10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВеликден по австрийски

Великден по австрийски

-- Реклама --

Как се празнува Великден в Австрия

Текст Нели Кайл

Великденски базар в Шьонбрун

Католическият Великден се пада в неделята след първото пролетно пълнолуние според Григорианския календар (най-рано на 22-ри март и най-късно на 25-ти април). Според речника Duden думата “Оstern“ (Великден) вероятно идва от името на индо-германска богиня на пролетта. В стария книжовен немски тя е свързана с думата “ōstar“, която означава „на изток”, “в посоката на изгряващото слънце”, “утринна светлина”. Утрото е християнският символ на Възкресението, понеже празният гроб на Христос е намерен рано сутринта, по изгрев слънце.

Както и в православната църква, католическата Цветница (Palmsonntag) също се пада в неделята преди Великден. На този ден Исус влиза в Йерусалим качен на магаре, а хората го посрещат с маслинови клонки. Обикновено на този празник се носят клонки от върба (Palmkätzchen) в църквата, за да се осветят. След това се украсяват у дома с обрисувани цветни яйца, които предварително са изпразнени от белтъка и жълтъка.

С Цветница се дава началото на Страстната седмица (Karwoche), която достига своята кулминация на Велики четвъртък (Gründonnerstag), Разпети петък (Karfreitag) и Страстната събота (Karsamstag). Макар произходът на думата Gründonnerstag (Велики четвъртък) да не е изяснен, повечето хора вярват, че идва от думата Grün (зелен). Поради това на този ден много често се яде спанак.

Друга особеност е, че на Разпети петък и Страстната събота камбаните не звънят, докато не дойде Възкресението. Казва се, че техните езици са отлетели за Рим и в неделя, когато се върнат, скриват сладкиши за децата. Докато езиците са в Рим, ролята им се поема от деца (Ministranten), които вдигат шум с кречеталa и призовават хората да отидат в църквата за молитва.

В деня на Страстната събота в долините или по планинските склонове може да се види запален Великденски огън. А вечерта в църквата се пали и Великденската свещ, чийто пламък символизира божественото. На следващия ден децата търсят сладкишите от Рим или яйцата, които Великденският заек е скрил. И до днес няма еднозначно обяснение от къде идва символът на Великденския заек. В някои части на Швейцария яйцата се носят от кукувица, а в Тюрингия и Бохемия съответно от щъркел или петел.

OsterkrainerВ неделя семейството се събира традиционно след вечерната съботна литургия за Великденска закуска (Osterjause). В зависимост от региона, на масата може да стоят различни ястия. Сред основните са: специален Великденски салам (Osterkrainer), шунка, пролетна салата с яйца и репички, картофена салата, бял и черен хляб. В понеделник се празнува също Възкресението (Ostermontag). Много типично за Австрия е размяната на подаръци на Великден, затова и в седмицата преди празника, магазините са пълни както преди Коледа.

OstermarktВ седмиците преди Великден може да посетите някой Великденски пазар (Ostermarkt). Във Виена някои от тях са на Freyung, Schönbrunn и am Hof.

И не забравяйте в неделя да се огледате за скритите яйца от Великденския заек!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации