11.9 C
Виена
петък, 19 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво ви очаква в новия брой на списание А4

Какво ви очаква в новия брой на списание А4

-- Реклама --

Новини, анализи, коментари, правни съвети, малко светски личности и много полезна информация за това какво, къде и кога можете да правите през лятото. Независимо дали следващите седмици ще четете за изпити, ще ходите на работа или вече ще се отдадете на почивка, отделете време, за да се информирате и забавлявате с новия брой на единственото българско списание в Австрия – А4.

Знаете ли, че 80% от информацията около нас получаваме чрез очите? Затова и грижата за тях е за цял живот. В рубриката „Актуално” ви представяме „клиника на бъдещето”, в която специалисти от Австрия, България и Испания се грижат за здравето на очите ни. Медицински център по офталмология „Ресбиомед” е създаден от д-р Александър Ангелов и неговата съпруга д-р Венелина Милева-Ангелова. Освен, че е опитен лекар и член на Zonta International тя е и носител на титлата Мисис България Свят 2011. Затова и избрахме точно нейната очарователна усмивка да украсява корицата на този брой на А4.

Австрия-България, България-Австрия – пътуваме непрекъсното в търсене на място за осъществяване на мечтите. Основната ни тема е посветена именно на този въпрос – къде се сбъдват желанията – в родината или в чужбина. Разговаряхме с много хора, които са намери в Австрия своето място, и твърдо са останали тук. Други пък, по различни причини, са избрали да се върнат в България. Има и такива, които почти ежедневно пътуват, превръщайки летищата в част от живота си. Какво мислят тези, които остават в Австрия и какво споделят, върналите се в България – прочетете в „България или Австрия – пренареждане на мечтите”. Тук трябва да поясним, че събрахме огромен материал по темата, който ще публикуваме отделно в нашия блог.

В рубриката „Автограф” в този брой ви срещаме с Цветелина Ортега, управител на асоциация „Икономика за интеграция”. С нея си говорим за факторите, които обуславят успешната интеграция в чужбина, за целите на ръководената от нея асоциация и за поезията, танца и рисуването като начини за комуникация.

Спомняте ли си „Ах, тези очи” от задната корица на брой 3? „На фокус” в брой 4 поставяме фотографката Лина Феслер-Цуки.

Какво разбраха българите за 5 години членство в Европейския съюз? Франческо Мартино, редактор на италианското интернет издание Osservatorio Balcani e Caucaso разсъждава по въпроса в коментарната ни рубрика „Гледна точка”.

Страницата ни „Общество” в този брой разказва за българската общност в Линц и най-вече за българското училище „Орфей”.

Специалистите от консултантски център „Компас” – Виена отговарят на читателски въпроси, свързани с регистрация на фирма като едноличен търговец, правото на социална помощ и здравните осигуровки.

Сигурно ще ви бъде интересно да научите за проекта на виенчанина Александър Шийл, който от 2008 г. до сега е отворил три магазина за социално слаби хора. За начина на снабдяване на обектите и затова кой и как може да пазарува в тях, четете в рубриката „Бизнес и финанси”.

Приликите и разликите между служител/работник на трудов договор и служител/работник на свободен договор са в основата на правната консултация.

Лято е и няма как в „На път“ да не ви предложим интересни места в България и Австрия. Ако се колебаете какво да изберете – море или планина – идете в Лозенец, защото рибарското село предлага и двете. Един от най-красивите и лесни маршрути, подходящи за цялото семейство, е разходката до Шнееалпе, намиращо се на границата между Долна Австрия и Щирия.

Пътували ли сте с каравана? Не?! Казват, че преживяването си струва и затова се запознайте с всички предимства на този вид ваканция, както и с най-добрите места за къмпинг в Европа в материала „Почивка на колела” в рубриката „Живот”.

На 17 юли се навършват 175 години от рождението на Васил Левски. Дали да не си направим кастинг за нов Левски – повече за идеята четете в „История”.

Тайнството на нестинарския танц е свързано с опрощаване на греховете на селото, лекуване на болести, а понякога и с предсказания. За този древен рутиал се разказва в рубриката ни „Традиция”.

Знаете ли всичко за състезателната кариера на Ники Лауда? А защо наричат Ивет Лалова „бялата негърка”? Тогава разгърнете на „Кой, кога, къде”, за да научите всичко за спортните кариери на звездите.

И понеже е сезонът на почивките сме се постарали да намерим много и атрактивни предложения за прекарване на свободното време. Ако сте любител на скарата, но не знаете правилата за „грилване” във Виена, непременно се информирайте предварително.

Търсите лекар? В онлайн регистрите може да избирате не само по специалност, но и по езикови умения, например владеене на български език.

Още много ценна и полезна информация ще откриете в брой 4 на А4. Не пропускайте да хвърлите поглед на календара с предстоящи събития, както и на нашия справочник.

А4 – списанието на българите в Австрия.

Близо до хората, свежо и винаги актуално!

Още не сте се абонирали? Само срещу 12 евро може да получавате редовно А4 в пощенската си кутия.

Преведете сумата от 12 € на посочената банкова сметка:

Kulturverein Bulgaren in Österreich, Erste Bank, BLZ 20111,Kontо-Nr. 28 714 074 000

В полето Verwendungszweck напишете „Абонамент“, а в „Допълнителен текст“ – името и адреса си.

Списание А4 можете да намерите в българските магазини във Виена:

1040, Margaretenstr.8
1050, Schönbrunnerstr.55
1100, Laaer-Berg-Str. 3
1160, Ottakringerstr. 86
1160, Maroltingergasse 100

Ще ни намерите и в Линц на адрес:
Violeta’s Welt
4020 Linz, Altstadt15/2

Ще се радваме да споделяте мнения, предложения и емоции на
spodeleno@bulgaren.org.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации