5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРосен Плевнелиев: Срещата в Брюксел няма да бъде единствена

Росен Плевнелиев: Срещата в Брюксел няма да бъде единствена

-- Реклама --

Президентът увери, че ще продължи да работи за изграждането на работеща стратегия за българите в чужбина

Последната среща от двудневното посещение на президента Росен Плевнелиев в алпийската република бе с представители на българската общност. Тя се състоя в БКИ „Дом Витгенщайн”.

Още в началото Н.Пр. посланик Елена Шекерлетова очерта облика на българската диаспора в Австрия и подчерта, че тя е изградена от хора със самочувствие на българи и европейци, имащи желание и готовност да работят за България.

Президентът се запозна с дейността на някои основни български институции и организации в Австрия като училищата във Виена, Линц и Грац и  консултантски център „Компас”. От своя страна държавният глава изрази увереност, че подготвяната от президентството национална стратегия за българите в чужбина, ще бъде ефективен и работещ документ. Той сподели амбицията на организаторите, предвидената за месец ноември среща в Брюксел, на която ще се обсъждат основните теми на стратегията, да не остане единствена. Предвижда се подобна среща да бъде организирана и в София. Дискусията ще обхване важни въпроси като запазване на националната индентичност на българите в чужбина, изучаването на родния език и култура чрез българските училища, възможности за лобиране в полза на България, както и институционалното представителство на българите зад граница.

След официалната част присъстващите имаха възможност да се запознаят лично с президента и да разговарят с него. „Подобни срещи са много вълнуващи и вдъхновяващи“ – сподели пред А4 Десислава Опел, директор на българското училище „Никола Вапцаров“ в Грац (на снимката).

Президентът изрази задоволството си от факта, че въпреки трудностите и в чужбина продължат да излизат български медии и пожела на целия екип на А4 много здраве и успех.

В рамките на посещението си в Австрия Росен Плевнелиев се срещна с министър- председателя на провинция Долна Австрия Ервин Прьол, канцлера Вернер Файман, президента Хайнц Фишер, кмета на Виена Михаел Хойпъл, заместник- председателя на Федералния съвет Сузане Курц. Основни акценти във визитата бяха икономическите връзки между двете страни и привличането на нови инвестиции. Вчера в Търговската камара държавният глава откри българо-австрийски бизнес форум. Министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски представиха инвестиционите възможности в страната в областта на енергетиката, пътната инфраструктура, енергийния и водния сектор. Повече от 270 австрийски фирми проявиха интерес към събитието.

_______________________

Австрийската преса за посещението на българския президент:

Der Standard – интервю с президента на РБългария Росен Плевнелиев

Der Standard – коментар на дискусията „Перспективи пред Европа – предизвикателства и шансове“

Die Presse – интервю с президента Росен Плевнелиев

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации