17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТържествено честване на 1150-тата годишнина от създаването на кирилицата

Тържествено честване на 1150-тата годишнина от създаването на кирилицата

-- Реклама --

Ясмин Дегенхарт е новият носител на наградата за най-добър студент по българистика

текст Нели Кайл

Jasmine_Natalia_Ivan_1По повод 1150-тата годишнина от създаването на кирилицата посолството на Р България във Виена и Българския културен институт „Дом Витгенщайн” организираха празнична програма. В приветствието си г-жа Шекерлетова отчете важността на днешния празник в българската култура и отбеляза важната роля на хората на изкуствата, бизнеса и академичните среди за поддържане на българското съзнание и ценности във Виена.

Както всяка година Министерството на културата връчи своите

награди за значителен принос в развитието на българо-австрийските културни връзки.

За своя значителен принос в сферата на изкуството и в обмяната на опит между художници от различни страни бе отличен д-р  Дийтгард Гример. В момента той работи в Galerie am Tracklhaus в Залцбург.

2_HaroldВторият отличен беше представител на банковия сектор д-р Петер Харолд, който е работил 3 години в България  (Биохим, Хеброс Банк и Уникредит Булбанк). През 2006 той спонсорира концерт на Елица Тодорова и Стоян Янкулов, а през 2012 и първата наградата за най-добър студент в специалност българистика, в качестовото си на председател на управителния съвет на  Hypo NOE Gruppe.

Отличие получи и Елена Герчева – диригент на хора и капелмайстор на Областния театър в столицата на Долна Австрия – гр. Санкт Пьолтен от 2005 г. От 1994 година тя е музикален ръководител на специалността „Опера и оперета” на Музикалната консерваторията във Виена. Работи и като корепетитор на много солисти на Виенската държавна опера и на Виенската народна опера като Красимира Стоянова и Надя Кръстева.

4_BiponeБиляна и Петър Белови получиха отличие за работата си в сферата на модата. Те са основатели на модна агенция „Бипоне”, която се отличава с иновативни кройки, вплитане на народни мотиви и фина ръчна изработка.

За най-добър студент по българистика

беше отличена Ясмин Дегенхарт, която освен с български език се занимава и с руски език. Вече има одобрени преводи за печат на автори като Блага Димитрова и Константин Константинов. Освен това е представила и есе за Левски на международна конференция в Карлово.

За втора поредна година бяха връчени и две поощрителни награди.  Натали Санднер и Иван Шимко. Натали Санднер има отличен успех, занимава се с преводи на българска литература и има ясна визия за развитие в интеркултурната сфера. Иван Шимко следва славистика и в същото време работи по доктората си по философия. Инетресува се от българското културно наследство, участвал е в международната конференция в Карлово и летен семинар във Велико Търново.

Зa приятния завършек на вечерта се погрижиха възпитаници на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ от Плевен. Сред някои от изпъленията на камерния оркестър бяха „Еленино хоро“ и „Карабунарска ръченица“, а вокалният квартет и соло на изпълнителите с „Вечеряй, Радо“ и „Драгано, Драганке“ предизвикаха бурни аплодисменти.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации