1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияВалентина Петрова: Всички жени си мечтаят за вълшебна пръчица, която да сготви...

Валентина Петрова: Всички жени си мечтаят за вълшебна пръчица, която да сготви вечерята

-- Реклама --

„Готварска книга за работещи жени (по време на криза и не само)” дава отговор на ежедневния въпрос „Какво да сготвя?”

Интервю Елица Караенева

 

Г-жо Петрова, защо решихте да посветите книгата си с рецепти точно на работещите жени?

Не ви ли се е искало понякога, като се приберете вечер уморени от работа, носейки напазаруваните продукти, влизайки в кухнята, да имате една вълшебна пръчица или една лампа на Аладин, на която да наредите вечерята след половин час да е готова и сервирана, а вие през това време да вземете душ, да поговорите с децата, да помогнете ( ако се налага) с подготовката на уроците им, да поиграете на нещо или просто да се отпуснете пред телевизора? Няма да ви повярвам, ако кажете, че никога не ви е минавало през ума! Аз дори съм си мечтала за нещо не толкова вълшебно и в някаква степен по-реално – храната за космонавтите да се продава в кварталния супермаркет и аз да купувам един път седмично 30-ина тубички.

Предлагам за вечеря на всеки член от семейството по една тубичка и готово – всички са нахранени (поели са всички необходими хранителни вещества) и здрави (без излишни мазнини, сол или захар…). А аз ще имам тооолкова свободно време за себе си, за семейството, за приятелките, за разходки, за филми, за…

Споделих веднъж тази моя мечта на съпруга ми и той толкова възмутено ме изгледа (сякаш искам най-малкото апокалипсис) как така да се лишаваме от едно от удоволствията на тоя живот (сякаш тубичките наистина бяха в момента алтернатива на наредените блюда на масата!:-).

Е, всички предпочитаме красиво подредената маса и истинската храна.

Не ме разбирайте криво. Аз обичам да готвя, да експериментирам в кухнята, да правя изненади на масата, но… това е за сметка на личното ми свободно време. Установих, че напоследък избирам да приготвям през седмицата ястия, които не изискват много време, и един ден реших да си направя за мое улеснение сборник с такива рецепти, които използвам в кухнята – бързи, лесни и вкусни, подбрани от многото ми тефтери и тетрадки, пълни с рецепти от майка ми, баба ми, от приятелки, колежки, от вестници и списания, от тв предавания, от интернет, от кулинарни сайтове, плод на мои експерименти в кухнята, но одобрени вече от семейството ми. След около месец-два започна да се оформя солидно количество рецепти и тогава ми хрумна, че всъщност се получава една готварска книга с определена насоченост и че бих могла да споделя моите търсения и труд с много повече жени и да облекча поне малко тежкото им ежедневие.

Не се ли страхувахте, че ще излезете на пазар, презатрупан от готварски книги?

Разбира се. Вътрешният ми глас непрекъснато опонираше: „Да бе! При това изобилие на книжния пазар от готварски книги, при толкова кулинарни предавания по повечето телевизии, дори при наличието на кулинарна телевизия, да не говорим за многото кулинарни списания, при толкова сайтове в нета за готвене…“ „Точно затова – не отстъпвах аз. – В това море от предложения колко време ти трябва да се ровиш в нета, да гледаш телевизия, да ровиш в списания, да не говорим, че доста от предлаганите ястия са завъртени, трудоемки и времеемки, да не говорим, че изискват много продукти, някои от които доста скъпи, а други не са традиционни за българската кухня…!“

Според мен не само българките имат проблем с ежедневното приготвяне на вкусна и здравословна храна, която да се хареса на  цялото семейство.

В  eдин всекидневник прочетох това: „Британското семейство се оправя само с 9 рецепти.” Това разкрива анкета сред 4000 британци на компанията за храни „Мърчант гурме“. Проучването установило, че забързаният живот, капризните хлапета и дългото работно време на родителите убиват всяко желание за експерименти в кухнята. Девет от десет майки признават в анкетата, че непрекъснато готвят едно и също, а всяка четвърта е разпределила в кой ден от седмицата какво се яде и приготвят само това. Британската майка има средно 8 кулинарни книги вкъщи, но е изпробвала едва 5 рецепти. При това 39% твърдят, че поне половината рецепти от книгите са завършили с разочароващ резултат. Две трети от отговорилите пък имат поне 4 такива книги, които никога не са разлиствали. Всяка трета домакиня държи известни заглавия в библиотеката само за да впечатли гостите. Три четвърти от британките смятат, че в подобни книги има рецепти, които са прекалено сложни, твърде скъпи или с рядко срещани съставки.

Кои са най-любимите ястия на британските майки:
1. Спагети „Болонезе“
2. Печено
3. Овчарски пай
4. Италианска паста
5. Месо с два вида зеленчуци
6. Пица
7. Задушено месо, гарнирано с ориз или пюре от картофи
8. Кренвирши с пържени картофи или картофена салата
9. Индийско/Къри

Просто не можех да повярвам на очите си! Та българката по-малко ли работи от британката? По-малко забързан ли е животът у  нас? Показах изследването на една по-младичка колежка и тя се усмихна:
– Ами то и аз горе-долу толкова неща готвя…

Тогава окончателно реших да споделя моя дългогодишен опит в кухнята с повече хора – един наръчник за идеи и отговор на ежедневния въпрос „Какво да сготвя днес?”.

Какво обединява рецептите във вашата книга? С какво те са по-различни от предложенията в другите готварски книги?

Свързваща червена нишка е, че рецептите са бързи, лесни, евтини, с продукти, които можете да намерите в близкия квартален магазин, и, разбира се, вкусни. Като прибавим и това, че живеейки във време на икономическа криза, възможността да се приготвя почти от нищо нещо, а и да не се харчи ток с часове, прави рецептите още по-ценни. В книгата няма рецепти със скъпи продукти. Предлагам ви да направите

вкусни питки, пици, пирожки, мекици без месене, да използвате готовото и бутер тестото, готовите кори за баница за различни печива, да правите супа, докато си пиете кафето, да приготвяте ястия за 10-15 минути ваше участие – останалото ще го свършат котлонът или фурната, да приготвяте десерти за минути, а рецептите за тортите, които съм предложила, да правите от 15 до 20 минути с украсата. Книгата в никакъв случай няма претенции за изчерпателност, а и това е невъзможно – стотици хиляди са рецептите у нас, които се предлагат в тази област. Това са моят поглед, моите предпочитания, моите експерименти, в този смисъл и моите рецепти.

Какво ще пожелаете на приятелите на „Меланж Булгарен“?

Пожелавам ви приятно пътуване в света на лесното, бързото, евтиното и вкусното! Надявам се, че моите рецепти наистина ще облекчат ежедневието на работещите жени и ще зарадват техните семейства.

 

Визитка: Валентина Петрова е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и работи като коректор във в.”Капитал”. Авторка е на приказки и разкази за деца, на приказната повест „С“ като синьо“, на фейлетони. Има много кулинарни публикации във в. „24 часа“, сп. „Кулинарен журнал“ и „Кулинарен уикенд“, правила е кулинарната страница „За работещи жени“ със свои предложения и снимки на в. „България ДНЕС“. През 2011 г. издава „Готварска книга за работещи жени (по време на криза и не само)”, в която предлага практични и вкусни рецепти за ежедневието. Част от предложенията в книгата

Валентина Петрова споделя и в своя наскоро създаден кулинарен блог: http://valia-recipes.blogspot.co.at/.

А ето и подарък изненада специално за читателите на Меланж Булгарен – коледно меню по рецепти на Валентина Петрова!

Салата-торта „Часовник“

Необходими продукти:
4 сварени картофа
4 сварени моркова
4 сварени яйца
сол
1 буркан кисели краставички
1 майонеза – 240 г
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче желатин
100 г извара

Начин на приготвяне:
Картофите, морковите и яйцата се настъргват в отделни съдове и се овкусяват със сол, а киселите краставички се нарязват на кубчета. Желатинът се разтваря в малко вода, затопля се на водна баня до разтопяването му и се добавя към леко затоплените смесени майонеза и кисело мляко. Тази смес се разделя на 5 части, като 4 се прибавят към зеленчуците в четирите съда. Във форма за торта или голяма купа се редят последователно пласт картофи, пласт моркови, пласт краставички, пласт яйца и се повтарят. Притиска се с лъжица, за да слегне. Към петата част от майонезената смес се добавя изварата, разбива се и се намазва отгоре. От маслини се изрязват римските цифри, украсява се по избор и престоява в хладилник 1 нощ. На сутринта се откопчава формата.

Руло от кайма с коричка от бутер тесто

Продукти
750 г кайма
3 яйца
3 глави лук
3 скилидки чесън
2 с.л. магданоз
3 сварени моркова (може и без тях)
сол
черен пипер
500 г бутер тесто

Приготовление:
В купа се смесват каймата, настърганите лук и чесън, магданозът, нарязаните на кубчета моркови, сол (ако каймата не е солена) и черен пипер. Разбърква се добре. В тавичка, покрита с пекарска хартия или намазнена, се оформя като руло сместа. Пече се на 200 градуса 20 мин. и се оставя да се охлади леко. Бутер тестото се разтегля на правоъгълник, по средата се поставя рулото. Бутер тестото се разрязва от месото до двата края на ленти, които се кръстосват върху месото. Рулото се намазва с останалото яйце (разбито), поставя се в тавичка и се допича 30 мин. на 200 градуса.

Портокалова торта парфе

Необходими продукти:

1 пакет ронливи бисквити
80 г краве масло
400 г безсолна извара
1 малка заквасена сметана
100 г захар
1/2 ч.ч. сок от портокал
1 желатин
3-4 портокала

Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават и смесват с разтопеното масло. Сместа се поставя на дъното на откопчаваща се тортена форма и се поставя в хладилника за половин час. Желатинът се сипва в портокаловия сок и като набъбне, се разтваря на водна баня. Изварата се смесва със сметаната, захарта, 1 портокал, нарязан на парченца, и изстиналия желатин, като се оставят 20 г от него. Всичко се размесва добре и се изсипва във формата върху бисквитения блат. Два портокала се обелват, нарязват се на колелца и се подреждат отгоре. Празните места се заливат с останалия желатин. Поставя се в хладилника за 1 час.

Мммм, вкусно! Хайде да идва Коледа!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации