22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 1-ви януари 2014 г. Австрия ще отвори безусловно пазара на труда

От 1-ви януари 2014 г. Австрия ще отвори безусловно пазара на труда

-- Реклама --

Всеки, който сключва трудов договор, трябва внимателно да провери клаузите в него

д-р Тинка Троева, ръководител на Службата за трудовите и социалните въпроси за Германия и Австрия
д-р Тинка Троева, ръководител на Службата за трудовите и социалните въпроси за Германия и Австрия

„От началото на следващата година всички български граждани ще имат неограничен достъп до трудовия пазар на Австрия. На практика това означава, че техните права в тази сфера ще бъдат напълно приравнени с тези на австрийските граждани.” Това каза специално за блога на българите в Австрия „Меланж Булгарен” д-р Тинка Троева, ръководител на Службата по трудовите и социални въпроси за Германия и Австрия.

„Какво следва след 1-ви януари 2014 г.? Ще ни взимат ли на работа? Какви документи ще са ни необходими?” са само част от въпросите, с които са се обърнали към нея повече от 60 български граждани по време на проведените на 1-ви и 2-ри ноември консултативни дни по социални и трудови въпроси.

Заедно с експертите от Консултантски център за нови европейски граждани „Компас” д-р Троева успокои притесненията на хората, свързани с предстоящите промени и ги информира за най-важните аспекти, свързани с трудовите им права и задължения, социално и пенсионно осигуряване.

Всички ограничения отпадат

Според нея страховете, че така чаканото пълно либерализиране на пазара на труда в Австрия , няма да се случи са неоснователни. „Тази стъпка е част от присъединителния договор на България към Европейския съюз и след 2014 г. нито една държава няма основание да не я приложи. Що се отнася до Австрия, още през април 2013 г. страната промени законодателството си, за да бъде адекватно на очакваната промяна”.

Факт е, че от 1-ви януари всеки български гражданин на равно с австрийците и останалите европейски граждани ще може да кандидатства за отворена позиция за работа, ако отговаря на предварително обявените за нея условия.

Няма промени по отношение на желаещите да работят като самонаети лица и българските граждани ще продължат да могат да регистрират собствени фирми (форма, сходна с познатата в България „Едноличен търговец”). За професиите, за които е необходима специална квалификация, остава изискването за регистрация (Gewerbe) в Стопанската камара и доказване на съответната квалификация.

Внимание: трудов договор

За да се избегнат случаите на неоправдана експлоатация на труда, от Службата по трудовите и социални въпроси съветват хората, на които им предстои да сключат трудов договор, да обръщат изключително голямо внимание на клаузите, заложени в него. Задължително трябва да се следи от кога влиза в сила, за колко време е (срочен, безсрочен, със срок за предизвестие или не, колко е дълъг срокът за предизвестие), какво е почасовото заплащане, колко почивни дни са предвидени, какъв е размерът на отпуската. Важен момент са и основанията за прекратяване на договора – по вина на работника или работодателя, по взаимно съгласие, какъв е срокът на предизвестие.

Всички сключвани трудови договори трябва да съответсват на австрийското трудово и социално законодателство. Това означава, че работодателят няма право да предложи по-ниско заплащане от приетото минимално заплащане за съответния бранш (това може да се провери в колективните трудови договори в браншовите камари). Същото важи и по отношение на дните за отпуск, работно време, норми на труд, условия за прекратяване на договора.

Самостоятелно наети лица

В последно време са зачестили случаите, в които самостоятелно наетите лица попадат в условията на т.нар. „привидна самостоятелна заетост”. Д-р Троева предупреждава, че все по-често тези лица изпадат в зависимост от своя съконтрахент и отношенията им се развиват като между работник и работодател. Самостоятелно наетото лице е работодател на самото себе си, то само плаща социалните си осигуровки и работи с външните лица в условията на договор за поръчка или договор за извършване на определен обем на работа. В тези контракти също трябва стриктно да бъдат разписани всички условия по изпълнение на поръчката или обема на работа – начало, край, срокове, неустойки при неизпълнение, санкции за неспазване на договорките.

Отпадането на ограниченията във всички области на пазара на труда се отнася и за командированите работници. При тях е особено важно да се държи сметка за Регламента за координиране на социалните системи, за да се знае на чие законодотелство са подчинени съответните работници.

Не се очаква наплив от българи към Австрия

„Въпреки че в Германия и Австрия се правят различни прогнози за това колко българи ще потърсят работа, ние не очакваме голям наплив на наши граждани”, категорична е д-р Троева. Основание за това заключение й дава фактът, че и досега желаещите да работят в алпийската република са имали възможност да стъпят на трудовия пазар било то като самостоятелно заети лица, било като командировани работници. Статистиката показва, че към септември 2013 г. в Австрия работят 4 662 задължително осигурени български граждани. До юни 2013 г. в Търговската камарa са били регистрирани около 2 500 самостоятелно заети лица като 1661 от тях са във Виена.

Неоснователни са и страховете на някои западни медии и политици, че българите ще се възползват от техните социални и пенсионни системи. Въпреки сравнително високия ръст на безработица, България далеч не е сред страните с най-висок процент хора без работа. Последните данни за нивото на безработица в ЕС сочат, че първенец е Австрия с едва 4,9%. Процентът за България е 13,1, а след нея са Ирландия (13,6%), Словакия (14,0%), Португалия, Кипър, Унгария, Испания.

Д-р Троева се позовава на данните: „113 са лицата, които към юни 2013 г. получават „пенсионна добавка” от Австрия към българската си пенсия. 21 от тях са австрийски граждани. Тези цифри ясно сочат, че българите не се опитват да източват пенсионните фондове”. Цифрите са категорични и по отношение на българските граждани, получаващи пари за отглеждане на дете – те са едва 370 човека към юни 2013 г., 1 900 са българите, получаващи семейни добавки в Австрия.

Право на престой в Австрия

„Достъпът до пазара на труда не бива да се приравнява към правото на пребиваване в Австрия.”, уточнява д-р Троева. В това отношение регламентацията е непроменена – до 3 дни от престоя си лицето трябва да си направи адресна регистрация, а след третия месец  да подаде документи за удостоверение за постоянно пребиваване (Anmeldebescheinigung). Последният документ се получва само, когато лицето отговаря на определени условия – представило е доказателство за трудова заетост, притежава достатъчно средства за пребиваване ( в случай, че не е трудово заето), някой от членовете на семейството вече има право на постоянно пребиваване, учи в съответната държава. От Службата по трудовите и социалните въпроси се надяват, че след проведените разговори със служителите на магистрат 35 във Виена, процедурата за издаване на този документ ще се ускори.

И все пак отварянето на пазара на труда не означава, че българите ще могат лесно и бързо да намерят работа. Шансове имат тези, които могат да предложат добро образование, отлична квалификация и владеят немски език.

Поради големият интерес към проведените във Виена консултативни дни, д-р Троева увери, че такива ще се проведат и в Линц, Грац и Залцбург.

_______________

Още по темата:

Няма пречки за пълното отваряне на пазара на труда за българи и австрийци

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации