17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц: Eдна година като държавен секретар по интеграцията

Себастиан Курц: Eдна година като държавен секретар по интеграцията

-- Реклама --

Преди една година Австрийското министерство на вътрешните работи учреди Секретарият по интеграция. Тогава, не без възражения, 24-годишният Себастиан Курц – (според мнозина твърде млад), с перфектно лъснати скъпи обувки пое поста на държавен секретар по интеграцията.

Текст А4

Днес той има над 3 300 последователи в Twitter, защото говори езика на младите. Добре познат е в медиите, показва желание за съвместна работа и интерес към проблемите на чужденците.

На 18. 06. Себастиан Курц обобщи първата година от дейността си в поверената му институция. Срещата бе в едно от заведенията на Кармелитен маркт във Виена, в на пръв поглед неформална атмосфера, но под погледа на достатъчно камери и фотоапарати. Студентът по право очерта отново най-важните според него компоненти на интеграцията: език, работа, и интеграция в общество.

За една година той е подсигурил финансирането на различни проекти за интеграция в Австрия на стойност над 60 мил. евро. Те са основно за подпомагане на току-що пристигнали в алпийската държава ученици, техни родители и други хора със затруднения с немския език, подкрепа на журналисти, които не са с австрийски произход и други. Неговото ведомство силно повлия да се криминализира сключеният насила брак не само в Австрия, но и извън нея. Той също спомогна да се отмени скандалната забрана в областите Щирия и Каринтия, която не допускаше там чужденци да бъдат пожарникари.

Себастиан Курц се гордее с инициативата за признаване на придобита професионална квалификация извън Австрия, независимо дали сте инженер, шофьор или ръководител на отдел маркетинг.

Въпреки че за българските студенти отпадна задължителната проверка преди наемане на работа до 10 часа за бакалаври (20 за магистри), за останалите тя все още е сериозна пречка. Цел е след лятото във всяко бюро по труда да има информация, как съответната специалност се нарича на немски и къде професията може да се приравни. Това, както и автоматичното признаване на научна степен, придобита на територията на съюза, би трябвало да улесни издаването на разрешително за работа.

Държавният секретар по интеграцията увери, че си дава ясна сметка още колко много предизвикателства и трудности стоят пред ведомството му. Но не мисли да се отказва…

Zusammen Österreich


На срещата беше обърнато и специално внимание на един от най-мащабните проекти на Министерството на вътрешните работи към момента: Zusammen Österreich. Toй е част от мерките, които насърчават емигрантите за активна благотворителна и доброволческа дейност. По официална статистика, докато в Австрия окoло 3 мил. души годишно се занимават с някаква форма на доброволчество, броят на чужденците сред тях е по-малък от 10%. Дали в подпомагане на възрастни хора, събиране на храна и дрехи или помощ при организацията на концерти и спортни събития, възможностите за завързване на качествени социални контакти и реализация са големи. Много неправителствени организации, като пожарникарите, Червеният кръст, различни спортни сдружения, вече са част от проекта и отварят вратите си за все повече хора. За желаещите да се присъединят, подробна информация има на специално създадения сайт.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации