14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжЛицето говори

Лицето говори

-- Реклама --

Лицето е огледало на нашето емоционално и здравословно състояние и понякога има нужда от помощ, за да възвърне истинската си красота

faceВаня е на 38 години, омъжена с две деца. Работи като застрахователен агент и ежедневието й е разпределено между многобройни срещи с клиенти и грижите за децата. Въпреки вниманието, което отделя за външния си вид, в края на седмицата не успява да скрие белезите на умора по лицето си.

Карина е на 16 години и страда от силно изразено акне. Трудното справяне с проблема и белезите по лицето я депресират и момичето рядко излиза навън с приятели.

Марио е на 50 години, учител по тенис. Възрастта вече е оставила своите следи по лицето му и бръчици се вият покрай очите, челото и устните му. Без да е особено суетен, Марио не харесва тези браздички и търси начин да ги смекчи.

Много и различни хора имат проблеми с лицето си – било заради напредване на възрастта, било заради белезите, оставени от катастрофа, заболяване, изгаряне. Лицето е естествено огледало на емоционалното ни и физическо състояние и мигновено отразява всички грижи и притеснения. „Непрекъснатият стрес, на който съм подложена, се изписва на лицето ми – посърнала съм, очите ми са отпуснати, бръчката на челото се задълбава.”, споделя Ваня. Според нея умореният й външен вид влияе и на срещите й с клиентите.

д-р Людмила Цалбрукнер
д-р Людмила Цалбрукнер

Съвременната медицина вече предлага бързи и ефикасани решения за подобряване на външния вид. Въпреки че много хора смятат, че към естетическите процедури прибягват само суетните дами на зряла възраст, практиката показва друго. „При мен идват млади момичета, които искат да лекуват белезни от младежко акне, жени, желаещи да освежат външния си вид преди някое важно за тях събитие, както и мъже, за да заличат някоя и друга бръчка на челото. За част от тези хора добрият външен вид е част от работата им”, споделя наблюденията си от практиката д-р Людмила Цалбрукнер. Освен че е общопрактикуващ лекар, тя има и допълнителна квалификация по естетична медицина и извършва специализирани процедури. В своя лекарски кабинет предлага различни видове терапия, поддържаща и възстановяваща кожата на лицето (химичен пилинг, мезотерапия, естетична акопунктура), но най-търсени и ефективни са процедурите с ботокс и хиалуронова киселина.

Стегни мускулите

Лицето има над 50 мускула, някои от които с течение на годините загубват своя тонус и се стига до „отпускане” на цялото лице. Други пък се съкращават прекалено силно и с годините образуват дълбоки бръчки. Ботокс терапията е бърз и безкръвен метод, действащ върху мимическата мускулатура на лицето и отпускащ определени мускулни фазери като в резултат бръчките се изглаждат. Тя се прилага в случаите, когато трябва да се заличат мимически бръчки по лицето и шията, между веждите, около очите и около устните. „По принцип не съществува ограничение на процедурите с ботокс и те могат да се правят цял живот. Препоръчително е да се започне след 30-та година като интервалът между две посещения при специалист е 5-6 месеца”, съветва д-р Цалбрукнер.

procedura

„Ботоксът промени общото излъчване на лицето ми.”, споделя Ваня още след първата процедура. „Умореният ми вид изчезна, а с това се подобри и общото ми самочувствие и увереност.” Междувременно, жената се е справила и с друг неприятен проблем – нежеланото изпотяване подмишниците.

Марио също не се е поколебал да изпробва съвременните методи в козметиката. „Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути и е почти безболезнено, а ефектът при мен се появя след 2 дни.” Той не е наблюдавал някакви странични ефекти, макар че са го предупредили за възможност от поява на усещане за тежест или главоболие.

Още едно оръжие в битката със следите на времето

procedura 1Филъри (пълнители) с хиалуронова киселина се прилагат за корекции на формата на устните, несъвършенства и асиметрия на лицето, запълване на средни и дълбоки бръчки, оформяне на цялостния контур на лицето, неоперативен лифтинг. „Ако ботоксът е приложим за заглаждане на бръчки от хиперактивни мимики, то хиалуроновата киселина е подходяща в случаите, в които имаме загуба на субстанция и е необходимо изглаждането на по-дълбоки бръчки”, пояснява д-р Цалбрукнер. Филърът се въвежда на малки дози под кожата със спринцовка с фина игла. Тъй като организмът има собствена система за разграждане на хиалурона, неговият ефект постепенно изчезва. Процедурата може да се повтори след 7-8 месеца.

Срещу акне

В пуберта много момичета и момчета страдат от акне. Грубото третиране на пъпките не само че не води до решаване на проблема, но и го задълбочава. Не са редки случаите, при които акнето оставя дълбоки белези по кожата на лицето. Сред най-ефикасните съвременни методи за справяне с неудобството е химичният пилинг с плодови кисели с повишаваща се концентрация, които могат да бъдат извършвани само от квалифициран за това лекар. Необходими са поне 5-6 процедури, за да се постигне видим и траен ефект. Разбира се, когато проблемът е особено остър, препоръчително е да се направят и някои хормонални и кръвни изследвания, бактериална култура с антибиограма, за да се види, дали няма вътрешна причина за обострянето.

Пред празнично

chinaТъй като коледните и новогодишни празници наближават, много хора се замислят как ще изглеждат на тържествените вечери и партита. Освен хубавият тоалет, освежената визия на лицето също ще допринесе за доброто самочувствие и настроение. Специалистите препоръчват процедурите да бъдат направени поне две седмици преди събитието, за да бъдат напълно заличени всички евентуални синини и поддувания по кожата. Задължително поставянето на ботокс или хиалуронова киселина да бъде извършено от лекар специалист. В някои случаи китайската медицина и акупунктура също могат да дадат прекрасни резултати.

 

____________________________

Още по темата:

Профилактичният преглед – отговорност към здравето

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации