10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМеждународна матура по български език в Австрия

Международна матура по български език в Австрия

-- Реклама --

Международна матура по български език, т.нар. IB-Matur/IB-Reifeprüfung, могат да полагат учениците във всички международни гимназии в Европа

Текст: Димитър Дунков, Българско училище „Орфей” в Линц

Страница от конспекта за подготовка за матура по български език
Страница от конспекта за подготовка за матура по български език

Между България и Австрия все още няма регламентирани положения за полагане на матура по български език и поради това, и с мисъл за по-нататъшното обучение на нашите ученици, още при създаването на Българското училище „Орфей” в Линц през 2009-а, направихме всичко възможно то да бъде асоциирано към Еuropa Gymnasium- LISA. По този начин поне част от нашите възпитаници имат възможност да се подготвят и положат матура по български език. В края на всяка учебна година те полагат устен и писмен изпит по български език и оценката се вписва в австрийските им годишни свидетелства.

Условието да се положи международна матура по български език е учениците да са записани/приети и като редовни ученици в Международната гимназия „Европа” (Europa Gymnasium-LISA) в Линц и да са посочили като майчин /първи език български.

В Европейския съюз има мрежа от подобни международни училища, в които се полага единна IB-матура по майчин език. В случай, че училището не разполага с учител по съответния език, учениците са на самоподготовка.

В момента имаме двама ученици, на които предстои полагане на подобна матура. Подготовката е по специална програма, включваща около 150 произведения от български автори от различни епохи и жанрове. Включени са и няколко произведения от западноевропейската литература като върху едно тях задължително се представя писмена работа.

Списъкът на авторите, жанpовете, произведенията и общият кръг от въпроси се дава на учениците две години преди матурата. Те разполагат с известна свобода при избора на епохата, авторите, жанровете и произведенията, въз основа на които да подготвят отговорите на въпросите.

Изпитът е писмен и устен и провежда се в Europa Gymnasium – LISA в Линц.

Писмената работа е по свободно избрана/предложена от учениците тема, обикновено е есеистична и се изработва под формата на самостоятелен проект. Представя се в завършен вид на комисията преди или в деня на изпита.

Йонна Пампулова се подготвя за матурата по български език
Йонна Пампулова се подготвя за матурата по български език

Устният изпит е по предварително зададен кръг от въпроси, които изискват различни видове анализ на част от дадено произведение. Въпросите в конспекта са дадени на английски. Учениците свободно избират автора и творбата, върху които да говорят. Отговорът им се записва.

Ето един пример от въпросите в конспекта: „Обсъдете представянето на чувствата на поета чрез употребата на метафоричен/символичен език.“ Нашата ученичка Йоанна Пампулова си избра да анализира творбата на П.П.Славейков „Пред острова на блажените“ и трябва да го подготви, заедно с отговорите си по останалите въпроси, до датата на изпита.

Писмената работа и записът на устния изпит се изпращат на анонимна  централна комисия за оценка.

__________________________

Още по темата: 

Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата за успешното овладяване на чужди езици

Международната IB-Matur е различна от матурата, която полагат учениците, завършващи гимназия по австрийската образователна система. Във Виена има три международни средни училища, които също дават възможност за  IB-Matur по български език – American International School, Danube International School  и Vienna International School

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации