поръчат всякакъв размер и вид торти за различни празнични поводи
Нежен шоколадов мус обгръща малиновата сърцевина. Заради златния прашец поръсващ тъмния шоколад, сладкишът носи поетичното  име "Позлатена нощ"
Нежен шоколадов мус обгръща малиновата сърцевина. Заради златния прашец поръсващ тъмния шоколад, сладкишът носи поетичното име „Позлатена нощ“

Framboise

Tarte

снимки Rori’s

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации