6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияХалатът на император Франц Йозеф е продаден на търг

Халатът на император Франц Йозеф е продаден на търг

-- Реклама --

Личният домашен халат на австрийския император Франц Йосиф /1830-1916/ е продаден на търг за 160 хиляди евро, съобщиха организаторите от мюнхенската аукционна къщаХерман Хисторика„.

Franz JosephКупувач на халата е австрийската фирма „Плахута“.  Иператорът, който е управлявал многонационалната империя от 1848 до 1916, е има навика да се разхожда по халат рано сутрин. Той се появявал на прозорците на двореца Шьонбрун, откъдето е обичал да наблюдава смяната на караула.

 

 

 

 

Кичур от косата на император Франц Йозеф I източник Keystone
Кичур от косата на император Франц Йозеф I
източник Keystone

Новият собственик притежава над 2000 предмета, които някога са били част от австрийския императорски дом. Преди няколко седмици на търг в Palais Dorotheum фирма „Плахута“ купи за 13 720 евро и косъм от косата на Франц Йосиф. Първоначалната оценка за скъпия спомен е била между 400 и 600 евро. На същия аукцион са били разпродадени и други лични вещи на императора – златни копчета за маншети с инициалите FJI и императорската корона са отишли при новия собственик  срещу 8 750 евро, златна брошка за 6 875 евро, кърпичка с инициали за 2 750 евро.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации