17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСки ваканцията става все по-скъпо удоволствие

Ски ваканцията става все по-скъпо удоволствие

-- Реклама --

Цените на ски картите са се повишили средно с 3,9%

Едноседмична ски ваканция за четиричленно семейство в Австрия може да достигне до 3 000 евро. Това са пресметнали експертите от Дружеството за информация на потребителите, изразявайки притеснение, че карането на ски все повече се превръща от масов спорт в лукс.

Според тяхното проучване най-скъпите ски курорти в Европа се намират в Австрия, Швейцария, Франция и Италия, а най-евтините в Латвия, България, Словакия и Чехия.

Добрата новина е, че 281 курорта в Австрия предлагат възможност за ски на различни цени и при различни условия. Любителите на зимните спортове могат да избират от Кицбюел до Посталм, от 5-звезден хотел до стая под наем.

Ценови бабуни в Австрия

Най-скъпо през този зимен сезон ще бъде в Арлберг, където за 238 км писти двама възрастни с един ученик и едно дете за шест дни ще платят 791 евро. Същият пакет в Зьолден ще струва 773 евро, а в Кицбюел – 742,50 евро.

За четиричленно семейство най-евтиният вариант за почивка е във Венигцел – 274 евро, следван от Цамен Кайзер (292 евро) и Посталм (331 евро).

Голямото предимство на австрийските зимни курорти е, че те са перфектно организирани. Безплатни автобусчета превозват скиорите от населените места до пистите, опашките пред лифтовете са рядкост, обслужването навсякъде е отлично. Освен това те предлагат много повече възможности за зимни спортове и забавления на пистите. Освен ски и сноуборд, тук може да се пързаляте с шейна, да се пробва ски ходене, зимно катерене или free ride.

Сред най-популярните курорти са Зьолден, Бад Гащайн, Капрун, Цилертал. 170-километровите писти на Китцбюел го правят модерен курорт още през 1893 г., а през 1931 г. тук започват и първите ски състезания.

Италианските курорти също изкушават с добре обработени писти и сносни цени.

Значително по-евтин вариант е карането на ски в някоя от съседните държави като Словакия, Словения или Чехия, където ски картата за един ден за 12 км. писти е около 20 евро.

На ски в България

Ако и този сезон зимата се окаже снежна, както бе миналата година, родните курорти ще могат да предложат добри условия за ски. Банско, Боровец и Пампорово вече декларираха готовността си да започнат успешен сезон, разчитайки главно на гости от Украйна, Гърция и Русия. Най-големият ски център на Балканите – Банско и тази година ще залага на ниски цени, за да привлече чуждестранни гости.

Само преди няколко дни специализирани италиански агенции за туристическа информация обявиха резултатите от проучването Tripindex Ski 2012, което класира европейските ски дестинации според цена за един ден престой като сбор от разходите за хотел, наем на ски, пропуск за пистите, храна и бира. По тези показатели Банско се нарежда на второ място сред дестинации, предлагащи добро съотношение между цена и качество. Разходите за един ден там възлизат на 129,11 евро ( 14,99 евро за ски, 22,97 евро за карта, 5,5 евро за храна, 1,74 евро за бира и 83,89 евро за хотел.). Бърза справка за цените на картите за миналия сезон показва, че еднодневната карта за възрастен в родния ски курорт е била 55 лв. на ден, а за шест дни 311 лв. Картите за деца са били по 36 лева на ден или 202 лева за шест дни. Предлагане на семейни пропуски няма. Курортът разполага с 11 ски писти и 4 ски пътя с дължина над 60 км.

Тенденции, породени от кризата

Според проучване на Business Monitor International туристическата индустрия очаква през 2013г. умерен растеж от 4%. Несигурността около бъдещето на Еврозоната и прогнозите за минимален растеж в икономиката се отразяват и на броя на почивките. Ефектът от кризата е, че хората продължават да пътуват, но по-рядко и на по-близки дестинации. Те не се лишават от годишната си почивка, но рядко предприемат втора или трета. Специалистите отчитат и тенденция към съкращаване на престоя, както и увеличаване на търсенето в по-ниския ценови сегмент. В същото време броят на търсещите луксозна почивка се запазва.

___________________

Още по темата:

Ски австрийски дисциплини

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации