12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСилни, защото сме заедно*

Силни, защото сме заедно*

-- Реклама --

Виена в подкрепа на протестите в България

Демонстрация във ВиенаБългарите във Виена отново подкрепиха своите сънародници и този път се събраха в късния следобед пред БКИ „Дом Витгенщайн”. Около петдесет човека се поздравяваха за националния празник и гордо развяваха българския трибагреник. Мирослава Козлеков, една от организаторките и на първата демонстрация пред бълграското посолство, се обърна към всички с благодарност за присъствието и подкани да бъдат почетени загиналите за Освобождението с едноминутно мълчание. Тя отново подчерта, че организаторите не са част от никоя партия или сдружение с политически характер и целта им е изразяване на съпричастност към събитията в България и към исканията на протестиращите в Родината.

Демонстрация във ВиенаНяколко дни преди събирането бе създаден общ проект с други европейски градове, по първоначална информация общо 14, за създаване на жива връзка между участниците в другите демонстрации-подкрепа. Организирано в социална мрежа Фейсбук беше и изписването на БЪЛГАРИЯ МЕЧТАЕ с телата на участниците. Всеки град трябваше да изпише една буква, а Виена изписа „Г“. Буквите се очаква да бъдат изписвани също в София, Пловдив, Варна и други градове на България, а по-късно следобед сглобените кадри да бъдат изпратени до националните телевизии. „Опитваме се да създадем пример за Демонстрация във Виенаединството на нацията, нека за това допринесем и ние, живеещите в Австрия българи!” апелира Мирослава Козлеков в профила си.

Празничното настроение пред Българския културен институт допълни и изпълнението на българския химн, в който се включиха всички присъстващи.

Мирната демонстрация още не е приключила. Очаквайте допълнителна информация.

*плакат от демонстрацията на българи, живеещи в Австрия, пред БКИ „Дом Витгенщайн”

Допълнение: С хора и песни събралото се множество превърна демонстрацията в истински празник. Въпреки че по технически причини не се осъществи пряка връзка със сънародници в други европейски градове, телефоните помогнаха  да се съпреживее атмосферата от различни точки на Стария континент.

„Много съм щастлива от това, което се случи. Хората, които дойдоха днес са искрени и заредени с много ентусиазъм. Няма значение колко сме на брой, важното е, че ни видяха“, сподели вълнението си пред Меланж Булгарен и Теодора Милетиева, активен участник в подготовката на събитието.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации