10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарски студенти в Австрия подкрепят протеста на колегите си в София

Български студенти в Австрия подкрепят протеста на колегите си в София

-- Реклама --

Подписка в подкрепа на ранобудните студентите, окупирали Софийския университет, се разпространява и във Виена

ranobudni studentiВ отговор на призива на студентите от Софийски университет „Св.Климент Охридски” към гражданите да ги подкрепят, група студенти от Виенския университет организираха подписка, разпространявана в интернет.

В нея се казва:

„Ние, българските студенти във Виена”, подкрепяме нашите колеги по повод пълната окупация на Ректората на Софийския университет и сме солидарни с всички техни искания!

Ние, българските студенти във Виена, сме с гражданска позиция, напълно еднаква с тази на нашите колеги в София.

Ние, българските студенти, където и да се намираме по света, сме бъдещето, сърцето, смисления интелектуален потенциал на нацията, ние определяме системата.

Осъзнаваме това и вярваме, че успех сега, означава надежда за започнем на чисто! С нашата подкрепа призоваваме всички български граждани да не остават безразлични към събитията и да изразят гражданската си позиция!”

okupacia sofia

Идеята за организиране на подписка е на Галина Балездрова, а приятелката й Мира Монева създава документа в интернет. „Лично аз подкрепям българските студенти, защото университетът не е място, на което просто се четат сухи лекции, а място, в което трябва да се дискутира и да се мисли критично. Според мен е абсолютно естествено студентите да се включат в протеста, особено след проявата на „нерешителност“ от страна на Конституционния съд. За мен това са истински студенти. Такива хора принадлежат към Университета. За тях са дали парите си Христо и Евлоги Георгиеви.”, каза специално за Меланж Булгарен Мира Монева.

„Аз ги подкрепям и защото за мен Софийският университет винаги е бил авторитетен. Аз исках да уча в него, но се отказах, защото се отвратих от първите си контакти с него. Искам в България да има добро образование за моите деца, но това няма да се случи преди да има достойни хора в политиката.”, аргументира позицията си  студентката във Виенския университет.

Само за няколко часа подписката е подкрепена от повече от 50 студенти от Виенския университет, Техническия университет, Икономическия университет и други висши учебни заведения във Виена.

След като миналата година българските студенти във Виена организираха протест срещу приеманите тогава текстове в Закона за горите, днес те отново заявяват своята активна гражданска позиция. Фактът, че не са в родината си, не ги прави безразлични и апатични към случващото се там и те ясно и категорично заявяват исканията си за промяна в цялостната политическа система на България.

При това без страх и напълно безплатно!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации