22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите във Виена са солидарни с протестиращите в родината

Българите във Виена са солидарни с протестиращите в родината

-- Реклама --

Българи, живеещи в Австрия, за пореден път изразиха своята подкрепа и солидарност към събитията в България.

demonstraciq vav ViennaСлед като подкрепиха сънародниците си в протестите през февруари, сега „Групата в подкрепа на протестите в родината” организира мирна демонстрация срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност.

Около 30-на човека се събраха в неделния следобяд на 16 юни пред сградата на българското посолство във Виена, за да изразят своята гражданска позиция и несъгласие със случващото се България. „Не сме съгласни с назначаването на доказано компрометирани личности на ключови позиции във властта.” – коментира Мирослава Козлеков, организатор на събитието. „Не искаме олигарси във властта”, „Искаме предсрочни избори и свикване на Велико народно събрание”, „Оставка на кабинета” бяха част от коментарите на присъстващите.

demonstracia

С плакати и българския флаг демонстрантите застанаха пред посолството обединени от идеята да покажат, че макар и в чужбина, те не са безразлични към случващото се в родината. С възмущение коментираха наглостта и арогантността, с която само за часове управляващите издигнаха и приеха кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Някои от демонстрантите държаха да се разграничат, че не подкрепят бившата управляваща партия ГЕРБ и са излезли не за да искат връщане на статуковото, а за да предизвикат промяна.

С демонстриращите разговаряха Валентин Вълев, пълномощен посланик и ръководител на политическата служба и Милена Узунова, завеждащ консулската служба в българската мисия в Австрия, които им благодариха за изразената гражданска позиция.

снимки Галина Найденова-Митерман

 

Събитията в България в цитати:

„Смятам, че това не е реакцията на обикновените хора, а на уплашените, които се страхуват, че цялата истина за всичко, което са правили, ще излезе наяве…. Всички тези протести са провокирани и организирани от тези лица, ясно ги видяхте, да не ги посочвам поименно, които се притесняват от това назначение.” – Делян Пеевски в интервю за в.”Преса”

“И не, г-н Пеевски, това не е протест само лично срещу Вас. Вие сте символ на всичко, което нормалните, образовани, работещи хора не приемат. Вие сте една грозна метафора на нечистоплътното срастване между бизнеса, политиката и медиите, което задушава всеки опит за нормалност и развитие вече повече от двайсет години. Вашата шеметна политико-бизнес-медийна кариера е за сметка на всички нас, които сега се наричаме „изгубеното поколение на прехода”. Които, гледайки Вас и другите подобни, почти изгубихме надежда, че с труд, усилия и почтеност човек може да има нормален живот.” – Ралица Ковачева, журналист

„Подобно самоубийство наистина е за учебниците по политически науки! В рамките на часове мъдрите социалисти успяха да съединят точките на граждански гняв, който се трупаше от години и да запратят в ъгъла спомена за предишните безумци. Направиха Цветан Цветанов да прилича отново на объркан глуповат лекоатлет, вместо търпеливо да разкрият разрушителния му рейд из институциите. Върнаха усмивката на объркания Бойко Борисов още преди да е научил кьошетата на Парламента. Сринаха си всякаква възможност дори за едногодишен кабинет и изпуснаха и малкото тактически гласове, които получиха преди месец на изборите. За няколко часа успяха да извадят от дрямка посланиците на Франция, Великобритания и САЩ и отново станаха партията на неизбежния европейски провал. Изкараха на улиците хората точно, когато те се възхищаваха на турските протестиращи и тайно си пожелаваха подобно българско лято. И всичко това за има-няма няколко седмици. Да се окажеш по-глупав политически от предходните юнаци е наистина впечатляващо постижение! От следващата есен всички курсове по политически науки могат да започват с тази история.” – Владимир Шопов, журналист

„На око погледнато протестиращите тук са около 5 хиляди души, а зад двете партии, които съставиха правителството са над 1 300 000 души. Дестабилизацията на страната обслужва само Борисов и неговия сценарий“. – Сергей Станишев в интервю за Би Ти Ви.

„Оставката е лесно лично решение. Тя какво ще реши за момента. Няколко месеца служебно правителство, нови избори по същия изборен кодекс, подозирам, че това ще възпроизведе същата изборна ситуацията. Следващите няколко седмици трябва да се свършат изключително важни неща.” –  министър-председателят Пламен Орешарски пред Би Ти Ви.

„Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС има смисъл само ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз. Ако не е това случаят, парламентът е длъжен да прегласува това решение.“ – политологът Иван Кръстев пред „Дневник“.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации