Изпей оплакването си

27. ноември 2013 | By | Reply More

Виенският хор за жалби не изпълнява църковни, военни или фолклорни песни, а само протестни

снимка: Georges Schneider

снимка: Georges Schneider

Съседът ви нарушава реда в сградата? Чиновникът в общината не изпълнява задълженията си? Ядосвате се на политиците, че не спазват обещанията си? Оплачете се! И ако искате жалбата ви наистина да бъде чута, не си правете труда да пишете. Изпейте я! И за да не сте сам – обърнете се към Виенския хор за жалби.

В състава му са петдесетина човека, които съвсем доброволно са готови да изпеят всякакви частни молби до общините, жалби и искания за оставка на най-различни фигури, или пък призиви за включване в кампании.

Дългосрочен артпроект

Виенският хор за жалби е създаден от художника Оливър Хангъл като дългосрочен арт проект в началото на 2010 г. Участниците в хора са доброволци, които редовно идват на репетиции.  Те заедно съчиняват текстовете на протестните си песни и вече са участвали в какви ли не акции – от моментни флашмобове във виенски нощни клубове до двучасово концертно изпълнение по повод третата годишнина на хора. Изпълненията им винаги са съобразени с пространството и аудиторията, за които специално се подготвят – най-кратката им изява е петминутно изпълнение, а най-дългото – 2 часа.

Всеки проблем може да се превърне в материал за песен, категоричен е ръководителят на състава. Всеки жител на Виена може да се обърне към хора и да направят оплакването си или посланието си атрактивно и дори натрапчиво, така че дълго време да остане в главите на тези, до които е адресирано, разказва Хангъл. И понеже всички участници в хора са доброволци, това не струва пари. Това е просто още един начин да се изрази демокрацията, казва австрийският художник.

 

снимка: Georges Schneider

снимка: Georges Schneider

Международна мрежа от „хорове за жалби”

Идеята за „хор за жалби“ се  ражда се във Финландия през 2005 г. отново като арт проект – перформанс. Сега такива хорове има в няколко града в Германия, Австрия, Италия, САЩ и Канада, както и на още места по цял свят – в Хелзинки, Ротердам и  Будапеща, Санкт Петербург, Хонконг и Токио, дори в Йерусалим.

Мрежата от хорове за оплаквания се разраства през последното десетилетие и Виенският е един от най-младите. Въпреки това е сред най-дейните и многочислените. Към него постоянно се присъединяват нови доброволци и хорът получават нови „поръчки“. Когато имат разходи по пътуване за участие извън столицата, винаги се намират спонсори. Оплакванията следват обществените настроения като тенденцията е те да са по-активни през зимата, макар че по всяко време на годината хората повдигат най-различни морални и практични въпроси в секцията „Недопустимо“ на сайта на хора.

Разни видове жалби

WBC_GehBitte_MQ_24x12-300x149Не липсват оплаквания и затова, че младите хора не почистват след кучетата си, за липсата на информация на английски език в метрото, за лошата образователна система. Един от последните повдигнати въпроси там е за социалните работници, чиято работа е да се грижат за най-бедните и болните в страната, сами в последствие изпадат в крайна бедност и самота, защото професията им ги изтощава и не е добре платена. Друг коментар гласи: „Недопустимо е политици, които защитават с всички средства банковата тайна, да не им пука за работещите бедни“. Има и по-частни случаи като този на семейна месарница в десети район на Виена, която се налага да бъде затворена, защото не отговаря на новите хигиенни изисквания, а всъщност е обичана и утвърдена сред съседите, защото от десетилетия продава качествено месо на добри цени.

През март тази година Виенският хор за оплаквания взе участие в концерт в подкрепа на бежанците в страната, по време на който са се набирали средства и дарения за тях. Преди това са участвали в акции на „Амнести интернешънъл“ в подкрепа на свобода на словото и човешките права, срещу цензурата и корупцията. Една от първите му прояви след сформирането му пък е в протест на построяването на сграда на мястото на парк в центъра на Виена. Хорът се появил без никакво предупреждение на общинското събрание на австрийската столица.

Изпълнение на Виенския хор за жалби може да чуете тук

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, музика, протести

Leave a Reply