18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗапочна 50-то Виенале

Започна 50-то Виенале

-- Реклама --

Виенският кинофестивал „Виенале“ е един от най-старите в света и тази година празнува 50-ия си юбилей. В програмата от 25 октомври до 7 ноември 2012 ще бъде представено най-доброто от кинопродукцията от цял свят.

Сред почетните гости са носителят на Оскар Майкъл Кейн, американската певица и художничка Пати Смит и един от най-известните австрийски актьори и режисьори Клаус Мария Брандауер.

Всяка година форумът привлича повече от 65 000 зрители. Поредното издание включва в програмата си 300 игрални, късометражни и документални филми, някои от които не са били показвани в австрийските кина. Фестът ще бъде открит с политическия трилър “Арго” на режисьора Бен Афлек. Филмовата ретроспектива тази година е посветена на един от най-великите режисьори на всички времена – роденият през 1890 г. във Виена Фриц Ланг. В програмата са включени и филми на Ален Рене (един от водещите представители на френската нова вълна), Ромуалд Кармакар (един от най-интересните съвременни немски режисьори), Томас Винтерберг (заедно с Ларс фон Триер съавтор на „Догма 95“), и тайландският режисьор Апичатпонг Вирасетакул, спечелил “Златна палма” на 63-ия кинофестивал в Кан с филма си „Чичо Бунме, който помни предишните си животи”. В специална програма “Виена – Москва” ще бъдат представени филми от проекта “Австрийски филмови творци в Съветския съюз”.

Организаторите на фестивала са избрали да запознаят публиката с двама пионери на филмовото изкуство, родени във Виена: режисьора Херберт Рапапорт и художник-постановчика Артур Бергер. Биографиите на двамата са типични за началото на ХХ век и все още непознати на широката публика.

Текст и снимки ПреКом София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации