6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовото австрийско правителство се сблъска с протести още в първия си работен...

Новото австрийско правителство се сблъска с протести още в първия си работен ден

-- Реклама --

Австрийците са недоволни от липсата на визия и амбиция за промяна на статуковото в целите на новия кабинет

снимка Gremer/Der Standard
снимка Gremer/Der Standard

„Хайнци, не го прави“, пишеше вчера на един от плакатите на протеста пред президентския дворец, където държавният глава Хайнц Фишер формално даде начало на мандата. Като бивш министър на науката и изследванията той бе призоваван от протестиращите да не одобрява сегашната структура на правителството, в която този ресор преминава към министъра на икономиката.

Миналата седмица социалдемократите (SPO) и консервативната Народна партия (OVP) се споразумяха да продължат своята проевропейска коалиция, управляваща алпийската страна от 2006 г. насам.

Канцлер отново е социалистът Вернер Файман, който заедно с консервативния лидер Михаел Шпинделегер прекара уикенда в медийни изяви, обяснявайки и защитавайки подхода си постепенно, а не рязко, да променят австрийската икономика и държава. Файман каза, че няма нужда „да изобретяваме наново Австрия“, която се справя по-добре от повечето страни в еврозоната по време на кризата и даде за пример нивото на безработица – 4.8% – най-ниското в ЕС. Те изтъкнаха също, че благодарение на по-добрите приходи от данъци, както и милиардите евро, получени от конкурса за нови честоти за мобилни комуникации, бюджетният дефицит ще се свие значително до под 2% от БВП (при 2.5% през 2012 г.) още през тази година. Новият кабинет обеща до края на петгодишния си мандат да вдигне с 1.6 години възрастта за пенсиониране и до 2016 г. да премахне структурния бюджетен дефицит.

Тези изявления не им спестиха критиките, че не предприемат решителни действия за реформиране на закостенялата образователна система и съкращаване на бюрокрацията.

снимка АРА
Новото правителство на Австрия  снимка АРА

Най-силно е недоволството срещу решението на кабинета да слее науката и икономиката в едно министерство. Пред Der Standard бившият финансов министър Ханес Андрош посочи, че в Австрия има два пъти повече университети, отколкото в Швейцария, но бюджетът за тях е два пъти по-малък, което оставя научната работа и изследванията в сериозен финансов дефицит. Тази стъпка, на фона на продължаващите протести на учителите срещу новите изисквания за работа, както и недоволството срещу центаралната матура, поставят на сериозно изпитание политиката на правителството в тази толкова важна за бъдещето на страната сфера.

В настоящия състав на кабинета има само пет дами – добре познатите Габриеле Хайниш Хосек (образование), Дорис Бурес (инфраструктура), Йохана Микъл Лайтнер (вътрешни работи) и новото лице – Софи Кармезин (семейство). Те формират едва 28,57%, докато в предишното правителство жените са били 38,89%. Статистиката показва, че най-силно е било женското присъствие – 43,75%, в кабинета на Гусенбауер през 2007 г. Този подход определено не среща одобрението на широката общественост.

Друг факт, който предизвика масово недоумение, бе избирането на 27-годишния Сенастиан Курц за външен министър на Австрия. Въпреки че студентът по право е сред най-харесваните политици в алпийската република и получи висока оценка за работата си като държавен секретар, отговарящ за интеграцията, назначаването му на толкова отговорен пост, без да притежава необходимия дипломатически опит, бе оценено от мнозина коментатори като необмислено и прибързано решение.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации