-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияПо празниците трябва да ни e вкусно

По празниците трябва да ни e вкусно

-- Реклама --

Нашата редовна читателка Оксана Данаилова е споделила с нас не само своите коледни вълнения, но и две изпитани рецепти за постна питка и сладка баклава.  

И не се притеснявайте, че няма от къде да намерите кори за баница или сушени чушки за празничното меню. Всички продукти за традиционната българска трапеза на Бъдни вечер и Коледа може да закупите от Bulgarische Lebensmittel , Laaer-Berg-Str. 3, 10-ти район на Виена. Работно време: понеделник-петък 8.00-20.00 ч, събота 9.00-18.00 ч.

Наближават най-вълнуващите зимни празници – Бъдни вечер, Светла Коледа и Нова година. За малчуганите настъпва славно време за пързаляне с шейни, епични боеве със снежни топки, зачервени от студа бузки, украсяване на елхи, и разбира се, получаване на подаръци! Идва момента да спазим българската традиция, да извършим точно определени ритуални действия, за да подсигурим благополучието на семейството и дома през новата година. Коледните празници са изпълнени с домашен уют и тържественост, свързват се с вкусни гозби и бляскава украса.

Бъдни вечер се празнува на 24 декември, като цялото семейство се събира около празнична трапеза с нечетен брой постни ястия /най-малко седем – питка с пара, боб в гърне, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, печена тиква, ошав, баница с праз/.  Питата задължително е кръгла, украсена със символни фигурки от тесто на всичко, което е родила земята – чепка грзде, пшенични класове, бъклица с вино, агънца, кръст… В нея се слага и пара, като този, на когото се падне, ще е здрав и богат през цялата година.

Содена питка

Необходими продукти: 1кг брашно, 200 мл вода, 1ч.л. сол, 1 щипка захар, 1 ч.л. сода, малк оцет, олио.

Приготвяне:  Забърква се смес от вода, сол, захар, сода, оцет и олио, която се добавя постепенно към пресятото със сито брашно, в средата на което се прави „кладенче“. Замесва се меко тесто, което се оформя на питка. Добре измитата паричка се овалва в малко брашно и се слага от долната страна на питката. Преди да се изпече, питката се набожда с вилица отгоре и може да се украси с различни фигурки от тесто от брашно и вода. Пече се в умерена фурна, докато хване коричка.

Коледата настъпва на 25 декември и това е най-любимият празник на всички деца. На Коледа елхата блести в светлини, окичена е с играчки и гирлянди, мама и баба приготвят безброй вкусотии, а навън земята е облякла бялата си премяна.  На празничната трапеза присъстват коледният кравай, свинско със зеле, печена пуйка, зелник, тиквеник, коледни курабии, баклава, червено вино и много други вкусотии.

 Баклава

Необходими продукти: 1 пакет тънки кори за баница – 400г, 200г масло, тава 33 см,

за плънката:  4 яйца, 85 г захар (около 4 с.л.), 4с.л брашно, 1 щипка сол, 1 голяма чаша накълцани орехи, 1 ч.л. бакпулвер, 2 ванилии, 1с.л. коняк(ром)

за сиропа:  650 г захар, 550мл вода, настъргана кора на 1 лимон, 1ч.л. лимонов сок, ванилия

Приготвяне: Тавата се намазва с масло.Фурната на 190С. Маслото се разтопява.Редят се половината кори, като всяка се намазва обилно с масло. За плънката яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.  Редят се останалите кори, като се мажат обилно с масло.Отгоре се завършва с масло. Много внимателно се нарязва с остър нож. За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии. Пече се около 25-30 мин без вентилатор на 190С. Изважда се и се оставя да се охлади напълно. Залива се с горещ сироп – Водата  и захарта се варят точно 10 минути след завирането.Към края се добавя се ванилията и лимоновата кора и лимоновия сок. Покрива се ( може да се използва по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре да поседи до следващия ден.

„Нова година – нов късмет“ – това си пожелаваме вечерта на 31 декември срещу 1 януари.  Тогава подготвяме и най-богатата и пищна трапеза за близките и семейството си. Тогава домакинята може да развихри въображението си, да закупи екзотични плодове, да приготви специалитети, а точно в полунощ да разлее пенливото шампанско по чашите и всички да си честитят настъпването на новата година. Предвидливо трябва да се подготвим и за малките сурвакарчета на следващата сутрин – ще са ни необходими ароматни мандаринки, орехчета, ябълки, дребни сладки, увивни бонбони и дребни монети.

                Сурва, сурва година,
Весела Година!
Голям клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул на леса,
Голям грозд на лоза,
Пълна кесия с пара.
Живо, здраво догодина,
Догодина, до амина!

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации