10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенската филхармония свири в парка на двореца Шонбрун

Виенската филхармония свири в парка на двореца Шонбрун

-- Реклама --

Тазгодишният «Концерт в лятна нощ» на Виенската филхармония е посветен на 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер и Джузепе Верди

Copyright_Richard_SchusterНа 30 май паркът на двореца Шонбрун ще бъде отворен за един истински празник на класическата музика. За девети пореден път Виенската филфамония ще поднесе на своите почитатели «Концерт в лятна нощ».

Благодарение на австрийската телевизия ORF и немската 3SAT, които ще предават събитието директно, свидетели на музикалното събитие ще станат и милиони телевизионни зрители по цял свят. А в парка на двореца Шьонбрун се очакват отново над 100 000 гости, които ще се насладят на концерта на открито.

След диригенти като Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев и Густаво Дудамел на диригентския пулт отново ще застане световна звезда – маестро Лорин Маазел. Той има специално отношение към Виена, припомнят организаторите, тъй като е бил артистичен директор и главен диригент на Виенската държавна опера от 1982 до 1984 г. и е дирижирал 11 пъти традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

Началото на тазгодишния концерт в 22 ч. ще даде прочутият „Триумфален марш” от операта „Аида”, който ще поведе публиката към любими творби от творчеството на Верди: арията La mia letizia infondere от „Ломбардци”, Танци от „Отело” и увертюри от „Луиза Милер” и „Силата на съдбата”. Музиката на Верди ще се редува с творби от Вагнер, като селекцията включва Прелюдия от „Нюрнбергските майстори-певци”, „Легенда за светия граал” от „Лоенгрин”, както и изключително популярната „Ездата на валкириите” от „Валкюра”. Гост-солист на Виенската филхармония ще бъде германо-канадският тенор Михаел Шаде.

Снимка Richard Schuster

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации