1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияХайде на Кристкиндълмаркт!

Хайде на Кристкиндълмаркт!

-- Реклама --

Ароматът на пунш и печени кестени вече се носи из Виена. Първите коледни базари  ни напомнят, че Коледа наближава.

На 17 ноември грейнаха светлините пред Ратхаус и сякаш официално дадоха старт на коледната еуфория в австрийската столица. Повече от 1 000 щанда ще предлагат до 24 декември вкусотии и сувенири на милионите посетители.

Текст Елица Ценова

От средата на ноември до Коледа Виена се превръща във вълшебна приказка. Улиците грейват в празнична премяна, а въздухът се изпълва с аромат на греяно вино и карамелизирани бадеми.

През последните години управата на града е похарчила повече от 4,3 млн.евро за коледна украса. В резултат вечер централните улици около катедралата св.Стефан приличат на бални зали –  огромни полилеи осветяват Грабен, червени светещи топки привличат погледите на минувачите по Ротентурмщрасе, а Кертнерщрасе е обсипана с коледни звезди.

Но истинската празнична атмосфера в столицата идва от традиционните пазари, които тук се наричат Адвентсмаркт или Кристкиндълмаркт. Първите данни за такива места се срещат още през 13-ти век, когато херцог Албрехт II е разрешил организирането на декемврийско тържище във Виена, но едва през 17-ти век в града се появяват пазари, подобни на днешните.

Кулинарна социализация

По традиция на коледните пазари хората се събират на чаша пунш или греяно вино и докато топлят ръце с печени кестени разговорят за отиващата си година или споделят планове за новата.  Не всички посетители откриват романтика в претъпканите пространства и тихата битка със студа, но всички неизбежно са привлечени от пълните с лакомства щандове. Захарни пръчици, медени сладки, курабийки, поръсени със захар, гигантски брецели, домашна шунка, цвърчащи на огъня наденички, огромни печени в пещ картофи, залети със сос, могат да се опитат само по Коледа.

Кулинарното пиршество се допълва от шоколадово фондю, щедро обливащо ябълки, ягоди и банани и ухаещите на карамелизирана захар и ванилия печени лешници и бадеми. Освен вкусотии, на щандовете се предлагат всевъзможни коледни сувенири и подаръци. Почти всеки пазар е отделил почетно място за дървените фигурки на Мария, Йосиф и малкия Исус,  пресъздаващи сцената на Рождеството. За празничната еуфория допринасят и изпълненията на  местни училищни и църковни хорове и групи, танцови състави и духови оркестри. По-големите пазари предлагат пунш в специални сувенирни чаши с красива рисунка, която всеки може да задържи срещу скромната сума от 2 евро.

Пред кметството има от всичко по много

Най-голям и известен, но може би и най-скъп, е пазарът пред виенското кметство Ратхаус, който тази година навършва 27 години. За малко повече от  месец той привлича между 3 и 3,5 млн.посетители от цял свят. От 20 години парковото пространство от двете страни на традиционния пазар се превръща в приказен свят със забавни атракции. Изненадите за малките палавници са толкова многобройни, че е нужно вълшебно вклаче, за да се обиколят всички. Сред дърветата е скрита малката коледна пощенска станция за писма до Дядо Коледа, кукленият театър и музикалната въртележка. Първият етаж на кмеството е превърнат в коледна работилница, където децата пекат сладки, изработват свещи, рамки за снимки и други коледни подаръци.

Цветната еуфория тук е особено впечатляваща вечер, когато грейват светлините. Големи електрически фенери с форма на червени сърца, снежни човеци или ангелчета са окачени по дърветата в парка. Голямата елха в центъра на пазара пръска светлина над  100-те  дървени къщички, предлагащи лакомства и сувенири.

По-малки, но и по-автентични

Истинските виенчани обаче предпочитат интимната атмосфера на по-малките пазари. Особено привлекателен е Шпителберг, разположен между старите сгради в стил „бидермайер” на няколко калдъръмени улички в седми район. Освен традиционните коледни сувенири, тук могат да се намерят и ръчно изплетени вълнени пуловери, домашно приготвени подправки и ликьори.

Особено автентичен дух е запазил пазарът на историческия площад  Ам Хоф. Той е предпочитан адрес за любителите на антикварни предмети, търсещи стари книги, марки, картички или редки играчки за елха. В съседство, на площад Фраюнг, е най-старият пазар в австрийската столица. Малък и уютен, той е сгушен до основите на шотландски манастир от 12-ти век и заобиколен от едни от най-аристократичните и красиви сгради във Виена – Пале Харах, Ферстел и Даун-Киски.

Богатство от вкусове и аромати е събрал и коледният пазар пред  двореца Шонбрун. Около голямата елха в центъра на предния двор са подредени множество щандове с вкусотии и разбира се, с пунш и вино. Разнообразието от коледни сувенири е голямо като наред с традиционната лешникотрошачка, предлагана във всевъзможни размери, може да се намерят и оригинални ръчно изработени украшения от дърво и стъкло. Всеки, който иска да навлезе в тайните на класическия виенски щрудел, може да посети разположеният в съседство сладкарски цех на кафе „Рездинец”. Опитни майстори въвеждат в изкуството на тънките кори и точното съотношение  ябълки и канела.

Семействата с деца често предпочитат пространството пред бароковата църква Карлскирхе в четвърти район. Езерцето отпред е пресушено и напълнено със слама и малчуганите могат да пояздят пони. Този пазар е привлекателно място и за местните художници и занаятчии, които предлагат приятни керамични и метални фигури, картини и украшения.

До Коледа всички традиционни базари във Виена ще пръскат изкусителен аромат и настроение и ще привличат гости и жители на града на по чаша пунш и печени кестени. Само ден след Рождество, те ще изчезнат и градът отново ще поеме своя спокоен ежедневен ритъм.

Традиция и новости

Коледното дърво, издигащо се пред кметството, е подарък от някоя от 9-те австрийски провинции и символизира връзката им със столицата. Тази година то е 120-годишен смърч и идва от Долна Австрия. На 17 ноември кметът на Виена Михаел Хойпъл и министър-председателят на Долна Австрия Еврин Прьол ще открият официално коледния базар и ще запалят 1000 LED лампички, украсяващи 32-метровото   дърво. Новата технология спестява около 90% от разходите за електричество.

За първи път тази година под коледното дърво ще бъде издигната небесна сцена с ангелски трон. От понеделник до четврътък известни личности ще четат избрани от тях приказки, а децата ще имат възможност да се потопят в приказния свят, удобно поседнали на някое облаче.

материал на в.“Капитал Дейли“ 26 октомври 2012 г.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации