9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзложба: "Нещо, което не може да се опише"

Изложба: „Нещо, което не може да се опише“

-- Реклама --

Чавдар Гюзелев представя в БКИ „Дом Витгенщайн“ необикновени произведения върху картон 

Chavdar Gujselev izlojba„Артистите имат привилегията да преживяват преди общността всичко, което ще й се случи. Или няма да й се случи.“ Така проф. Георги Лозанов представя необикновените рисунки с туш и бяла боя върху различен цвят картон на художника Чавдар Гюзелев. Те са нито „слабо позната калиграфия, нито кардиограма на неизвестен вид, нито нов бестиарий, нито ритуална размяна на тотеми, нито графични ремарки на Индиана Джоунс, нито неоекспресионизъм на хапчета, нито графити за домашна употреба…“ Те са просто един различен поглед върху света и изкуството.

Изложбата на Чавдар Гюзелев ще бъде открита на 7 май 2013 г. от 19 ч. в галерия Пратер на БКИ“Дом Витгенщайн“, Паркгасе 18

Chavdar Gjuselev


Художникът и сценограф Чавдар Гюзелев е роден на 13.03. 1961 г. в София. Таланта си наследява от своя баща – големия български оперен певец Никола Гюзелев. Завършва Националната художествена академия специалност „Илюстрация”. В началото на кариерата си се изявява най-вече като графичен дизайнер. Работил е за списание „Vanity” в Италия, което е част от издателство „Gonde Nast”, в което е й „Vogue” – Италия. Чавдар Гюзелев твори още в областта на графичния дизайн, фотографията, сценографията. Занимава се с илюстрация и оформление на книги и периодични издания, като сп. „Християнство и култура”, в. „Гласове”, сп. „Джентълмен” и др.


Освен като сценограф и илюстратор Чавдар Гюзелев е познат още и с работите си като фотограф и графичен дизайнер. Характерно за него е да намира творческа провокация, която да активизира артистичния му талант, а в работите му се забелязва ненатрапващ се баланс между класическо-традиционна култура и оригинална съвременна визия, независимо дали говорим за сценография, картина или фотография.

В театъра започва да работи с режисьора Теди Москов. Първият им съвместен проект е през 1997 г. – спектакъла „Майсторът и Маргарита” в София, след което и в хамбургския театър „Талия”. Съвместно реализират още два спектакъла в Германия -„Сирано дьо Бержерак” и „Малкият Цахес”. Автор е още и на сценографиите на спектаклите „Самолетът беглец” и „Работно време” – реж. Камен Донев, „Вълните” – реж. Арлет Ричи, „Шърли Валантайн” – реж. Тодор Колев и др.

През 2011 получава наградата на Съюза на артистите в България ИКАР за сценографията си на спектакъла „Сирано Дьо Бержарак”, режисьор Теди Москов, Народен театър „Иван Вазов”.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации