Важно: Проверете здравноосигурителния си статус онлайн

14. декември 2012 | By | 4 коментара More

Както вече ви уведомихме, от 1-ви януари влизат в сила промените в Закона за здравното осигуряване. Част от тях се отнасят и за българите, живеещи в чужбина. Според разпоредбата на чл.40а „Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите“.
На практика всеки български гражданин, дори да е напуснал страната преди 1999 г., когато е създадена Националната здравноосигурителна каса, трябва да плати здравни осигуровки за целия период на отсъствието си от страната.

За да не се окаже в началото на следващата година, че сте длъжници на Здравната каса в България, проверете здравноосигурителния си статус онлайн на https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html , линк “Справка за здравноосигурителен статус”, по ЕГН.
Ако резултатът е “Лицето е изключено от здравно осигуряване, считано от ….., поради напускане от страната”, това означава, че не дължите здравноосигурителни вноски и не е необходимо да предприемате други стъпки.
Резултати като „Лицето е със спрени здравноосигурителни права“ или „Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права“ показват, че не сте плащали, а не че не дължите здравноосигурителни вноски.

В такъв случай, попълнете и подпишете двата формуляра, посочени на http://nap.bg/news?id=1496
Ако дължите здравни осигуровки за минали години, незабавно попълнете и изпратете до съответното поделение на Националната агенция по приходите Заявление за напускане на страната по член 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване и Декларация за български граждани. Заявлението и Декларацията трябва да бъдат изпратени заедно. Напишете пълната дата (ден, месец и година) на напускане на България, а не само месец/година (НАП отказва да приемат такива заявления). В „Адрес за кореспонденция“ най-добре да посочите постоянния си адрес или посочете друг адрес в България.
Намерете адреса на местния офис на НАП (по постоянен адрес в България) : http://www.nap.bg/page?id=24
Изпратете двата документа – Заявлението и Декларацията – по пощата като препоръчано писмо или писмо с обратна разписка.

Освен това държавата задължава до 31 декември 2012 г. всеки българин, който възнамерява да пребивава през следващата година повече от 183 дни в чужбина, да подаде Заявление за напускане на страната по член 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване. Ако не стори това, той отново става длъжник на Националната здравноосигурителна каса.
На практика това означава, че всички българи, които живеят постоянно в чужбина, всяка година трябва да подават такова заявление.

За информация: http://www.nap.bg/
Телефон: +35970018700 /9:00 до 17:30 българско време/Електронна поща -infocenter@nra.bg

____________________________

Още по темата:

Българските граждани зад граница могат да се освободят от здравноосигурителни вноски до края на годината

 

Please follow and like us:

Category: България, закони, Меланж

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Georgi Popov каза:

  Вярно, че българите, които живеят в държава член на ЕС, не трябва да подават декларация, но това се отнася само за периода след 2007 г. Ако са напуснали страната преди това, ще трябва да подадат. В крайна сметка подаването на декларации не пречи, но неподаването й в някои случаи може да доведе до неприятни последици.

 2. Liliana каза:

  Eto prochetete i tuk, za sajalenie informaciata e tolkova obarkana, che ne znam kakvo da pravia!
  http://www.nap.bg/news?id=1629

 3. Alexander Minchev каза:

  Zdravejte!

  Na stranizata na NAP obache ( http://nap.bg/news?id=1629 ) otkrivame slednoto : „Българите, които живеят в страна-членка на ЕС, за периода след 1 януари 2007 г. следва да имат предвид, че разпоредбите на чл. 40а от ЗЗО, съответно § 19п в ПЗР на ЗЗО, не се прилагат по отношение на периоди, за които съгласно европейските регламенти се прилага законодателството на другата държава-членка на ЕС. Ако спрямо лицето през периода на трудова заетост в другата държава-членка е приложимо законодателството на съответната държава, за този период то ще бъде освободено от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски в НЗОК. “

  Molia pratete go do ostanlite chitateli, za da neizpadat, kakto az vchera, v panika :-)))

  • Beratungszentrum KOMPASS каза:

   Здравейте и от Компас,
   който иска, нека проследи дискусиите по темата на http://www.facebook.com/pages/Beratungszentrum-f%C3%BCr-neue-EU-B%C3%BCrgerInnen-KOMPASS/166127760089896

   Eto nai-aktualnoto, koeto polu4ihme ot na6eto sozialno Atache dr. Tinka Troeva:
   Само три седмици останаха до края на годината, в които българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди. За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до 31 декември 2012 г. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата. От НАП обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа – и декларацията, и заявлението.

   От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП. За по-бързо отстраняване на несъответствията, от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

   Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg

   Nai-vajoto ot zialata informazia e, 4e NAP mnogo burzo reagira na vsi4ki zadadeni vaprosi! I poneje vseki ima razli4ni vaprosi e dobre da gi zadade li4no, kato si opi6e podrobno situaziata na slednia e-mail: infocenter@nra.bg

Leave a Reply