18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългария и Австрия ще развиват съвместни проекти в областта на туризма

България и Австрия ще развиват съвместни проекти в областта на туризма

-- Реклама --

България отново има щанд на специализираната туристическа борса във Виена

Branimir BotewЗаместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев взе участие в откриването на българския щанд на международното туристическо изложение „Фериен месе“ във Виена. Страната ни се включи в най-голямата специализирана борса в Австрия и Централна Европа за последно през 2010 г. С активната съдействие на Министерството на икономиката и енергетиката българската туристическа индустрия се представя отново на тазгодишното издание, съобщиха от пресцентъра.

„Няма логика и не бе оправдано отсъствието на България от такова авторитетно изложение през предните години“, е подчертал Ботев, цитирайки  данни, че за 2013 г. у нас е отчетен над 5.5% ръст на австрийските туристи. 125 хил.души са гостите от тази страна, посетили трайно България, а други над 60 хил. австрийци са минали транзитно с коли през България също през миналата година. „Те традиционно са едни от най-големите любители на културно-историческия туризъм и са сред по-платежоспособните потребители у нас, заедно с французи, белгийци, японци и американци.“

Г-н Ботев се е срещнал с Елизабет Удолф-Щробл, генерален директор на генерална  дирекция „Туризъм и културно-исторически обекти“ към Федералното министерство на икономиката, семейството и младежта в Австрия. На срещата са присъствали също българският посланик Елена Шекерлетова и представителя на СТИВ-Виена Петя Ичева. По време на разговора са постигнати договорености за ползването на австрийския опит от планирането и развитието на планинския туризъм и изграждането на лифтове и скисъоръжения при съчетаване на екологичните норми. Г-жа Щробл е останала впечатлена от подготовката на стратегия за дългосрочно развитие на туризма в България. Изразена е готовност Австрия да подпомогне този процес, като предостави информация за законодателството си и административните процедури за развитието и планирането на туризма, както и специалисти, които да подпомогнат разработването на този сегмент в нашата стратегия.

Ferien messe

 

Обсъдена е била и подготовката на кадри в сектора. Впечатляващо е, че в Австрия има 8 специализиране колежа по туризъм, един тясно профилиран  университет и над 100 средни училища, подготвящи такива кадри. Приоритетите и политиката в туризма в Австрия се формират на регионално ниво в 9-те провинции на страната. Годишният размер на бюджета й за туризъм, включващ национална реклама, подпомагане на малки и средни туристически фирми, хотелиери, туристическа инфраструктура, програми и други, е над 400 млн. евро за регионите годишно, а на национално ниво държавата осигурява 50 млн. евро за реклама на страната и подпомагането на малките и средните фирми в бранша.

На срещата са били обсъдени 3 съществени теми за развитието на туризма – организиране на специализиран семинар с участието на г-жа Щробл и представители на австрийската администрация, който да запознае с австрийския опит в законодателството и управлението на туристически атракции и културно-историческо наследство. На второ място е дискутирана възможността да се реализират специални турове у нас за австрийски туроператори и журналисти по исторически и природни забележителности, съчетани с гурме и вино маршрути – сред тях Розовата долина, Долината на Места, Дунавския регион. Обсъдени са и съвместни проекти по реализацията на Дунавската стратегия, създаването на съвместни туристически продукти, свързани с пътищата на Римската империя и на виното. Двете страни постигнаха съгласие да започне работа по подготовката на дългосрочно споразумение за развитие на туризма, инвестициите в тази сфера и подготовката на кадри, за което посолствата започват интензивна координация.

По-късно г-н Ботев се е срещнал с Йозеф Райтингер-Ласка, президент на Асоциацията на туроператорите и турагенциите в Австрия. Г-н Ласка е предложил да се организира посещение в България на водещи австрийски бизнесмени, които да разгледат по-слабо познати културно-исторически паметници и да проучат нашия винен и гурме туризъм. Той е подчертал, че австрийските туристи търсят по-интелектуални услуги, свързани с историята и емоциите, а не просто само почивка на море или планина. Традиционно австрийците посещават за море Хърватска, а планини си имат достатъчно, но при добро качество на зимния туризъм и добри цени много от тях биха отседнали и в България, особено при съчетанието на ски ваканции с изобилие от минерални води и СПА процедури.

Зам.-министър Ботев е предложил на г-н Ласка да инициират съвместен проект за създаване у нас на българо-австрийско училище по туризъм. Идеята е била приета много положително. Очаква се до края на март 2014 г. да се подготви предварителният план за организациите от австрийска страна, които ще подкрепят проекта финансово-организационно, а България ще представи подходяща сграда и допълнителни помещения за училището.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации