18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенският маратон навърши 30 години

Виенският маратон навърши 30 години

-- Реклама --

Спортното събитие отбелязва годишнината си с рекорден брой участници

Финалът на бягането е на Хелден платц
Финалът на бягането е на Хелден платц

41 326 човека са се записали в юбилейното 30-то издание на Vienna City Marathon, който се провежда на 14 април (неделя) в австрийската столица. Предишният рекорд бе 36 157 участника.

Началото на 42,2-километровото бягане е на Ваграмер Щрасе, а финалът е на площад Хелденплац.

Маршрутът на ежегодния маратон преминава покрай най-интересните паметници и сгради във Виена. Освен класическото маратонско бягане, организаторите предлагат на любителите на спорта да се включат и в по-кратки дистанции, а за най-малките е предвиден и детски маратон.

Участници от 118 държави

На 20-ия маратон преди 10 години в бягането на дълго разстояние участваха представители на 79 нации. Тази година за участие в маратона са се записали 41 326 спортисти от 118 държави, което е и първият рекорд на тазгодишното събитие. Най-силно присъствие в надпреварата ще имат атлетите от Австрия и Германия: съответно 28 600 и 3509.

Виена привлича и все повече спортисти от Централна и Източна Европа. През 2006 г. едва 363 представители от Унгария, Полша, Словения, Словакия, Хурватска и Чехия са се включили в бягането на дълго разстояние. Тази година техният брой е
2 663.

 

снимка АПА
снимка АПА

Известни имена

Успехът и популярността на Виенския маратон се дължат до голяма степен на изявените спортисти. За трети път на старта на полумаратона ще застане спортната легенда от Етиопия Хайле Гебреселасие. На полумартона през 2011 г. Хайле пробяга разстоянието от 21,1 км за рекордните за Австрия 60:18 минути, а миналата година спечели специалното издание на полумаратона като победи в демонстративно състезание британката Пола Радклиф с 60:52 минути. Радклиф, която държи световния рикорд при жените, стартира с аванс от 7 минути и 52 секунди.

И тази година фаворитите за първото място на маратона при мъжете са от Кения. Сред тях е и победителят от 2010 и 2012 Хенри Сугут, който миналата година показа най-доброто си време и пробяга разстоянието до Хелденплац за 2:06:58 часа.

Виенският маратон е събитие, което привлича не само хиляди спортисти, но и много туристи. Организаторите очакват и рекорден ръст на туризма в дните около спортното мероприятие.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации