5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПолитологът Иван Кръстев пред "Дер Стандард": "Борисов загуби, но не се знае...

Политологът Иван Кръстев пред „Дер Стандард“: „Борисов загуби, но не се знае дали няма да се върне“

-- Реклама --

Български политици и политолози коментират случващото се в България пред австрийските медии

Текст Людмила Ханджийска

Ivan KrastevПрез изминалата седмица България се радваше на огромен интерес от страна на световните медии. Темата за политическата криза в страната не беше подмината и от австрийската преса, не само заради съдбата на електроразпределителното дружество от Долна Австрия ЕВН, но и във връзка със социалните и политическите последици след падането на правителството.

„Решимостта на протестиращите учуди не само политиците в София, но и световната общественост”- коментира авторитетният вестник „Ди Пресе” в четвъртък. „Недоволството отдавна клокочеше в най-бедната членка на Европейския Съюз. Една четвърт от българите живеят под екзистенциалния минимум”, продължава изданието.  „Истински преход така и не се състоя в балканската държава. Вместо да вложат енергия в прокарването на важни реформи, властимащите се стремяха с всички сили да получат своя дял от пая по време на приватизацията”- е заключението.

Случващото се в България намери широк отзвук във вестник  „Дер Стандард”, който отдели няколко страници на темата в четвъртък. Изданието публикува интервю с българския политолог Иван Кръстев, който анализира оставката на правителството на ГЕРБ. Според него една от причините Борисов да предприеме тази стъпка е, че той няма повече контрол над случващото се. Освен това нито той, нито друг представител на изпълнителната власт е бил в състояние да изпълни исканията на протестиращите. „И тук не става въпрос само за цените на тока, а за цялостната икономическа ситуация в страната”. Според Кръстев това са сериозни проблеми,които не могат да бъдат решени в рамките на няколко месеца. „България е първият случай на европейска държава с фискална стабилноста, която е завършила с политическа и социална дестабилизация.” Кръстев е на мнение, че дори сегашното правителство да не беше следвало политика на икономии, а да беше раздавало пари на хората, пак щеше да се стигне до същия резултат. „Има и една психологическа причина за оттеглянето на Бойко Борисов: Борисов беше обичан от народа. Той е харизматичен лидер, който най-добре може да обясни позицията си, когато е сред хората. А сега беше поставен в неизгодната ситуация, при която избирателите му вече нямат интерес да чуят какво има да им каже.”- продължава анализа си политологът.

Самозапалилият се Пламен Горанов от Варна беше сравнен в петък от „Дер Стандард”  с тунизиеца Мохамед Боалазизи и чеха Йан Палах. Първият се самозапалва в знак на протест по време на революцията в Тунис, а вторият се превръща със своя отчаян жест през 1969 в символ на стремящата се към свобода Чехословакия. И Палах е обявен от комунистическата пропаганда за психично нестабилен.

Meglena Kuneva Der StandardВ неделя онлайн изданието на вестника публикува интервю с председателя на партията „България на Българите” Меглена Кунева. Според нея корупцията и грешната икономическа политика са извадили българите на улицата. „Гласът на народа остана нечут прекалено дълго. Аз можех да наблюдавам разликите с други европейски държави”- споделя  Кунева. „Крайно време е да има прозрачност и политиците да поемат отговорност за действията си. Демокрацията в нашата страна е застрашена. Хората са отчаяни: не могат да си платят сметките, не могат дори да купят хранителни стоки и да подкрепят семействата си. Нямат никаква надежда”- коментира първият български еврокомисар.

На въпрос какви грешки са допуснати при отпускането на лицензите на електроразпределителни дружества в България ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН, Кунева коментира, че и трите дружества работят много добре в другите държави. „Въпросът е какво прави държавният регулатор. Имаме нужда от истинска либерализация на пазара, при която клиентите сами да могат да изберат електроразпределителното дружество”- смята Кунева.

_________________________

Още по темата:

Австрийските медии: Българското правителство подаде оставка

Демонстрация във Виена в знак на солидарност с хората в България

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации