-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена – олимпийска столица?

Виена – олимпийска столица?

-- Реклама --

През март 2013 жителите на австрийската столица ще решават дали да се издигне кандидатурата на града за летните олимпийски игри през 2024

След като Виена е най-добрият град за живот в света, защо да не бъде и олимпийска столица? Подобно начинание би се отразило положително на имиджа и икономиката на града. Това са част от мотивите на кмета на Виена, с които той иска да издигне нейната кандидатурата за домакинство на олимпиадата през 2024 или 2028 г.

Последната дума обаче ще имат виенчани. Така  на референдума, насрочен за 3-9 март 2013 г., освен за новия модел на зоните за паркиране, те ще решават и затова дали да бъде издигната кандидатурата на града за олимпийска столица.

Мечти и реалност

Олимпиадата в Лондон бе голям успех и безспорно допринесе за подобряване на имиджа на английската столица. Цената за това бе 15 млрд. евро, инвестирани предимно в инфраструктурата на града. Освен подобрените транспортни връзки, Лондон използва и голяма част от построените за спортното събитие съоръжения. Олимпийското градче бе превърнато в приятен жилищен район с  3 000 жилища които бяха раздадени на нуждаещи се семейства. Новоизградените или обновени спортни комплекси се използват за състезания и за развитие на спорта.

Тези позитивни страни на една евентуална олимпийска кандидатура изтъква пред австрийската преса и австрийският министър на спорта Норберт Дарабос.

В същото време обаче Виена не разполага с финансовия ресурс, за да финансира мащабно мероприятие като летни олимпийски игри. Нито пък има капацитета да поеме огромния брой хора, които пристигат на мястото на събитието.

Критиците на идеята подчертават, че голяма част от спортната база на града е морално остаряла и не отговаря на критериите за голямо състезание. В столицата няма басейн с дължина 50 метра, а спортната база на Alte Donau не би могла да приеме състезанията по гребане и ветроходство. Стадионът „Ернст Хапел”е  построен през 1931 г. и е защитен като паметник на културата. Това затруднява цялостното му обновяване и изграждането на всички необходими съоръжения и писти за лека атлетика. Нужни са и две зали с по 10 000 места за баскетбол и хандбал, нов велодрум, още едно летище и още, и още.

Специалистите подчертават и факта, че олимпийските игри са се превърнали в гигантско събитие, което може да бъде поето само от големи градове – Пекин (2008) – 20 млн. жители, три пъти повече от цяла Австрия, Лондон (2012) – 14 млн. жители, Рио де Женейро – 12 млн. Фаворит за игрите през 2020 г. е Токио – най-големият град в света. На този фон Виена с нейните 1,7 млн. жители изглежда като малко селце.

Олимпийски баланс

Олимпийските игри отдавна са престанали да бъдат само спорт. Те са огромно събитие, което акумулира и изсмуква огромно количество пари. Комерсиализацията на спорта е тотална и игрите често са повече състезание между рекламодателите, отколкото между спортистите. Затова и въпросът с вложенията, които изисква едно такова мероприятие и сметките след приключването му, е сред най-обсъжданите. Не са малко градовете, спечелили много от олимпийското домакинство. Мюнхен (1972) се сдоби с метро, спортна база и олимпийски парк, които все още използва. Барселона (1992) се превърна от безличен пристанищен град в модерен културен център, Сидни (2000) спечели близо 4 млрд евро. Затова пък Монреал  (1976) и Атина (2004) не могат да се похвалят с положителен олимпийски баланс.

Дали повдигането на темата за спортна слава на културна Виена е опит на кметството да отвлече вниманието от болезнените теми за новите зони за паркиране и проблемът с регулирането на наемите? Възможно е. При всички случаи виенчани са тези, които ще решат дали искат градът им да издигне кандидатурата си за олимпийска столица.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации