8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарският бизнес във Виена в цифри

Българският бизнес във Виена в цифри

-- Реклама --

Българските бизнесмени са седма по численост група сред предприемачите с имигранстки произход в австрийската столица

euroВ края на август 2013 г. Виенската икономическа агенция представи резултатите от изследването „Етически икономики“, реализирано от института Synthesis. Те показаха, че 37% от предприятията във Виена са с имигрантски произход и дават 46 000 работни места. По молба на Меланж Булгарен от агенцията предоставиха данните от изследването, засягащи българските предприемачи във Виена. Ето как изглежда родният бизнес в австрийската столица в цифри.

Данните на Wirtschaftsagentur  Wien сочат, че българите са сред най-активните чуждестранни общности, които започват собствен бизнес като самоосигуряващи се лица. През 2011г. 1 058 човека са регистрирали свои собствени фирми в австрийската столица. Тази цифра нарежда българската общност на седмо място след гражданите на Словакия ( 4 329), Полша (2 724), страните от бивша Югославия ( 2 225), Румъния ( 2 166), Турция (2 073) и Германия (1 592).

Най-голям е броят на фирмите ангажираните с хотелиерство и гастрономия – 206 (19,5%), следвани от търговия – 205 и превоз и логистика – 177. 11 са компаниите предлагащи услуги в сферата на финансите и застраховането. Преобладаващата част от българските фирми са малки, често семейни и не се нуждаят от допълнителен персонал. 205  са предприемачите, които наемат работници и служители като 127 от тях са в областта на търговията.

Данните показват, че мъжете са тези, които по-често се захващат със собствен бизнес – те са 664 спрямо 394 жени.

За голяма част от живеещите в Австрия българи, започването на собствен бизнес като самоосигуряващо се лице, е възможност да работят легално. Виенската търговска камара (WKO), Виенската икономическа агенция,  MINGO Migrant са сред организаците, които оказват съдействие на малкия и среден бизнес чрез консултации, курсове и семинари на роден език.

Австрия е привлекателна за родните предприемачи с близостта си до България, развитите комуникации, отлична инфраструктура, стабилна и работеща съдебна система, гъвкава данъчна и социална система, висок стандарт на живот, възможности за контакти със съседните държави. Към 4-ти семетпември 2013 г. във фирмената книга на Виена има записани 69 фирми с български съдружници. 11 от тях са със седалище в 1-ви район, 5 са базирани във 2-ри район, 9 – в 4-ти, 3 в 5-ти, 8 във 22-ри район. За съжаление много малко от желаещите да започнат бизнес в Австрия търсят съдействие от Австрийската бизнес агенция (АВА) или Wirtschaftsagentur  Wien. За периода 2004-2012 г. двете институции са  помогнали на шест български фирми да се установят във Виена. Те са инвестирали 430 000 евро в алпийската решублика и са открили 13 работни места. „Инвеститорите трябва да са наясно с австрийските правила и не трябва да подценяват конкуренцията на пазара.”, коментира Биргит Райтер-Браунвизер, директор за Средна и Източна Европа в АБА. Тя посочва, че събирането на предварителна информация за пазара, трудовото и социално законодателство, данъчната система са важен етап от предварителната подготовка, защото на силно конкурентния и плътно сегментиран пазар могат да оцелеят само иновативни и качествени продукти.

 

eksprtna pomoshtЕкспертна помощ за започване и развиване на собствен бизнес във Виена

Австрийска бизнес агенция, Виена :

АБА е първата институция, която посреща чуждестранните инвеститори в Австрия. Тя предлага безплатни консултации по всички съществени въпроси, свързани с регистрацията, установяването и развитието на ново предприятие – търсене на подходящ офис, партньори, възможности за финансиране, данъчни и трудово-правни съвети.

Wirtschaftsagentur Wien – повече от 30 години агенцията подкрепя и подпомага развитието на на австрийски и международни фирми, предоставяйки програми за финансово подпомагане и консултации. Съвместно с Mingo Migrant Enterprises поддържа собствен център за безплатни консултации за имигрантски фирми на различни езици. Към момента консултантски услуги се предлагат на 14 езика.

Mingo Migrant Enterprises – предоставяне на помощ при създаването на нови предприятия; специализирана помощ за учредители и дребни предприемачи; организиране на индивидуално обучение, например в областите маркетинг, счетоводство, финансиране, насърчаване на предприемачеството, данъчни и правни консултации; редовни конференции по ключови теми с експерти от бранша; семинари по значими теми за предприемачите.

WKO – камарата на предприемачите представлява интересите на бизнеса пред политическите, административни и обществени институции и се грижи за поддържането на благоприятен бизнес климат в страната.  Форумът „Едноличен предприемач” е насочен към подпомагане на малките еднолични фирми. Чрез индивидуални консултации, семинари, курсове, тематични събития предприемачите се обучават и подготвят за решаването на редица ежедневни проблеми, свързани с техния бизнес.

Консултантски център за нови европейски граждани „Компас” – предлага консултации на български предприятия и предприемачи, извършващи или имащи намерение да започнат бизнес в Австрия

Advantage Austria, София:

Австрийското търговско представителство в София съдейства на българските инвеститори при установяването на контакти с австрийски фирми. Периодично се организират различни прояви за установяването на делови контакти и партньорства между български и австрийски предприемачи.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации