18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена грейна в празнична светлина

Виена грейна в празнична светлина

-- Реклама --

18 км. коледна украса опасват 36 от големите търговски улици в австрийската столица

снимка David Bohmann
Ренате Бауер( в ляво) и Бригите Янк пускат коледните светлини. снимка David Bohmann

След като всички коледни базари вече са открити, магазините са огласяни от коледни песни, време беше да грейнат и коледните светлини по виенските улици. В четвъртък, 28 ноември в 17.30 ч. те бяха официално пуснати от заместник кмета на Виена Ренате Бауер и президента на Виенската търговска камара Бригите Янк от Кертнерщрасе, близо до хотел Сахер.

36 са търговските улици в столицата, които имат собствена светеща украса. Някои от тях вече са включили светлините си, тъй като през тази година за първи път срокът за поставяне на лампичките бе удължен от пет на десет седмици.

Подредени заедно, всички декоративни герлянди със светлини са дълги повече от 18 км! Те включват както огромните празнични полилеи на Грабен, така и червените топки на Ротентурмщрасе и ангелчетата на Талиящрасе.

01_Rotenturmstrasse_1384959201879848_v0_hПрез миналата година с коледна премяна се сдобиха Wollzeile, Westbahnstrasse, Kirchengasse, Hernalser Hauptstrasse и Obkirchergasse. Тогава от виенското кметство съобщиха, че през последните години за украса по празниците са похарчени около 4,3 млн. евро!

След като претърпя редица организационни промени, една от най-популярните търговски улици – Марияхилферщрасе и тази година ще остане в старата си украса. Тя е от 1986 г., но и дума не може да става за подмяната й, тъй като инвсетицията ще струва почти 1 млн. евро. Явно повечето от хората, обикалящи многобройните магазини, нямат нищо против ретро светлините, които създават не по-малко празнично настроение.

От няколко години от общината се опитват при всяка удобна възможност да използват енергоспестяващи LED крушки за осветление.

_______________________________

Още по темата:

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации