10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияIn progress: Бронзовата къща на Пламен Деянов е изложена в Болония

In progress: Бронзовата къща на Пламен Деянов е изложена в Болония

-- Реклама --

Художник продължава работата си по най-големия бронзов монумент, създаван някога в света на модерното и съвременно изкуство

 Бронзовата къща на художникът Пламен Деянов непрекъснато расте. Най-новият модел на монументалната скулптура е изложен в Музея за модерно изкуство в Болония, Италия (МАМbо).

От 1-ви юни до 9-ти септември почитателите на съвременното изкуство могат да видят пълната колекция от скици, рисунки, проекти, модели и прототипи, свързани с работата на артиста по този предизвикателен и сложен проект.

Огромното пространство на Salla delle Ciminiere в МАМbо подчертава монументалността на Бронзовата къща. Тук тя е изложена в най-напредналата си фаза – 160 елемента вече са сглобени. В момента скулптурата тежи 16 тона и е висока 5 метра. Изборът на бронз, типичен материал за скулптура, но абсолютно непознат в архитектурата, е предизвикателство към традиционните конструктивни методи и към работа по индивидуалните детайли.

По принцип целият проект  Planets of Comparison на Пламен Деянов е едно голямо предизвикателство. Той започва работа си по него през 2006  година като целта е да изгради в родния си град Велико Търново Бронзова къща, която да служи като пространство за срещи, изложби и  уоркшопове. Амбицията на артиста е да създаде цял културен център с театър и библиотека. Въпреки своята историческа значимост, днес  старата столица на България предлага малко атракции и не е развила своята градска и архитектурна среда от времето, когато швейцарският архитект Льо Корбюзие е направил своите рисунки (1911г.). Деянов избира да реализира проекта си именно тук и предприема редица инициативи, с които има желание под мотото „Където бъдещето среща миналото”да превърне Велико Търново в най-атрактивната туристическа дестинация в България.

„Артистът изгражда модел на политическата икономика на изкуството” – коментират от МАМва по повод изложбата на Пламен Деянов. „В този модел се оглежда обществото ни и сегашните практики в артистичния свят. Резултатът от тази концепция е наситено с емоции произведение на изкуството, пораждащо много въпроси относо механизмите на работа и целите на съвременните музеи. Бронзовата къща преобръща традиционните представи за музея като място, в което се представя изкуството”.

Изложбата на Пламен Деянов в МАМва е част от програмата „Критицизъм”, развивана от музея от 2006 г. Досега в нея са представяни артисти като Райън Гандер, Пауло Чиасера, Кристофър Уилямс, Боян Сарчевич, Ева Марисалди, Триша Донели и мн.др.

Напредъкът в изграждането на Бронзовата къща се представя в пътуваща експозиция, която вече е гостувала в редица престижни европейски музеи – Музей за модерното изкуство (МUМ0K), Виена, Музей на приложното изкуство (МАК), Виена, Kunstverein of Hamburg. След  Болония изложбата ще отпътува за Fonds Régional d’Art Contemporain Champagne-Ardenne (FRAC) в град Рейн, Франция.

Снимки Матео Монти, MAMbo, всички права запазени

_____________________

Още по темата:

Искам да покажа, че има и други измерения – интервю с Пламен деянов, сп.“Българите в Австрия“, брой 26

Предколедно с Пламен Деянов и неговата Бронзова къща

Бронзова къща на брега на Елба

Проектът Бронзовата къща на Пламен Деянов с подкрепа от кмета на Велико Търново

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации