7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
Началоисторияпразници14-ти февруари: Филмова разходка за влюбени

14-ти февруари: Филмова разходка за влюбени

-- Реклама --

casablancaКомерсиален или романтичен, измислен или истински, 14-ти февруари си остава Ден на влюбените. За силата и красотата на любовта, за болката и разочарованието от нея, за вдъхновението и емоциите, които тя ражда са изпети хиляди песни и направени стотици филми. Затова вместо да си говорим за романтика и чувства, ние ви предлагаме да се разходим из света на киното и заедно да си припомним  някои от най-обичаните и гледани филми, посветени на любовта.

Ето и предложенията на екипа на Меланж Булгарен. И една уговорка:  това не е класация, нито пък списък с най-добрите филми.  Иска ни се, припомняйки си някои вечни класики, да се замислим за важните и съществени неща в живота, за хората, които обичаме, за това какво правим, за да им го покажем; да преживеем заедно с героите болката от раздялата, да плачем от загубата или да полетим от щастие.

С две думи – любовта е океан от чувства, страсти и емоции, в който си струва да се потопим отново в Деня на влюбените.

Out of Afrika Връщайки се назад във времето започваме нашата разходка с класики като „Казабланка” и „Отнесени от вихъра”. Тук са и шедьоврите на Франсоа Трюфо „Жул и Жим” и на Микеланджело Антониони „Нощта”. Неусетно се понасяме „Отвъд Африка”, за да споделим трудната любов между Мерийл Стрийп и Роберт Редфорд.

За да се заредим с много смях и музика минаваме през „Брилянтин”. Докато все още сме в романтично настроение нека си спомним за Патрик Суейзи и Деми Мур в „Дух” , за Мег Райън и Били Кристъл в „Когато Хари срещна Сали” и незабравимата сцена с оргазма в заведението за бързо хранене. Да не подминем и съвременната приказка на Джулия Робъртс и Ричард Гиър в „Хубава жена”.

pretty woman

Някъде тук ще си припомним и за „Английският пациент”, „Легенди за страстта”, „Титаник”, „Усещане за жена”, „Гордост и предразсъдъци”, „Ана Каренина”, „Гара за двама“, „Москва не вярва на сълзи“.

notebookИ ако не вярвате в единствената истинска и изпепеляваща любов припомнете си „Тетрадката”. Филмът по романa на Никълъс Спаркс проследява историята на Али и Ноа (Рейчъл Макадамс и Раян Гослинг), които се влюбват още млади, но са разделени от различията в социалното им положение. Сюжетът е изпълнен с много драматични обрати и неочаквана развръзка, която кара дори и най-невярващите в голямата любов да се замислят. Няма да пропуснем и новия филм на австрийския режисьор Михаел Ханеке „Любов”, събрал вече куп престижни награди.

А как една случайна среща може да обърне живота? Нали си спомняте за обикновения собственик на книжарница Уилям (Хю Грант) който среща красивата известна актриса Ана Скот (Джулия Робъртс). Да, става дума точно за „Нотинг хил”.  Двамата преминават през множество комични и драматични ситуации, докато най-сетне разберат кое е най-важното в живота им.

С куп комични ситуации и проблеми, разбити сърца и намерени половинки се срещаме и в „Ема”. Базиран на романа на Джейн Остин филмът описва една година от живота на Ема Уудхаус (Гуинет Полтроу), която влиза в ролята на сватовница въпреки предупрежденията на баща си и Мистър Найтли, стар семеен приятел. Накрая и главната героиня намира любовта там, където най-малко е очаквала.

Млад американец и французойка се запознават случайно във влак в Европа. before sunriseПлануваното пътуване на всеки е прекъснато за кратко от романтичната вечер, която прекарват заедно във Виена. Разбира се, че става дума за „Преди изгрев” и продължението „Преди залез”, когато неуспели да разменят контактите си във Виена, девет години след първата им среща там, Джес и Селин се срещат в Париж, където Джес представя своя книга.

Ameli PulenА след като сме в  Париж не може да не споменем и за „Невероятната съдба на Амели Пулен” – невинно и добронамерено момиче (Одри Тоту), което има собствено чувство за справедливост и е решено да помага на другите. Едновременно с това открива любовта.

И в България си имаме прекрасни филми, посветени на любовта. Дори по-младите ни читатели да не знаят историята за невъзможната любов между отец Ередия и английската аристократка Фани Хорн, със сигурност са чували великолепната музика на Митко Щерев във филма „Осъдени души” (1975). Че любовта не е привилегия само на младите ни припомня и „Нощем с белите коне”. „Крадецът на праскови”, „С дъх на бадеми”, „Ако те има”, „Скъпи мой, скъпа моя”, „Отклонение”, „Марагарит и Маргарита”, „Вчера” – все вълнуващи човешки истории, оставили трайна следа в българското кино. Но „Всичко е любов” е може би най-силният и запомнящ се филм, разказващ за двама влюбени, изправени сами пред предизвикателствата на заобикалящия ги свят.

Vsichko e lubov

Ние спираме дотук с нашата филмова разходка. Сега сте вие наред, приятели. Кои са вашите любими филми, разказващи за любовта?

____________________________________

Още по темата:

Честит Св.св.Валентин и Трифон

Аман от маркетингова романтика – списание А4 брой 1/2012

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации