17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТази година Климт е навсякъде

Тази година Климт е навсякъде

-- Реклама --

Дизайнерката от български произход Анелия Пешев кръсти пролетно-лятната си колекция „Климт форум“

Материал на КомПрес

Тази година по случай 150-годишнината от рождението на Густав Климт Виена сe надпреварва да предложи всичко, свързано с творчеството на художника. Музеите откриват изложба след изложба, а магазините в австрийската столица са пълни повече отвсякога със сувенири с мотиви от творбите на Климт. Който не може да си позволи Климт в оригинал, може поне да отнесе със себе си атмосферата от края на 19-ти и началото на 20-ти век било то като бижу, чашка за кафе, шалче, кулинарно изкушение или просто кутия за чай или кафе.

В надпреварата се е включила и виенската дизайнерка от български произход Анелия Пешев. Тя е кръстила пролетно-лятната си колекция за 2012 година «Климт форум». Моделите са вдъхновени от творчеството на австрийския сецесион. Затова някои от роклите сякаш са излезли от картина на Густав Климт. Вечерни тоалети със златни нишки, флорални мотиви, дантела, пайети и мъниста, много свобода и романтика за загадачната жена.

Ако искате с по-малко средства да се сдобиете със спомен от Виена и Климт, можете да си купите качествено вино на известната австрийска винарна «Шлумбергер», наречено в чест на най-знаменитата картина на Климт «Целувката». Тя краси не само бутилката, а и специално изработената за нея подаръчна кутия. Известната във Виена сладкарска верига «Аида» пък предлага «Кубчето на Густав Климт» – това е малка тортичка, покрита с тъмен шоколад, а виенското кафене «Централ» е посветило цели два сладкиша на гения – «Ореховата целувка на Климт» и «Сюрпризът на Климт». Австрийският монетен двор се е погрижил за един по-траен спомен и още в началото на тази година е пуснал в обръщение златна монета на стойност 50 евро с портрета на Аделе Блох-Бауер.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации