-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКорупция: Само Гърция е по-корумпирана от България в Европейския съюз

Корупция: Само Гърция е по-корумпирана от България в Европейския съюз

-- Реклама --

Тъжно, но факт. България е на 75-то място по корумпираност на публичния сектор сред 176 държави в света. От страните членки на Европейския съюз само Гърция е след нас. Италия е на 72-ра позиция с резултат само една точка по-добър от нас. Австрия е 25-та. Това показват резултатите от изследването на международната неправителствена организация за борба с корупцията „Трансперънси интернешънъл”.

 

Индексът на „Трансперънси интернешънъл” е от 1 до 100 точки като максималният брой точки означава почти нулево ниво на корупция. С много близък до този резултат за пореден път са северните европейски държави Дания и Финландия (90). С този брой точки е и Нова Зелендия. Следват Швеция, Сингапур, Швейцария, Австрия, Норвегия, Канада, Холандия. В дъното на класацията са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

Защо така?

„Никоя държава да не е с идеален резултат, но две трети от изследваните 176 държави са с резултат на индекса под 50, което е знак за сериозен проблем с корупцията“, посочват от „Трансперънси интернешънъл“. На практика това означава, че държавните институции не са прозрачни и липсва отговорност по върховете.

България – на обичайното дъно

Очевидно и правителството не ГЕРБ не може да се справи с проблема с корупцията в България. Нещо повече – очевидно той се задълбочава. Страната ни е в дъното на всякакви класации, свързани с качество на живот, образование, медицинско обслужване, бедност, възможности за бизнес. Ежедневните скандали с представители на съдебната власт, спънати европейски проекти, злоупотреби с европейските фондове, липса на отговорност сред представителите управляващите, демонстративно самочувствие, достигащо до наглост от страна на някои служители на администрацията, ниско ниво на компетентност, инерция в работата, тотално сливане на властите в държавата и контролирани медии – това са само част от причините, довели страната ни до тъжното предпоследно място в ЕС по степен на прозрачност.

Австрия – 15 стъпки надолу

През 2005 г. алпийската република се е нареждала на престижнотото 10 място в света по степен на корумпираност ( или по-скоро в случая на некорумпираност). През 2011 – на 16 място. Актуалното изследване я поставя на 25 място. В последните години страната е разтърсвана от редица политически скандали, свързани с лобизъм и корупция – Телеком, Buwog, купуване на гражданство, Ернст Щрасер, Грасер, Хипо груп, Хохегер, които неминуемо сринаха имиджа й. При все това прозрачността в страната е оценена с 69 точки.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации