17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия не очаква наплив на българи след отварянето на пазара на труда...

Австрия не очаква наплив на българи след отварянето на пазара на труда от 1-ви януари 2014 г.

-- Реклама --

Българските и румънски работници няма да повлияят съществено върху безработицата в алпийската република

pazar na trudaОколо 5 500 работника на година се очаква да пристигнат в Австрия след като от 1-ви януари 2014 г. отпаднат всички ограничения за достъпа на румънци и българи до трудовия пазар в страната. От тях 2/3 ще бъдат от Румъния.  Техният брой няма да се отрази съществено на състоянието трудовия пазар, който е един от най-стабилните в Европейския съюз. Такива са очакванията на австрийското Социално и икономическо министерство.

Тази прогноза се потвърждава и от наскоро представеното изследване на Wifo. Според данните в него основната част от българите и румънците, желаещи да работят в алпийската република, са пристигнали в периода 2007-2013 г. Техният брой е повишил безработицата едва с 0,03%.

Очакванията са за пристигане на повече сезонни работници в сферата на строителството, селското стопанство и търговията. Повечето от тях вече са работили в страната и затова сега  да се направи всичко необходимо техният престой да бъде легализиран.

Докато във Великобритания истерията спрямо огромния брой емигранти, които се очаква да залеят Острова, продължава, уважавани австрийски вестници излязоха с успокоителни заглавия, че страната не очаква наплив на работници от най-бедните държави в ЕС. Те припомнят ситуацията от 2011 г., когато бе отворен пазарът на труда за другите източноевропейски държави и имаше редица страхове за увеличаване на безработицата, които на практика не се оправдаха. Тогава почти 70% от австрийците имаха притеснения, че могат да загубят работата си. Тези страхове и тогава, и сега се използват от лидера на австрийската Партия на свободата Ханс-Кристиан Щрахе, който твърди, че след като българите и румънците получат пълното право да работят в ЕС, много местни и добре интегрирани хора ще загубят работните си места.

______________________________

Още по темата:

От 1-ви януари Австрия ще отвори безусловно пазара на труда

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации